kinowar.com

Віталій Салій, “Я працюю на цвинтарі”: Українське кіно – надважливий інструмент для нашої держави

15 вересня стартував прокат чорної комедії про життя “Я працюю на цвинтарі”. Це історія Саші, який має контору по встановленню пам’ятників на цвинтарі. Він цинічний, іронічний, любить чорний гумор та не дуже любить людей. Живих.

Я працюю на цвинтарі фільм 2022

Ми поговорили з виконавцем головної ролі Віктором Салієм про фільм, сучасне українське кіно, його головні проблеми, стан справ у акторській професії в Україні сьогодні та про війну з росією та її вплив на культуру.

«Я працюю на цвинтарі» – про що цей фільм? Чому Ви погодились взяти в ньому участь?

Цей фільм про людей, які працюють на цвинтарі і співіснують зі смертю в усіх її проявах, навіть смішних і парадоксальних. А ще цей фільм про життя і надію .

Я працюю на цвинтарі фільм 2022

У Вас досить велика фільмографія. Чи часто доводилось грати головну роль у фільмі або серіалі?

У повнометражному фільмі це моя перша головна роль. У серіалах у мене вже є ряд головних та другорядних ролей, деякі з яких у процесі я робив головними (посміхається).

Чи складно чекати наступного шансу для помітної ролі?

Акторська професія дуже залежна. І залежить вона, на жаль, не тільки від твого таланту, професійності і мотивації, а й від бажань і смаків великої кількості людей (від сценаристів до продюсерів). Багато залежить і від банальної вдачі. Іноді ти не можеш звести графіки через велику кількість пропозицій, а іноді сидиш без роботи.

Тому правильно «чекати» і при цьому не втрачати тих самих таланту, професійності і мотивації — цьому треба вчити ще в акторських навчальних закладах. Це непросто.

Повномасштабне вторгнення змінило дуже багато у нашому житті. Чи готовий глядач зараз до такого фільму? І чи готовий він зараз дивитись щось, крім фільмів про війну з росією?

Звичайно тема війни з росією має і буде висвітлюватися, переосмислюватися, буде головною у цілого покоління. Але й інщі жанри, у тому числі і комедії (якщо вони талановито і вдало зроблені), будуть на часі, я в цьому впевнений.

Як люди мистецтва зараз можуть наблизити нашу перемогу?

Так само, як і всі українці. Роблячи максимум через свою роботу, підтримуючи армію і допомагаючи один одному.

Чи надходять зараз пропозиції щодо зйомок у нових фільмах?

Майже немає. Є декілька пропозицій по копродукційних з Україною серіалів в Литві і Латвії. Є пропозиції на театральні проєкти в Німеччині. Але все це поки що тільки на рівні пропозицій.

Яка тематика цих проєктів?

Основна тематика — Україна і світ в нових умовах війни.

«Я працюю на цвинтарі» має елементи комедії, але при цьому тематика його досить похмура і важка. Чи готові глядачі сприймати такі стрічки? Чи це проєкти для нішевої аудиторії, які апріорі масового глядача не зможуть досягти?

Мені здається, наше кіно в цьому сенсі збалансоване. Воно і глибоке, і «НЕ штучне» і, незважаючи на складні теми, досить легко і зі смаком розповідає історію. Це ніби похід до психотерапевта.

Ви вже брали участь у декількох фільмах про війну (серед них «Крути 1918», «Гіркі жнива»). Чи цікаво Вам взяти участь у нових фільмах про війну з росією?

Звичайно цікаво. Необхідно говорити про війну (іноді кричати), осмислювати її.

Чи уявляєте Ви зараз зйомки у проєктах розважального профілю (наприклад, легкі комедії)?

Вважаю, що комедії і досить легкі історії теж важливі. Якщо в них є сенси і філософія. Якщо вони допоможуть пережити жахи війни ,відновити психіку, навіть просто відволіктися. Це теж корисно.

Який зараз найголовніший виклик для українського кіно? Відсутність грошей? Складнощі прокату? Загальний тривожний фон? Переосмислення нагальних проблем та історії країни?

Всі ці проблеми разом. Українське кіно – надважливий інструмент для нашої держави. І дуже хочеться, щоб наші державники це теж розуміли. Не можна дати першим паросткам українського кіно засохнути.

Чи є зараз у українських акторів можливість обирати проєкти? Чи доводиться зніматися у тому, що пропонують, адже вибір обмежений?

Майже весь знімальний процес у нас зупинився. Але, сподіваюсь, потихеньку все відновиться. Мрію, щоб у нас знову була не тільки можливість працювати за професією, але й обирати.

Які українські фільми останніх років ви б відзначили?

Було досить багато цікавих робіт. Це і «Мої думки тихі», і «Носоріг», і «Додому», і «Припутні», і «Вулкан», і «Коли падають дерева». Дуже чекаю на «Божевільні», «Люксембург, Люксембург» та «Довбуша».

Роботою яких українських акторів Ви захоплюєтесь?

У нас дуже багато талановитих і крутих акторів і акторок. І я люблю говорити про свої враження при зустрічі. Сподіваюся, дуже скоро так і буде.

Читайте також:

Рецензія на фільм “Я працюю на цвинтарі”

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.