kinowar.com

Микита Лиськов, український аніматор, про роботу з естонським метром Прійтом Пярном, початок війни, стан вигорання та фестиваль LINOLEUM

– Ти як?

Питання, яке останнім часом ми чуємо найчастіше. І часто наші відповіді не відповідають тому, що ми насправді відчуваємо. Емоційне вигорання властиве представниками всіх професій та індустрій, але представники креативних індустрій схильні до емоційного вигорання найбільше. 

Проєкт I’M FINE! (ВСЕ ГАРАЗД!) піднімає питання, що пов’язані з цією проблемою та сконцентруватись на тому, як митцям зберегти психічне здоров’я, залишатись мотивованими та працездатними у світі, який змінюється щохвилини. Покази відбудуться онлайн 7-11 вересня в межах фестивалю актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM на медісервісі MEGOGO безкоштовно та без реєстрації.

***

Микита Лиськов – український аніматор, який живе і створює свої роботи у Дніпрі. На його рахунку щонайменше десять робіт різного формату у якості режисера, а також вагомий доробок у різних іпостасях – аніматор, оператор, продюсер, художник-постановник, звукорежисер та навіть актор озвучування. Майже три десятки нагород українських і міжнародних фестивалів (у тому числі Гран-прі у Німеччині, Фінляндії, Естонії). В рамках проєкту I’M FINE! ми обговорювали досвід сприйняття повномасштабної війни, її вплив на життя і роботу, а також фестиваль LINOLEUM, який стартує вже завтра.

українська анімація мультиплікація Микита Лиськов

Розкажіть, що у вас відбувається? Яким для вас став ранок 24 лютого та як на вас як на творця та творчу людину вплинули події останніх шести місяців?

Я спочатку був дуже наляканий, не знав що робити. Потім вирішив малювати короткі анімації на смерть путіна. Це допомогло мені випустити пар та трохи відволікло. Зараз я повернувся до роботи над фільмом, який почав розробляти ще в минулому році.

Знаю, що ви зараз працюєте над новим фільмом. Розкажіть про нього?

Цей сценарій я написав до ескалації, він був про еміграцію. Коли росіяни вторглися в Україну, я зрозумів що ця тема стала нецікавою. Я відклав цей сценарій і зайнявся своїм проєктом про смерть путіна.

Як вийшло так, що до проєкту залучений Прійт Пярн, жива легенда світової анімації (майстерклас митця відбудеться в межах фестивалю 11 вересня онлайн)?

У лютому я написав Прійту листа, де запропонував йому намалювати смерть путіна. Він  намалював коротенький мульт, як путін обісцявся і перетворився на купу гівна. Дружина та соавтор Прійта, Ольга Пярн, постіно надсилала мені повідомлення через фб, де питала про війну та про мій психічний стан. Це мені дуже допомогло, я би сказав це мене врятувало. Я їм розповів про свій довоєнний сценарій. Він їх зацікавив. Зараз Прійт та Ольга допомогають мені створити новий фільм на естонській студії, але це тільки початок і ще зарано про це говорити.

З чого почалось ваше знайомство з творчістю Пярна та що б ви порадили подивитись напередодні зустрічі з митцем в межах анімаційоного фестивалю LINOLEUM?

Естонську анімацію мені показували в університеті на лекціях по історії анімації. І це мене шалено вразило. Україна та Естонія дуже схожі, нас поєднує радянське минуле, точніше радянська окупація. З величезної фільмографії Прійта Пярна обов’язково потрібно подивитися наступні фільми:

“Breakfast on the grass”

“Triangle”

“Hotel E”

“Time out”

“Life without Gabriella Ferri”

українська анімація мультиплікація Микита Лиськов

На які фільми та програми фестивалю радите звернути увагу цього року?

Як завжди, всі програми LINOLEUM ретельно відібрані, та сформовані з любов’ю до анімації. Тож раджу дивитися абсолютно все.

Проєкт I’M FINE підіймає питання творчої кризи та вигорання. Чи доводилось вам переживати такий досвід? Якщо так, то що вам допомогло подолати цей стан?

Мені знайомий цей стан, жахливе відчуття тотального безсилля, не можу похвалитися що я його повністю подолав. В випадках пов’язаних з психічними розладами раджу звертатися до кваліфікованих лікарів-психотерапевтів.

I’M FINE! — проєкт фестивалю актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM та британського видання Skwigly Animation Magazine, який реалізується за підтримки Британської Ради у межах Сезону культури Велика Британія/Україна.

Коментарі

Коментарі закрито.