kinowar.com

Вперше український фільм отримає сервісну та фінансову підтримку у Словенії. Стрічка – режисерський дебют Даші Трегубової

Містичний трилер з робочою назвою «Її б звали Марта» було підтримано з боку Словенського урядового центру кіно та приватної кінокомпанії Viba Film. Режисерський дебют української акторки, продюсерки та сценаристки Даші Трегубової став першим офіційним прецедентом україно-словенської копродукції. Загальна сума підтримки з боку словенських партнерів становить 5 485 000 гривень.

Даша Трегубова

Слід нагадати, що спочатку фільм знайшов підтримку в Україні – сценарій стрічки переміг у 14-му конкурсному відборі Державного агентства України з питань кіно. Сума державної підтримки становила 20 000 000 гривень. Виробництвом фільму займається українська кінокомпанія JOYFILMS, міноритарним копартнером виступила словенська компанія A Atlanta Film. Наразі проєкт перебуває у стадії препродакшну.

Містичний трилер «Її б звали Марта» розповідає історію українця, який повертається додому разом з родиною після довготривалої роботи за кордоном. Сім’ю зобов’язують пройти обсервацію у військовому санаторії через епідемію COVID-19. У перший же день поселення дружина безвісти зникає. Чоловік починає пошуки, однак всі, що відбувають самоізоляцію разом із ним стверджують, що до санаторію він оселився один.

Два роки тому проєкт брав участь у продюсерсько-сценарній лабораторії в рамках «Школи молодого продюсера. Місце зустрічі Київ», розробленої Асоціацією кіноіндустрії України спільно з Mannheim Meeting Place (MMP), за підтримки Державного агентства України з питань кіно та за участі Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Під час панельної дискусії сценарій містичного трилеру з робочою назвою «Її б звали Марта» отримав багато схвальних відгуків від британських, голландських та бельгійських експертів. Всі вони зауважили універсальний характер історії, що буде цікавою глядачам по всьому світу.

«У квітні ми познайомилися зі словенським продюсером Брана Срдічем, який одразу зауважив, що наш сюжет матиме попит у Європі. Як на мене, отримана підтримка з боку урядового кіноцентру також підтверджує це. Навіщо Словенії включатися в український продукт? Через підтримку з боку словенців ми перенесли пролог стрічки з Італії до цієї країни. Отже, якщо фільм “вистрілить”, неймовірні словенські краєвиди побачить багато глядачів. Я пишаюся тим, що нам вдалося зацікавити словенських партнерів та стати піонерами від України на цьому ринку. Вже зараз ми розробляємо ідеї для наступних спільних проєктів», – поділився продюсер фільму Олександр Омельянов.

Ідея стрічки належить Даші Трегубовій. У її творчому доробку акторські роботи понад у 70 фільмах і серіалах. Ще 10 кінопроєктів вона створила як креативна продюсерка, багато років вона є ведучою телевізійних шоу («Цієї миті рік по тому»,«Х-фактор»), а також – головної кінопремії країни «Золота Дзиґа».

Протягом шести місяців йшла робота над сценарієм, який, за участі Даші, написав Симор Гласенко – популярний український письменник («Фабрика», «Нуар по-українськи») автор сценарію українського детективного серіалу «Схованки». Серіал став комерційним хітом не лише на батьківщині, а й у Європі. Щонайменше, на таку ж популярність в іноземного глядача розраховує й авторка фільму «Її б звали Марта» Даша Трегубова.

«Зазвичай для переосмислення визначних подій, якими для всього світу став вірус та пандемія, потрібний деякий час. Усі ми пам’ятаємо початок епідемії та історію, що сталася в Нових Санжарах. Ми це пережили, проте, чи проаналізували? Сподіваюся, що наш фільм стане своєрідною рефлексією на ті події, та в цьому полягає унікальність картини для України. Водночас, людські стосунки у фільмі – з родиною, з оточуючим світом, із самим собою – роблять стрічку універсальною та цікавою для мешканців інших країн. І ми дуже щасливі, що співпраця зі Словенією може стати першим великим кроком на шляху до зустрічі з глядачами по всьому світу», – розповіла режисерка.

Початок знімального процесу запланований на березень 2022 року.

ЇЇ ЗВАЛИ Б МАРТА (робоча назва)

Прем’єра: TBA

Жанр: містичний трилер

Виробництво: JOYFILMS

Логлайн: Повернувшись з-за кордону головний герой разом з родиною відправляється на обов’язкову обсервацію до військового санаторію через епідемію коронавірусу. У перший же день поселення дружина зникає. Чоловік починає пошуки, однак всі, що відбувають самоізоляцію разом із ним, стверджують, що до санаторію він заселився один.

Режисерка: Даша Трегубова

Продюсери: Олександр Омельянов, Артем Колюбаєв, Максим Лещанка

Автори сценарію: Даша Трегубова, Симор Гласенко

Коментарі