kinowar.com

Найкасовіші українські фільми 2020 року

Минулого року індустрія кіно в Україні вийшла на свій пік. У прокат вийшло майже 30 стрічок, топ-3 українських хітів змагалися за розміром зборів з такими голівудськими монстрами як «Аладдін»«Термінатор: Фатум» та навіть епізод IX «Зоряних війн». Тенденція мала продовжуватися: українські режисери знімали кіно різних жанрів та напрямків, постійно брали участь у фестивалях (та отримували нагороди), а касові збори невпинно зростали. Важко сказати, наскільки вплинула зміна керівництва Держкіно на індустрію, адже минуло не так багато часу. Але є те, що безперечно мало вплив на кіно не тільки в Україні, але й в усьому світі – пандемія коронавірусу та локдаун, який вона спричинила.

Розмір американського кінопрокату скоротився у 5 разів. Не дивно, що той самий тренд торкнувся і українського кіно. У лідерах касових зборів 2020 року ті стрічки, які встигли вийти у прокат на початку року, ще до карантину. Проте є й винятки, що приємно вражають. Незважаючи на дуже складний рік українське кіно знов продемонструвало, що воно невпинно розвивається, а отже є надія, що коли пандемія залишиться позаду, нас чекає чергова хвиля еволюції вітчизняного кіно, та його вихід на новий рівень.

Дані по касовим зборам зібрані з кількох джерел: kino-teatr.uadzygamdb.com, Вікіпедія

Отже, kinowar.com презентує найкасовіші українські фільми 2020 року (та де їх дивитися онлайн легально).

Якщо вам подобається те, що ми робимо, підтримайте наш проект

 

10. Толока
Режисер Михайло Іллєнко
Дата виходу у прокат: 10 березня, повторно 20 серпня
Загальні збори ₴ 0.654 млн.

Стрічку Михайла Іллєнка переслідували негаразди впродовж зйомок, які розтягнулися на кілька років, а коли вона нарешті вийшла у прокат, в Україні оголосили карантин та зачинили кінотеатри. Повторна поява у прокаті була здійснена в серпні, що дало змогу потрапити до топ-10 українських фільмів за касовими зборами у 2020 році.

 

9. Фортеця Хаджибей
Режисер Костянтин Коновалов
Дата виходу у прокат: 15 жовтня
Загальні збори ₴ 0.75 млн.

Фортеця Хаджибей фільм

Спільне виробництво України, Грузії та Туреччини. Історична пригодницька стрічка про відчайдушну спробу українського козака та грузинського мандрівника визволити батька турецької дівчини, коханої козака, з російського полону. Події відбуваються у XVIII столітті, коли Росія веде війну проти Османської імперії, союзниками якої виступають задунайські козаки. Батько коханої – комендант фортеці Хаджибей. Він може допомогти, щоб передати важливий документ турецькому султану, який потрапив до козака. Але тепер, коли фортецю захопили російські війська, місія стає набагато складнішою…

 

8. Атлантида
Режисер Валентин Васянович
Дата виходу у прокат: 5 листопада
Загальні збори ₴ 1.075 млн.

Валентин Васянович досяг піку своєї кар’єри 2020-го – його фільм отримав нагороду програми “Горизонти” Венеціанського кінофестивалю. Не дивлячись на те, що стрічку навряд чи можна назвати мейнстрімовим кіно, у прокаті вона зібрала понад мільйон гривень. Історія про близьке майбутнє 2025-го року, коли Україна перемогла у війні з Росією, яка залишила окупований Донбас у катастрофічному стані, отримала схвальні відгуки не лише критиків, але й глядачів.

Дивитися онлайн легально: sweet.tv/movie/20810-atlantida

 

7. Казка старого мельника
Режисер Олександр Ітигілов
Дата виходу у прокат: 17 грудня
Загальні збори ₴ 1.093 млн.

Казка старого мельника

Цей фільм також йшов до глядача дуже довго. Він отримав фінансування на пітчингу Держкіно ще у 2013-му, а виробництво розпочалося у 2014-му році. Українське фентезі за мотивами народних казок спромоглося зібрати мільйон гривень за перший тиждень прокату, незважаючи на не надто сприятливі умови часткового карантину. У головних ролях майже весь зірковий склад Національного драматичного театру імені Івану Франка: Анатолій Хостікоєв, Ада Роговцева, Олексій Богданович, Володимир Горянський, Наталія Сумська, Остап Ступка.

 

6. Гола правда
Режисер Олександр Бєляк
Дата виходу у прокат: 13 лютого
Загальні збори ₴ 4.39 млн.

Гола правда фільм 2020 року

Як завжди, у топі касових зборів легкі розважальні комедії. Компанія друзів зібралася в Одесі перед відкриттям нового нічного клубу одного з друзів. У одній з багатьох кімнат клубу є детектор брехні. Друзі вирішують дізнатися про секрети одне одного, і ця легковажна гра призводить до небезпечних наслідків… Багато жартів, сексу та емоцій – все те, що глядач прагне отримати без зайвого напруження мозку.

Дивитися онлайн легально: megogo.net/ru/view/7622645-golaya-pravda

 

5. Віддана
Режисер Христина Сиволап
Дата виходу у прокат: 16 січня
Загальні збори ₴ 6.366 млн.

превью

Екранізація роману «Фелікс Австрія» української письменниці Софії Андрухович. Костюмована драма, дія якої відбувається у XIX столітті в австро-угорській імперії, у склад якої на той час входило місто Станіслав. Дві дівчини зростають поруч, одна – дочка господаря, а інша – її служниця. Але з часом їх відносини стають все складнішими, до того ж виникає питання: можливо вони є рідними сестрами?

Дивитися онлайн легально: megogo.net/ua/view/4674995-viddana

 

4. Черкаси
Режисер Тимур Ященко
Дата виходу у прокат: 16 липня
Загальні збори ₴ 6.491 млн.

Потужна военна драма, творцям якої вдалося уникнути ура-патріотизму та зображення кожного українського військового героєм. Екіпаж тральщика “Черкаси” – різні люди, з різною історією та мотивацією. Вони по-різному потрапили на флот та зовсім не чекали на події, які відбулися у 2014 році. Тому коли український флот блокують російські кораблі у озері Донузлав, реакція команди неоднорідна та складна. Проте попри усі перешкоди, екіпаж “Черкас” приймає рішення тримати оборону… Фільм вийшов у прокат влітку, коли норми карантину вже були м’якішими, але й на велетенські збори ніхто не чекав. Тим не менш, результат дуже помітний, зважаючи на обставини цього коронавірусного року.

Дивитися онлайн легально: sweet.tv/movie/19185-cherkasi

 

3. Наші котики
Режисер Володимир Тихий
Дата виходу у прокат: 30 січня
Загальні збори ₴ 8.756 млн.

Наши котики

Чи доцільно знімати іронічну комедію про АТО, коли війна ще у розпалі? Автори стрічки вважаюсь, що так, це цілком можливо. Судячи з реакції аудиторії та суми зборів, глядачі цю думку також поділяють. Певним чином продюсерам поталанило, що фільм вийшов до карантину, адже фінансові результати пізніше того ж року могли бути зовсім іншими.

 

2. Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке
Режисер Михайло Костров
Дата виходу у прокат: 1 січня
Загальні збори ₴ 9.696 млн.

Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво

Сашко Лірник вгадав із задумом: казкова історія, що базується на українському фольклорі, та добрий гумор сподобалися глядачам. Козак Семен чесний та хоробрий, отже Диявол бажає забрати його до себе та укладає парі з апостолом Петром, що зможе це зробити. А далі починається дві години пригод та сміху.

Дивитися онлайн легально: sweet.tv/movie/19350-pekelna-horugva-abo-rizdvo-kozacke

 

1. Мої думки тихі
Режисер Антоніо Лукіч
Дата виходу у прокат: 16 січня
Загальні збори ₴ 10.049 млн.

Мої думки тихі

Ми дуже раді тому, що найкращий (на нашу глибоко суб’єктивну думку) український фільм року став найкасовішим. Тонка нестандартна комедія про відносини сина та матері, закарпатський роуд-муві, що не використовує заїжджені схеми та примітивні жанри, мала усі шанси бути поміченою лише аудиторією кінофестивалів та критиків. Проте справжнє кіно завжди знаходить дорогу до глядача, навіть коли шанси мінімальні. Звісно, якби обставини були іншими та коронавірусу цього року не було, цілком можливо що місце на вершині переліку найкасовіших стрічок звично зайняли би простенькі комедії з селебріті у головних ролях. Але чи варто додумувати, що могло відбутися і що ні? Антоніо Лукіч зробив справжній народний хіт, не спрощуючи мову кіно і не намагаючись копіювати успіх інших режисерів. Чекаємо нових робіт митця.

Дивитися онлайн легально: oll.tv/ru/films/501572-moi-dumki-tykhi

 

Якщо вам подобається те, що ми робимо, підтримайте наш проект

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Найкращі українські фільми і серіали 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкращі українські фільми часів Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі