kinowar.com

Культова класика Нового Голлівуду: «Київський тиждень критики» оголошує програму ретроспективи

Третій фестиваль «Київський тиждень критики» оголосив тему ретроспективної програми цього року і запустив продаж абонементів за ранньою ціною. Цього року гості фестивалю зможуть оцінити на великому екрані культову класику епохи Нового Голлівуду – фільми Френсіса Форда Копполи, Мартіна Скорсезе і Джорджа Лукаса.

Новий Голівуд, названий останнім «золотим віком» американського кіно, виник наприкінці 1960-х на тлі кризи студійної системи, яка роками спрямовувала американську кіноіндустрію. Його обличчями стали майбутні класики – молоді Френсіс Форд Коппола, Мартін Скорсезе, Джордж Лукас, Терренс Малік, Денніс Гоппер. Критика системи і незалежний дух принесли режисерам популярність за межами США – їхні фільми нагороджувалися «Золотою пальмовою гілкою» Каннського кінофестивалю і задавали тон світовому кіно.

Апокалипсис сегодня (Apocalypse Now) 1979

«Апокаліпсис сьогодні» – епічний фільм про війну у В’єтнамі, натхненний повістю Джозефа Конрада «Серце темряви». Фільм ледь не коштував Френсісу Форду Копполі кар’єри – але увійшов в історію як видатний зразок кіно. Удостоєний «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю, він до цього дня утримує позицію у верхніх рядках рейтингів найкращих фільмів усіх часів. У рамках «Київського тижня критики» «Апокаліпсис сьогодні» буде показаний у безпрецедентній для України якості – в реставрованій копії.

трэвис

Інший лауреат «Золотої пальмової гілки» – «Таксист» Мартіна Скорсезе, названий кінокритиком Роджером Ебертом одним із найбільш сильних фільмів в історії кінематографа. Головний герой стрічки, ветеран війни у В’єтнамі, таксист Тревіс Бікл у виконанні Роберта Де Ніро став натхненням для цілих поколінь антигероїв.

Лучшие экранизации Стивена Кинга Кэрри

Жанр горрора у ретроспективній програмі представить «Керрі» Браяна де Пальми, екранізація однойменного дебютного роману Стівена Кінга. Історія школярки, яка виявляє у себе здатності до телекінезу, стала одним із найбільш впливових горрорів в історії жанру, а Сіссі Спейсек, облита кров’ю – одним із найяскравіших образів в історії кіно.

Програма «Новий Голлівуд» пропонує глядачам знайомство із творчістю Джорджа Лукаса до феноменального успіху його космічної саги «Зоряні війни». На фестивалі покажуть перший фільм студії LucasFilm – молодіжну комедію «Американські графіті», що досліджує американських підлітків на порозі дорослого життя. Свого часу стрічка була удостоєна п’яти номінацій на премію «Оскар» і премії «Золотий глобус» у категорії «Найкраща комедія або мюзикл».

10 лучших ролей Джека Николсона Беспечный ездок Easy Rider

Стрічка, яка стояла біля витоків не тільки Нового Голлівуду, але і жанру роуд-муві – «Безтурботний їздець» Денніса Гоппера, удостоєна премії за найкращий дебют на Каннському кінофестивалі. Його головні герої – волелюбні нонконформісти у виконанні самого Гоппера, Пітера Фонди і Джека Ніколсона, – стали іконами контркультури і втіленням протесту проти істеблішменту.

Долгое прощание (The Long Goodbye) отзывы о фильме

«Довге прощання» – одна з ранніх робіт класика американського кіно Роберта Олтмена, єдиного в США володаря головних нагород фестивалів великої трійки – «Золотої пальмової гілки», «Золотого лева» і «Золотого ведмедя». Стрічка в жанрі «постнуар» є екранізацією однойменного роману Реймонда Чандлера.

На фестивалі діє система абонементів, їх вартість за ранньою ціною – 300 (денний) та 450 (повний) гривень. Продаж вже відкритий на сайті фестивалю.

Як і всі покази «Київського тижня критики», сеанси ретроспективи «Новий Голлівуд» представляють критики-куратори фестивалю – після перегляду на глядачів чекає обговорення фільму з кінокритиком. В рамках фестивалю також запланована програма дискусійних зустрічей.

«Київський тиждень критики» – кінофестиваль, створений для знайомства українських глядачів із найкращими новими фільмами, відібраними українськими кінокритиками. У програму фестивалю входять фільми з лайн-апів головних світових кінофестивалів, а також стрічки, які мали значний вплив на історію кіно. Українська та міжнародна програми будуть оголошені на початку жовтня.

3-й фестиваль «Київський тиждень критики» пройде у кінотеатрі «Жовтень» з 24 по 30 жовтня 2019. На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічної національної премії кінокритиків «Кіноколо».

Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Офіційний смартфон фестивалю: Samsung

Медіапартнери: Фокус, Lb.ua, Platfor.ma, The Village Україна, Аристократи, oKino, Хорошее кино, Vertigo, Тиждень

Коментарі