kinowar.com

Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs оголосив переможців пітчингу документальних кінопроєктів, фестивалю незалежного українського короткометражного кіно «Бардак» та конкурсу дитячих відеороликів MeetKids

29 вересня у бальній залі готелю Kharkiv Palace відбулась церемонія нагородження переможців ІІІ міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs. Організаторами кінофестивалю є громадська організація «Mediafrontline e.V.» у партнерстві із Think Tank Ukraine.  Кінофестиваль відбувся за підтримки Федерального міністерства іноземних справ Німеччини та Державного агентства України з питань кіно.

Переможницею другого пітчингу (конкурс кінопроєктів – прим.) в історії Kharkiv MeetDocs стала режисерка Надія Парфан із проєктом «Міс Рок-Європа».

Надія Парфан

«Це історія про народження незалежності України, розказана з перспективи рок-співачки початку 90-х, яка здобула титул «Міс Рок-Європа», а потім зникла. Це буде архівний фільм. Дві третини стрічки становитимуть унікальні, раніше не опубліковані кадри, а іншу частину складатиме ігрова реконструкція», – розповіла про  свій майбутній фільм Надія Парфан.

«Міс Рок – Європа» розповідає історію української рок-співачки на фоні зламу епох та народження незалежної України. Це історія про жіночу силу і слабкість, пошук свободи і вірність собі.

Надія Парфан

Членами журі пітчингу стали провідний український документаліст Сергій Буковський, викладач та заступник голови Національної спілки кінематографістів України Валентин Марченко та легендарний кінорежисер, президент «Artdocfest» Віталій Манський.

У пітчингу взяли участь одинадцять кінопроєктів:

  • «Бути!», проєкт Катерини Стрельченко та Дмитра Панкова;
  • «Де собака заритий?», проєкт Андрія Литвиненка та Тетяни Дородніциної;
  •  «Залізні Метелики», проєкт Романа Любого;
  • «Інші варіанти порятунку», проєкт Олександри Анкудінової;
  • «Іржа», проєкт Вадима Єрмоленка;
  •  «Міс Рок-Європа», проєкт Надії Парфан;
  • «Нонконформісти», проєкт Аксиньї Куріної та Наталі Катериненко;
  • «Севгіль», проєкт Дар’ї Онищенко;
  •  «Синдром  війни», проєкт Олени Солодовникової;
  • «Стіни», проєкт Хачатура Василяна та Злати Єфименко;
  • Make White House Great Again / «Зробити білий дім великим знову», проєкт Андраніка Берберяна.

Враженнями від фестивалю та пітчингу після церемонії поділився член журі, кінорежисер Віталій Манський. Саме його фільм «Свідки Путіна» закрив III –й Kharkiv MeetDocs, і Харків став другим містом в Україні після прем’єри на Одеському кінофестивалі, де побачили картину:

«Я вважаю, що зараз Харківський фестиваль перебуває у пошуку своєї мови, свого глядача, своєї форми, свого призначення. Для міста, для регіону, для країни. Було дуже приємно побачити фестиваль саме у стадії розвитку. З 11 проєктів-учасників пітчингу я знав не більше половини авторів. Решта стали для мене моїми особистими відкриттями харківського кінофестивалю».

Під час церемонії були оголошені й переможці кінофестивалю українського незалежного короткометражного кіно «Бардак». Особливістю фестивалю є те, що всі роботи були зняті без державного фінансування. Гран-прі (визначається шляхом глядацького голосування – прим.) «Бардаку» отримав фільм Віктора Бутка «ХАЙП».

Гран-прі (визначається шляхом глядацького голосування – прим.) «Бардаку» отримав фільм Віктора Бутка «ХАЙП».

Вибір журі, що складалося з фронтмену гурту «Оркестр Че» Олега Каданова, берлінського діджея та музиканта Юрія Гуржи та професорки Зої Алфьорової, розподілився наступним чином: особливі відзнаки дістали стрічки «Sir Chub de Pigi», «Чорна діра» та «Поки не стане чорним», а найкращим фільмом було визнано «Wasted» Олександра Шимко.

Переможцем першого конкурсу дитячих відеороликів Meet Kids стала Марія Печенізька – Ткачова із роботою «Мої друзі». Саме цей ролик отримав найвищий рейтинг 4,9 за підсумками глядацького голосування, яке тривало із 20 по 28 вересня на офіційному сайті кінофестивалю. Окремою відзнакою за активну участь у конкурсі нагороджено Михайла Грищенка.
ІІІ кінофестиваль Kharkiv MeetDocs тривав п’ять днів – з 25 по 29 вересня. Було представлено 26 картин, серед них – 13 харківських, 2 українських, європейська і світова прем’єри.

Зокрема, саме у Харкові відбулась Українська прем’єра стрічки Аскольда Курова «Новая», яку режисер презентував особисто. Картина оповідає про роботу чи не єдиної в Російській федерації незалежної «Новой газеты».

В рамках фестивалю відбулась ретроспектива фільмів Сергія Буковського. Режисер презентував свої ранні роботи «Завтра свято» та «Червона земля».

Велику цікавість викликали події індустрійної секції.

Тренінг з акторської майстерності при аншлазі провела Ірма Вітовська – українська актриса, володарка премій «Золота Дзиґа», «Кіноколо» та «Золотий Дюк» на Одеському міжнародному кінофестивалі за роль у фільмі «Мої думки тихі». Вітовська є першим лауреатом премії «Women in art» від «HeForShe» у категорії «театр і кіно».

Ирма Витовская

Повні зали зібрали майстер-клас Наталі Ворожбит із написання кіносценаріїв, лекція Маркуса Хотце із захисту авторської власності у кіноіндустрії та презентації робіт учасників першого пітчингу Kharkiv MeetDocs (фільм переможниці минулого року Софії Возняк «Шахта1/3»«Поїзд «Київ-війна» Корнія Грицюка, що зараз знімається за підтримки Українського культурного фонду та «Вдивляючись у темряву» Сергія Волкова).

Наталя Ворожбит

«Я дуже рада, що в нас були повні зали на майстер-класах. Це означає, нам вдалося достукатися до молоді. Ми виховуємо наступне покоління, і в нас чудова програма . Я щаслива, що до нас завітали такі почесні гості, як Віталій Манський, Сергій Буковський, Валентин Марченко, і стали членами журі. Щодо переможниці пітчингу Надії Парфан, сподіваюсь наш кінофестиваль стане для неї поштовхом, і у майбутньому вона зможе пітчінгувати свій проєкт на інших майданчиках і знайде фінансування на свій фільм «Міс Рок-Європа», – підбила підсумки ІІІ-го Kharkiv MeetDocs директорка кінофестивалю Євгенія Крігсхайм.

Локації фестивалю:
•        кінотеатр «Планета Кіно»
•        Кінотеатр «8 ½»
•        Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця
•        Invite Hub
•        Харківська державна академія культури

Коментарі