kinowar.com

Кам’янець-Подільська прем’єра першого в історії українського кіно фільму-вестерну 1926 року “Алім”

В четвер, 28 квітня, в Кам’янець-Подільському Міському будинку культури о 19:00 за підтримки Національного центру Олександра Довженка відбудеться спеціальний показ українського художнього фільму 1926 року «Алім» режисера Георгія Тасіна. Під час кінопоказу відбуватиметься збір коштів на потреби Збройних сил України.

Кримсько татарський вестерн Алім

Крим. Середина ХІХ ст. На шкіряній фабриці скупого Алі-бая працює гордий і сміливий «джиґіт» Алім, який не може спокійно дивитися на знущання над робітниками й одного дня дає відсіч. Його звільняють, але з собою він забирає спогади про красуню-дочку колишнього хазяїна – Сару. Дороги молодих людей розходяться. Алім стає на революційний шлях – разом із товаришами тікає в гори та розпочинає підпільну боротьбу. Одне його ім’я наводить жах на поміщиків, мурзів і чиновників. Проти кримськотатарського Робін Ґуда влада відправляє загони казаків. Пригодницький фільм, який нагадує американські вестерни, був знятий за мотивами кримськотатарської легенди, перетвореної 1925 року на п’єсу репресованим кримськотатарським письменником Іпчі Умером.

Кримсько татарський вестерн Алім

Зйомки фільму за сценарієм українського поета-авангардиста Миколи Бажана розпочалися восени 1925 року, коли політика коренізації в національних республіках спричинила запит на національні сюжети. Стрічка знімалася на Чатир-Дазі та Ай-Петрі до кінця літа 1926 року. Роль Аліма зіграв відомий театральний кримськотатарський актор, перший народний артист Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки Хайрі Емір-Заде. Зйомки консультував директор кримського національного музею – у фільмі з особливою точністю намагалися зафіксувати автентичні деталі життя і побуту кримських татар.

Кримсько татарський вестерн Алім

Фільм зажив широкої популярності, і 1927 року його показали в Берліні та Парижі. 1935 року фільм перемонтували й випустили в прокат у новій редакції. Таємним розпорядженням «Українфільму» від 21 квітня 1937 року № 700/р стрічку заборонили до показу, а копії знищили. Прем’єра відреставрованої стрічки відбулася в 2014 році на відкритті фестивалю «Німі ночі» в Одесі як присвята 70-річній депортації кримськотатарського народу.

Кримсько татарський вестерн Алім

Захід відбудеться за підтримки Кам’янець-Подільської міської ради та Міського будинку культури.

Кримсько татарський вестерн Алім

Також пропонуємо ознайомитись із сюжетом про те, як відбувся кінопоказ українських короткометражних фільмів проєкту продюсера Андрія Різоля #ДивисьУкраїнське в рамках ініціативи «FILM AIR FROM UKRAINE».

Читайте також:

12 надихаючих українських фільмів, щоб відволіктись від постійної напруги часу війни

Найкращі фільми України за 30 років Незалежності

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі