kinowar.com

“Життя на межі”: у Києві показали фільм про зародження українського спротиву

Це нова стрічка від продюсерів фільму “Зима у вогні”,  який було номіновано на “Оскар” у 2016 році

Життя на межі

У київському кінотеатрі “Кіно42” відбувся закритий допрем’єрний показ документального фільму “Життя на межі”, який створили два українські ветерани – режисер Павло Пелешок та продюсер Юрко Іванишин. Їхній попередній фільм “Зима у вогні” було номіновано на “Оскар” як “Найкращий документальний повнометражний фільм”. У 2014 році вони взяли до рук зброю, щоб боронити країну, та камери задля фіксації моторошної реальності.

Фільм “Життя на межі” розповідає про становлення й розвиток українського спротиву від подій Революції Гідності до повномасштабної війни росії проти України. Це перший і єдиний фільм, який охоплює весь період російсько-української війни від 2014 року до сьогоднішніх днів. 

Життя на межі

Павло Пелешок та Юрко Іванишин, які були на війні з 2014 року, боронячи Україну від російської агресії, продовжували знімати свою реальність, таку далеку для іншого світу. Для створення фільму автори опрацювали 640 годин архівних матеріалів. З уламків спогадів та власного кіноархіву ветерани Павло та Юрко зібрали мозаїку причин та наслідків, з яких складається сьогоднішня російсько-українська війна – від кінця 2013 року до сьогодні. 

Повернувшись з фронту ти залишаєшся зі страхом, люттю, невпевненістю, самотністю, розчаруванням, з ненавистю до себе і відчуттям провини. Цей фільм став для нас більше, ніж просто хронологією подій. Це фільм-маніфест про нас, українців, і наші цінності, про неймовірно складний та жахливий шлях, який нація пройшла за останні вісім років, про те, як вона загартовувалась, дійсно, мов сталь. Зараз Україна – форпост цивілізованого світу і наше завдання – закріпити цей статус не лише ціною пролитої крові, а й оновленною моделлю сприйняття нас як нації у світі, просуваючи наратив переможця”, – коментує Павло Пелешок, режисер, сценарист та продюсер фільму.

Життя на межі

“Життя на межі” ми створювали два з половиною роки. Одразу розуміючи, що повинні розказати про весь період становлення нашого спротиву – від Майдану до сьогодні. І показати це в першу чергу міжнародному глядачеві. Ми зробимо все можливе для того, щоб фільм подивились якомога більше глядачів у всьому світі. Бо світ мусить інвестувати в правду, аби такі речі, як зараз, більше не відбувалися”, – зазначив під час закритого показу продюсер Юрко Іванишин

“Базуючись на власному особистому, сімейному та професійному власне, кінематографічному досвіді, авторам вдалося яскраво і чесно відтворити шлях боротьби з російською навалою всього українського народу. Вільне переміщення у часі між 2013 і 2022 роками, використання сучасної кіномови, відверта та зворушлива присутність в кадрі самих митців, їхніх близьких і друзів: все це робить стрічку непересічним твором, що апелює до найширшої глядацької авдиторії як вітчизняної, так і міжнародної”, – зазначає арт-директор Української Кіноакадемії Алік Шпилюк. 

Міжнародна прем’єра стрічки “Життя на межі” відбудеться 15 грудня у Берліні, а українська – 20 грудня в кінотеатрі “Жовтень” у Києві. 

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі