kinowar.com

Жан-Люк Годар добровільно пішов з життя

 14.09.2022  Новини

Помер легендарний французький кінорежисер Жан-Люк Годар. Йому був 91 рік. Про смерть повідомила французька газета Libèration.

Уродженець Парижу, Годар починав кар’єру як кінокритик. Працював редактором журналу Cahiers du cinema, котрий існує і сьогодні. У 1950-х роках критик почав знімати власні короткометражки, а 1960 року на екрани вийшов повнометражний дебют Годара під назвою «На останньому подиху», кримінальної мелодрами за участю Жан-Поля Бельмондо і американської акторки Джин Сіберг. Цей фільм започаткував авангардний рух у кіномистецтві під назвою «французька нова хвиля», а Годар став ідеологом і рушійною силою змін не лише у кіно французькому, а й загалом європейському, та згодом вплинув, надихнув і посприяв народженню Нового Голлівуда.

Серед його відомих картин – «Безтямний П‘єро», «Альфавіль», «Чоловіче — Жіноче», «Китаянка», «Жінка є жінка»… Серед останніх робіт – «Фільм Соціалізм», «Мово, прощавай», «Мости Сараєва», «Книга з картинками». Годар є призером усіх найпрестижніших фестивалів і лауреатом почесного «Оскара», церемонію котрого він проігнорував.

Режисер помер 13 вересня у себе вдома у швейцарському місті Ролль. Він пішов з життя добровільно через евтаназію.

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.