kinowar.com

В Україні вперше пройде фестиваль «Дні доступного кіно» для глядачів з порушеннями зору або слуху

Фестиваль відбудеться з 26 по 31 жовтня безкоштовно онлайн. Всі фільми фестивалю будуть вперше доступні  для незрячих або нечуючих людей. 

Дні доступного кіно 2020

Програма складатиметься з українських та всесвітньо відомих фільмів. Спеціально для фестивалю агенція «Доступне кіно» створила звукоопис та розгорнуті субтитри до таких фільмів української класики, як «Тіні забутих предків» (1964) Сергія Параджанова, «Земля» (1930) Олександра Довженка і «Пропала грамота» (1984) Бориса Івченка. Фільми вперше з’являться у відкритому доступі та будуть доступні для перегляду всім бажаючим. Переглянути фільми можна буде на офіційному сайті агенції «Доступне кіно».

В межах фестивалю відбудеться показ сучасних українських стрічок, що вийшли у широкий прокат минулого року – документальний фільм «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Надії Парфан та мюзикл «Гуцулка Ксеня» Олени Дем’яненко, а також всесвітньо відомі стрічки, які будуть анонсовані додатково. Безкоштовно переглянути фільми можна буде на партнерських майданчиках – онлайн-кінотеатрах Takflix та Sweet.TV – за умови попередньої реєстрації на офіційному сайті агенції «Доступне кіно».

Подивитись кіно глядачі з порушеннями зору або слуху матимуть змогу за допомогою безкоштовних застосунків для смартфонів Earcatch та Subcatсh.

«Кіно – це мистецтво для кожного і кожної, незалежно від того, чи є у людини порушення чи ні. Саме тому мета фестивалю –  популяризувати кіно у доступних форматах для незрячих та нечуючих глядачів та представити стрічки, які тепер можна подивитись разом з друзями, колегами чи близькими. Суспільство, де кожен може активно взаємодіяти на рівних незважаючи на інвалідність – це наша велика мета, і ми впевнені, що “Дні доступного кіно” стануть поштовхом до поширення  доступного кінематографу в Україні», –  Вікторія Лучка, співзасновниця агенції «Доступне кіно».

Звукоописи та розгорнуті субтитри до фільмів створені за підтримки Українського культурного фонду. 

«Доступне кіно» – єдина агенція, що професійно створює доступні формати фільмів для незрячих та нечуючих людей в Україні. На сьогодні створено звукописи та розгорнуті субтитри до понад 40 українських та іноземних фільмів, зокрема «Забуті (2020), «Ціна правди» (2019), «Мої думки тихі» (2019), «Донбас» (2018), «Невидимий батальйон» (2017) та інші. Агенція співпрацювала з Міжнародним фестивалем документального кіно Docudays UA, Київським міжнародним кінофестивалем «Молодість», Міжнародним фестивалем мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест», Одеським Міжнародним Кинофестивалем.

За допомогою безкоштовних застосунків для смартфонів Earcatch та Subcatсh глядачі з порушеннями зору або слуху мають змогу дивитись кіно в будь-який зручний час у будь-якому легальному форматі (кінотеатр, телебачення, VOD-майданчики) за умови існування звукопису та розгорнутих субтитрів до фільму.

Агенція «Доступне кіно» діє в межах ГО «Боротьба за права».

Розгорнуті субтитри — доступний формат, що передбачає субтитри зі спеціальними позначками, символами та додатковим текстом, які зображають звукову частину фільму для нечуючих людей та людей з порушеннями слуху.

Звукоопис — доступний формат, що передбачає закадрову спеціально створену звукову доріжку з описом візуальної частини для людей з порушенням зору, незрячих людей, та людей з іншими видами інвалідності.

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі