В сім’ї не без маргінала. Рецензія на Енканто від Disney

Уявіть плем’я, яке вимушене покинути власний дім через напад чужинців. Втікаючи від переслідувачів, вони майже втрачають надію, аж раптом диво магічного сяйва приводить їх в Обітований край. Схоже на історію єврейського народу, правда? Але це сюжет нового анімаційного фільму «Енканто: Світ магії» (Encanto) від Walt Disney Animation Studios.

Плем’я виявляється колумбійським, хоча уособлює собою всю іспаномовну Латинську Америку й Океанію. Енканто – це назва заповітного краю, де вони оселяються. Захищені по периметру високими горами, а всередині – магією, яку випромінює чудесна свічка. Хранителями свічки, і загалом усіх традицій Енканто, виступає родина Мадриґаль. Кожен з них ще дитиною отримує магічний дар. Хтось – суперсилу, хтось – квітучу вроду й здатність нести прекрасне людям, а бува й така екзотика, як погода за настроєм, чи дар зцілення через приготовану їжу.

Та є серед Мадриґалів і один маргінал – юна Мірабель, що не отримала жодної суперздібності. Проте, коли єдності Мадриґалів загрожує небезпека, коли магія починає згасати, а Енканто ризикує залишитись незахищеним, саме Мірабель стає рушійною силою змін на краще.

Енканто Світ магії

«Енканто: Світ магії» написали й поставили Джаред Буш та Байрон Говард. Перший написав «Ваяну», а п’ять років тому вони разом створили «Зоотрополіс». Також до них доєдналася американська актриса і драматург Чаріз Кастро Сміт, яка до цього нічим особливим не відмітилася, а працювала переважно з серіалами.

В новому мультфільмі їм вдалося сумістити усі ключові козирі Disney. По-перше, прекрасну картинку, розроблену за допомогою нових систем анімації та рендерингу «Маестро» і «Гіперіон». По-друге, цікавий сетинг Латинської Америки, до якого востаннє Disney зверталася у «Пригодах імператора» 2000-го року випуску. По-третє, купу музикальних номерів, які написав Лін-Мануель Міранда – один з найкращих авторів на сьогодні, за чиїми плечами «Гамільтон» і «Ваяна», за яку він отримав оскарівську номінацію. Практично усі пісні в мультфільмі прекрасно локалізували українською.

Але головна заслуга авторів «Енканто: Світ магії» – це сюжет. Мало того, що кожен з членів сім’ї дуже круто прописаний і візуалізований. Майже кожен з них отримає свій шанс розкритися у пісні й танці. Тому їм дуже легко повірити й співпереживати, навіть магічному будинку La Casita, в якому вони мешкають.

Енканто Світ магії

При цьому, зважте, у мультфільмі немає звичної для Disney road movie теми, чи будь-якого лиходія. Все головне відбувається в родинному гнізді, у звичайнісіньких обідах, щоденних справах, веселих святах, заручинах, сімейних традиціях загалом.

І маючи такий, здавалося б, нудний полігон, авторам вдалося створити саспенс, котрий часом нагадує легендарного Аладдіна. Ба більше, вони торкаються глибинної проблематики в дусі раннього Pixar.

Сімейство Мадриґаль, яке виглядає щасливим та ідеальним на перший погляд, виявляється настільки ж нещасним, як будь-яка інша родина. Автори прекрасно показують, що ані сите життя, ані надійний дах над головою, ні магічні здібності не здатні завадити тому, що руйнує навіть найміцніші родини.

Енканто Світ магії

Пиха, страх, невпевненість, комплекси, гіпервідповідальність – кожний з Мадриґалів страждає по своєму, але вважає зайвим виносити свій біль в такий ідеальний світ Енканто. І лише мила Мірабель, яка не отримала жодної суперсили, просто намагається бути доброю з усіма, зрозуміти й помирити. І виявляється, що для порятунку родинного вогнища не потрібно мати надмірну силу чи здатність всіх зачаровувати своєю вродою, а треба просто вміти слухати, співпереживати, проявляти емпатію.

«Енканто: Світ магії» вийшов прекрасним мультфільмом для всієї родини, який сподобається як самим маленьким глядачам своїми яскравими фарбами і пісенними номерами, так і їхнім батька, завдяки глибокому сюжету й гарним жартам. Натхненна колумбійськими мотивами й фольклором, анімація Disney насичена чудесними деталями, як от жовті метелики, яких використовував у романі «Сто років самотності» Маркес.

Енканто Світ магії

Стрічка вчить тому, що кожна людина унікальна по-своєму. Персонажі, як заведено, відрізняються не лише характерами, але й зовнішнім виглядом, кольором шкіри тощо. Головна героїня Мірабель – не лише перша латиноамериканська принцеса Disney, вона ще й єдина, хто носить окуляри. Та хоч її матуся може зцілити будь-кого за допомогою страв, слабкий зір доньки вона не лікує, бо це – не вада. Єдина вада, яка загрожує цілісності сім’ї та заважає щирому єднанню – це дискомунікація й небажання приймати інших такими, якими вони є, а не якими ти хочеш їх бачити.

Найкращі мультфільми в історії

Найкращі мультфільми для перегляду з дітьми

Подписывайтесь на наши страницы в соцсетях: