10.02.2022  Новини, Рецензія

Друге пришестя на екрани Еркюля Пуаро від Кеннета Брани

Oh-oh, get that buzz

Love is the drug I’m thinking of

Oh-oh, can’t you see?

Love, the drug for me.

Roxy Music, Love Is The Drug

Через п’ять років після першої екранізації романів Агати Крісті від Кеннета Брани на екрани виходить другий фільм про бельгійського детектива Еркюля Пуаро – «Смерть на Нілі» (Death on the Nile). Взагалі-то, кіно планували випустити ще у 2019 році, але пандемія затягнула зйомки, а потім і сам реліз.

Якщо ви не читали книгу, вам варто знати, що історія відбувається в Єгипті, де Пуаро у відпустці опиняється гостем на пароплаві під час весільної подорожі багачки Ліннет Ріджвей та її красеня чоловіка, якого вона колись відбила у кращої подруги. Як каже сама Ліннет, у багатих не буває справжніх друзів, тому вона не довіряє нікому з гостей на судні. Пуаро ж називає гостей мухами, які докучають великим тваринам, постійно кружляючи довкола, але загалом безпечні. Проте доволі швидко пасажири починають гинути, і сищику доводиться братися за роботу.

В принципі, детективний сюжет не являє собою великої таємниці. Навіть для тих, хто не знайомий з творчістю Агати Крісті, а бачив лише попередній фільм «Вбивство у Східному експресі», має бути зрозуміло, що мотив для злочину тут зазвичай є у всіх. А режисер Брана не надто старається приховувати винуватців, виразно демонструючи на екрані ключові деталі для розгадки.

фільм Смерть на Нілі

Так само Брана не намагається завуальовувати свого захоплення персонажем Пуаро, якого він сам і зіграв. Чванливий та розумний любитель похизуватися і відкинути делікатність Брана-Пуаро стає центром всього дійства на екрані. І це при тому, що акторський ансамбль фільму рясніє такими зірками як Ґаль Ґадот, Том Бейтман, Аннетт Бенінґ та Армі Гаммер. Хоча останній за час лежання фільму на полиці устиг втрапити у скандал і був «скасований» у Голлівуді. Певний час його навіть хотіли вирізати з фільму, але грошей на це не знайшлося.

фільм Смерть на Нілі

Не стримує себе й Брана-Режисер. Фільм починається так, ніби британець знімає «1917» – довжелезний чорно-білий кадр з передової Першої світової, в якому бельгійський солдат Пуаро з побратимами готується до небезпечного штурму мосту. Або ж Брані не дає спокою «Броненосець “Потьомкін”» Эйзенштейна, інакше навіщо усі ці крупні плани напружених солдатських облич.

фільм Смерть на Нілі

Та після майстер-класу на початку фільму Брана заспокоюється й повертається до звичного стилю, який ми бачили у «Вбивстві у Східному експресі». Фільм рівно скроєний і якісно змонтований, як костюми, які носить Пуаро на екрані. Оператор Харіс Замбарлукос вправно робить свою роботу, тим паче «Смерть на Нілі» може похизуватися відмінними задніми планами з пустелею та величними пірамідами Гізи. Як і минулу, стрічку було знято на широкоформатну плівку 65 мм, тож у кінотеатрі дивитися фільм одне задоволення.

фільм Смерть на Нілі

Чого не можна сказати про сюжет. І річ не в тім, що автори погано приховують інтригу. Справа у тому, що в центрі твору Агати Крісті постає любов. Для кожного з персонажів вона різна: хтось називає її небезпечною грою зі ставками, хтось не вважає життя вартим прожиття, якщо любов утрачена, хтось ладен стерпіти все, аби просто бути поруч з коханою людиною, навіть якщо вона не відповідає взаємністю. Для кожного з персонажів любов має різне значення, проте вона однаково є виправданням для їхніх вчинків. В наш час, коли 2/3 шлюбів розпадаються, а фраза «доки смерть не розлучить нас» стала мемом, подібні історії виглядають надто застарілими. Сучасна культура вчить людей любити, в першу чергу, себе самого, обирати шлях розумного егоїзму, адже єдина людина, яка завжди буде з тобою – це ти сам.

фільм Смерть на Нілі

І уособленням сучасних ідей стає, як не дивно, сам Еркюль Пуаро. Стрічка дає краще зрозуміти мотивацію інтелектуала самітника, який воліє займати свою голову детективними загадками, а не пристрастями. Така увага до характеру героя відрізняє «Вбивсто на Нілі» від попереднього фільму, проте її виявляється надто мало, щоб встигнути співпереживати йому по-справжньому.

фільм Смерть на Нілі

Найкращі детективи в історії кіно

Найкращі детективи в історії кіно (частина 2)