kinowar.com

Класичний фільм «Скромна чарівність буржуазії» покажуть в обраних українських кінотеатрах

 27.01.2023  Новини

50 років тому стрічка метра сюрреалістичного кіно Луїса Бунюеля здобула премію «Оскар». Новітню цифрову реставрацію картини продемонструють у лютому.

Скромна чарівність буржуазії

23 лютого на великі екрани обраних українських кінотеатрів вийде класична комедія «Скромна чарівність буржуазії» — сатира на лицемірний світ вищого суспільства.

За сюжетом група статусних друзів відчайдушно намагається вишукано попоїсти. Та на їхньому шляху до омріяної вечері виникає низка перепон. Розбалувані буржуа втрапляють у химерну пригоду, коли легка буденність стає нічним кошмаром. Схоже, ця компанія так і залишиться голодною.

«Скромна чарівність буржуазії» — один із фільмів «пізнього стилю» видатного режисера Луїса Бунюеля. Він зняв стрічку в 1972 році, коли вже був широко відомий своїми сюрреалістичними й почасти скандальними картинами. Після номінації фільму на «Оскар» Бунюель повсюдно демонстрував байдужість до Премії та навіть жартував у інтерв’ю, що підкупив Кіноакадемію. Зрештою, у 1973 році стрічка таки отримала «Оскар» як найкращий іншомовний фільм.

«Скромна чарівність буржуазії» входить у низку престижних списків: 100 найкращих фільмів світового кіно за версією BBC, 100 найкращих фільмів на думку журналу Time, а також 1000 фільмів, які потрібно подивитися, перш ніж померти за версією The Guardian.

Через тематичну схожість, а також подібність творчих прийомів медіа неодноразово порівнювали зі «Скромною чарівністю буржуазії» торішній гіт «Трикутник смутку» (зокрема, такі порівняння були в американському виданні Variety та українському Kinowar.com).

Фільмом «Скромна чарівність буржуазії» продовжується ретроспективна лінія показів культової кінокласики від кінокомпанії «Артхаус Трафік». Також у цій серії:

  • «8 жінок» (2002), режисер Франсуа Озон — покази тривають у київському кінотеатрі «Жовтень»;
  • «Смак вишні» (1997), режисер Аббас Кіаростамі — у березні.

Фільм «Скромна чарівність буржуазії» вийде в обмежений прокат 23 лютого — подивитися його буде можливо в обраних кінотеатрах.

Читайте також:

Найкращі фільми 2022 року

Найочікуваніші фільми 2023 року

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі