kinowar.com

Дім Дракона: 1 серія

 22.08.2022  Новини, Рекап

Здається, рани після восьмого сезону “Гри престолів” можуть поступово загоїтись. HBO запустив приквел культового хіта і сподівається на те, що він також стане монстром. Перше враження дуже непогане, хоча незадоволених вже достатньо (яка несподіванка). “Дім Дракона” зосередився на домі Таргарієнів (принаймні, поки що) і досить масштабно і похмуро розставляє фігури на дошці.

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Увага! Далі спойлери 1 серії серіалу “Дім Дракона”. Якщо ви хочете подивитись цей епізод, краще відкласти прочитання цієї статті.

У перші декілька хвилин дебютної серії виникає відчуття того, що автори зроблять суто вступний епізод, де прояснять розстановку сил, покажуть головних персонажів, окреслять їх характери. Але поступово все стає більш динамічним: звісно, у першій серії ми не побачимо неймовірних твістів, бо ще тільки формується ландшафт, але принаймні активності вже досить багато.

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Починається все з вибору нового короля – ним стає Візеріс І Таргарієн (Педді Консидайн). Цим незадоволена Рейніра І Таргарієн (Емма Д’арсі), яка була другою реальною претенденткою на залізний трон поміж 14 кандидатів, та її чоловік лорд Корліс Веларіон (Стів Туссен), проте вони поводяться стримано. Проходить деякий час (а саме 9 років – все відбувається за 172 роки до народження Дейєнеріс Таргарієн) – і все стає набагато складніше.

У короля повинен бути спадкоємець. Інакше є загроза боротьби за владу, а саме внутрішня боротьба в змозі зруйнувати могутній клан, який перебуває на піку потужності. Але королю Візерісу та його дружині не щастить: після 5 пологів вижила тільки єдина донька (Міллі Олкок). Остання надія на шосту спробу, залишається декілька днів до народження. Королева каже чоловіку, що це останній раз, адже вона стомилася оплакувати власних дітей.

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Незважаючи на те, що дитя ще не народилося (і королівське подружжя ще поки навіть не знає його статі), король влаштовує грандіозний лицарський турнір на честь спадкоємця. Для участі у ньому повертається також брат короля – Деймон Таргарієн (Метт Сміт). Відразу після прибуття у місто він влаштовує різанину під час масованої облави на злочинців. Його гвардія у золотих плащах на місці висуває звинувачення на виносить вирок – крадіям відрубають руки, а ґвалтівнику відрізають член та яйця. Щоб відвезти усі відрубані частини, доводиться завантажити величезний візок, запряжений двома конями. Все це робиться для наведення страху на злочинний світ, адже Деймон вважає, що злочинці надто вільно себе почувають (а ще він затверджує свій авторитет і у гвардії, і у містян).

От тільки на королівській раді не всі задоволені такою поведінкою брата короля. Втім, досить швидко стає зрозуміло, що це лише привід усунути його від можливого спадкоємства – усі члени ради мають власні інтереси, навіть ті, що здається, захищають короля від власного брата. Навіть ті, що відмовчуються. Навіть ті, хто виглядає слабким та пасивним. Прийде час, і всі вони завдадуть удар у потрібне місце.

Дім Дракона перша серія 1 сезон

На турнірі Деймон Таргарієн виглядає хижим і майстерним, але все ж програє. І здається, хлопчина, який в нього виграв, ще стане йому кісткою у горлянці, адже юна принцеса Рейніра Таргарієн звернула на нього увагу. Під час турніру починаються пологи у королеви (режисер гарно грає на суміщенні кадрів поєдинків лицарів та кадрів пологів, співставляючи народження нового життя і жорстокість людей відносно життя інших). Таким чином автори натякають, що у цьому жорстокому середовищі новому життю не місце – і на жаль, саме так і відбувається. Коли з’ясовується, що дитина виходить сідничками, і потрібно робити вибір між життям матері та життям дитини, король, жадаючи отримати спадкоємця та пам’ятаючи про те, що дружина відмовилась робити нові спроби народити, обирає нове життя. Це хлопчик. Але щастя триває недовго, за декілька годин дитина померла.

Тепер рада каже Візерісу І Таргарієну, що питання спадкоємця потрібно закрити швидко, незважаючи на велике горе, яке сталося у його сім’ї. Король каже, що вибір простий, його спадкоємець за законом – брат, Деймон Таргарієн. І ось тут і починаються політичні інтриги. Під маскою турботи або гніву всі кажуть, що Деймон надто небезпечний, у тому числі для самого короля. Король в гніві припиняє засідання, але його радники досвідчені та підступні. Вони вичікують момент, а потім повідомляють, що незважаючи на траур, Деймон Таргарієн влаштував оргію, щоб потішити своїх людей з гвардії. Ба більше, на цій оргії він підняв тост не в пам’ять загиблих родичів та не в підтримку короля. Він сказав, що хоче випити за “короля на один день”.

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Для Візеріса цього було достатньо. Він викликав Деймона та знов відправив його подалі від міста. Деймон сказав, що все, що він робив, було для захисту Візеріса від нього самого, адже він слабкий. І це правда, це видно навіть з виразу обличчя короля. Але що зроблено, то зроблено. Тепер трон отримає юна Рейніра Таргарієн. Усі вельможі присягають на вірність Рейнірі, але з виразу їх обличь та їх тону стає зрозуміло, що вони не вірять в те, що каже. А отже, юну принцесу чекає складне майбутнє, і починається воно вже зараз.

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Дім Дракона перша серія 1 сезон

Дім Дракона (House of the Dragon)

1 сезон, 1 серія
Спадкоємці Дракона (The Heirs of the Dragon)

Режисер Мігель Сапочнік
Сценарій Раян Дж. Кондал
На основі книги «Вогонь і кров» Джорджа Мартіна
Композитор Рамін Джаваді

У головних ролях:
Педді Консидайн – Візеріс І Таргарієн
Емма Д’арсі – Рейніра І Таргарієн
Метт Сміт – Деймон Таргарієн
Міллі Олкок – юна принцеса Рейніра Таргарієн
Олівія Кук – Алісента Гайтавер
Ріс Іванс – Отто Гайтавер
Стів Туссен – лорд Корліс Веларіон
Соноя Мідзуно – Місарія
Том Ґлінн-Карні – Ейгон Таргарієн
Білл Патерсон – лорд Лайман Бісбері
Емілі Кері – юна Алісента Гайтавер

Дата виходу 21 серпня 2022 року

Читайте також: 

Всі сезони серіалу “Гра престолів”, ранжовані від найгіршого до найкращого

Рекапи 8 сезону серіалу “Гра престолів”:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.