kinowar.com

Найкращі українські YouTube-канали

 02.05.2022  Новини, ТОП

Найкращі канали українського Ютубу

Війна внесла багато коректив у наше життя. Здебільшого, звісно, це торкнулося відчуття безпеки та безпосередньої загрози життю. Рівень стресу сягнув історичного максимуму, а переоцінка цінностей відбулась, мабуть, у кожного декілька разів. Те, що здавалося раніше пріоритетним, можливо, було посунуто кудись на задній план.

Ще однією зміною стала остаточна коректива уподобань щодо споживання контенту. Раніше хтось вживав і український, і російський контент; хтось проводив активну чистку усього, що надходить з росії, але залишав якісь винятки; хтось взагалі не звертав уваги на те, чий це контент, аби він був якісним. Звісно, завжди були принципові користувачі, які дивилися і слухали лише українське, але якщо дивитися на загальний ландшафт споживання до війни, то російські відео завжди були в трендах українського YouTube (про музикальні вподобання нема чого й казати). Навіть ті, хто приділяв сортуванню увагу, все одно залишали в уподобаннях або Дудя, або стендаперів, або психологів, або Что было дальше/Comedy Club/Азамат/Ошуительное хоу/Разгоны і таке інше, список довжелезний. Війна змінила все – час півтонів завершено, особливо після мовчання усіх “просунутих” “ліберальних” блогерів, або ще гірше, після їх невдалих жартів чи виступів (приклад Нурлана Сабурова, напевне, став одним з найгучніших).

Чому українська аудиторія раніше дивилась російський контент? Тому що було багато якісного російського контенту. І тепер, коли більшість українських глядачів викреслюють його з власного життя, у багатьох з них постає питання: а що тепер дивитися замість цього? Тобто, всі знають, що є Єфросініна, Притула, Птушкін, Чоткий паца, Дурнєв та нескінченна кількість вітчизняних селебриті з профілями в інстаграмі чи ютубі (насправді, скінченна – і дуже швидко). Але що дивитися, коли цікавишся чимось більш нішевим – скажімо, кіно, чи наукою, чи стендапом, чи історією? У цій статті зібрали список того, що вважаємо справді цікавим, якісним, потужним українським контентом, за яким варто слідкувати на постійній основі.

Це далеко не всі варті уваги канали на українському ютубі, але дійсно цікаві та корисні. Дивіться ці відео, підписуйтесь на ці канали (а також на їх сторінки в інших соцмережах), підтримуйте донатами – ваша увага працює на удосконалення контенту авторів. За останні роки ривок у розвитку дуже помітний, але ніщо так не драйвить блогерів, як постійне зростання аудиторії та зворотнього зв’язку.

Список буде оновлюватись – до того ж, будемо додавати статті з більш нішевим контентом різної тематики. Додавайте у коментарях ті канали, на які варто підписатися.

Загін Кіноманів

325 тисяч підписників
youtube.com/c/ЗагінКіноманів
Автор: Віталій Гордієнко
Дата створення: 2016

Почнемо з канала про кіно (бо це ж логічно). Це один з наших улюблених авторів, актор та блогер Віталій Гордієнко. Він розповідає про українське кіно та акторів, активно бере інтерв’ю у вітчизняних режисерів, сценаристів та акторів озвучки, монтує довжелезні есе про Україну в світовому, американському, східному кіно (а іноді, навіть, у російському – та як це роками працювало на пропаганду), ностальгує за Куй ТБ та робить ще багато чого цікавого та актуального. А головне – він робить це з надпотужним запалом, зі справжньою любов’ю до своєї справи, з щирим намаганням змінити щось на краще. Останні два роки він швидко злітає на вершину українського YouTube, тому не здивуємось, якщо вже за півроку кількість підписників сягне мільйону.

З найцікавішого на каналі:

  • Віталій переглянув декілька десятків годин російського кіно (переважно, не надто якісного), щоб цього не робили ви. Але тепер він мав нагоду зробити годинне відео про те, як роками російський кінопром представляв Україну та українців, щоб пропаганда підготувала грунт для тотальної ненависті росіян до нашої країни.
  • емоційне, але гарно аргументоване пояснення, чому не існує “хороших русских”
  • Україна в аніме – як нас бачать на Сході

Підписуйтесь – судячи з останніх відео, у Гордієнко відкрилося друге дихання, та він готовий виходити на принципово інший рівень.

 

Клятий Раціоналіст

206 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCioz7pLeEpBNrFfwHb2m-pA
Автор: Артем Албул
Дата створення: 2015 рік

Якби цього каналу не існувало, його потрібно було б зробити. Надто часто ми стикаємось з апологетами народної медицини, гомеопатії, теорії змови, пласкої Землі, учасниками фінансових пірамід та мережевого маркетингу, а також людьми, в яких “один знайомий має брата у міністерстві”, або “один мій друг бачив викривальне відео на ютубі, його вже всюди видаляють”. Ось канал, відео якого справді викривальні, але в адекватному сенсі. Тільки перевірені факти, тільки раціональний підхід, тільки наукові методі. Ніякої езотерики, шаманства та ворожіння на картах таро. Ніяких “мені казав один знайомий”. Ніяких експертів без диплому та успішної практики. І повірте, ви дізнаєтесь багато нового – а головне, корисного для себе, навіть якщо ви дуже освічена людина.

Найкікавіше на каналі:

  • біолог проти інста-дієтологів (зокрема, аналізуються такі тези з інстаграму як “кава закислює організм та “бультихається” у шлунку”, “цукор знижує імунітет в 17 разів”, “вівсянка “вимиває” з організму кальцій”, “молоко – це гній”)
  • побічні ефекти від вакцин
  • міфи про блискавку та грозу (чи завжди блискавка б’є в найвищу точку, чи притягують її металеві предмети, мобільні телефони та гроза та інші)

А також аналіз міфів про сон, зір, нітрати, піраміду Маслоу та багато чого іншого.

 

СЛУХ

68 тисяч підписників
youtube.com/c/slukh-media/featured
Автор: група ентузіастів, які розповідають про українську сучасну культуру та її історію
Дата створення: 2018

Класне медіа про музику та культуру, здебільшого українську. Наш улюблений проект – документальний серіал “Спалах”. Це декілька окремих епізодів про історію України у розрізі різних культурних сегментів – музика, кліпи, кіно, гастрокультура, мода та інше. Через архівні відео, спогади та інтерв’ю з безпосередніми учасниками подій згадується те, як будувалася українська культура протягом тридцяти років Незалежності.

Наші улюблені епізоди – про українське кіно (звісно):

новий український фольк:

та нову українську комедію:

Ось посилання на плейліст з серіалом: Спалах

Але це не все. Плейлісти з найкращою українською музикою, кавер-знімання українських відеокліпів, живі шоу українських виконавців, інтерв’ю, жарти та багато чого іншого.

 

Телебачення Торонто

600 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCF_ZiWz2Vcq1o5u5i1TT3Kw
Автор: Майкл Щур (Роман Вінтонів) та група однодумців
Дата створення: 2012

Звісно, ви знаєте цей колектив. Майкл Щур (або Роман Вінтонів) починав самостійно як кореспондент уявного Телебачення Торонто та брав феєричні інтерв’ю у самих різних персоналій (здебільшого зі світу політики), при цьому ці люди навіть не уявляли, що насправді відбувається. Пізніше Щур створив шоу «Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль» – в оригіналі «#@)₴?$0», де учасників було вже більше. Та пізніше органічним чином проект повернувся до більш зрозумілої назви, яка простіше запам’ятовується.

І тепер це повноцінне інформаційно-гумористичне шоу – не надто цінуємо метод порівняння, але якщо хтось ще не бачив, то це щось накшталт шоу Джиммі Кіммела або Джиммі Феллона, тільки без зіркових голівудських гостей (принаймні, поки що). Тобто є актуальні новини, є їх обробка та подача – так щоб було водночас і смішно, і корисно. Особливо у часи політичних криз, або, як зараз, у воєнні часи.

Найкраще з останнього:

  • інтерв’ю з військовим психологом:
  • як родичі шукають окупантів у закритих групах військових частин:
  • родичі мертвих окупантів не розстраюються

 

#BABYLON’13

91 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCrJIIeADD45RsffK2yYgmSw
Автор: неформальне об’єднання, яке займається документальним кіно 
Дата створення: 2013

Документальне кіно, короткометражне та повнометражне, об’єднало декількох режисерів, які фіксували на камеру те, що відбувалось в країні з часів Євромайдану та після нього. Пізніше документалісти охопили значно ширшу тематику, ніж Майдан та війна на Сході. Проте головною метою залишається фіксація найбільш актуальних та гострих подій в Україні – зараз це війна з росією, а тому канал оновлюється щоденно.

З найбільш цікавого:

  •  Три дні в аеропорту Донецька
  • Крим, як це було
  • Бельбек. Як це було

 

Ukraїner

223 тисяч підписників
youtube.com/c/ukrainernet
Автори: Богдан Логвиненко та група ентузіастів (близько 20 людей)
Дата створення: 2016

Проект досліджує Україну з точки зору подорожей, туризму, етнографії. Ми завжди кажемо про те, яка наша країна велика та красива, проте зазвичай наші подорожі обмежується лише двома-трьома напрямками та улюбленими містами. Не треба себе звинувачувати в цьому – часу та можливостей не завжди вистачає. Але принаймні на ютюбі можна буде побачити те, що на власні очі поки не встиг.

З найцікавішого на каналі:

  • Україна з висоти пташиного польоту – різні регіони
  • повний метр від Ukraїner – один день з життя великої країни та її самих різних мешканців
  • Албанці України. Хто вони?

І звісно, багато актуального контенту про війну з росією та жартів про їх тупих солдат та офіцерів.

 

Двоколісні хроніки

48 тисяч підписників
youtube.com/c/DvokolisniHroniky/featured
Автор: музиканти гурту «Фолькнери» Володимир Муляр, Ярина Квітка та їхній малюк Марко, що народився в подорожі
Дата створення: 2014

Пара ентузіастів наочно демонструє, що подорожі можливі за будь-яких обставин. Можна переміщатися на велосіпедах по різних країнах, можна заводити дитину в процесі, можна продовжувати подорожі з нею. Оптимістичні та яскраві відео про двоколісні подорожі світом.

З найцікавішого:

  • подорож по Карпатам (адже знову-таки, ми часто знаємо сусідні країни Європи краще, ніж власну)
  • буря в горах Хорватії
  • Каш, чудове місце у Туреччині

Під час війни автори знімають актуальні відео для підтримки армії та медицини в Україні.

 

Історія Без Міфів

313 тисяч підписників
youtube.com/c/ІсторіяБезМіфів/featured
Автор: група ентузіастів, які запрошують фахових істориків 
Дата створення: 2020

Тепер вже мало хто буде заперечувати важливість вивчення історії. У школах цьому не завжди і не усюди приділяли достатньо уваги викладачі, а тому тепер важливо надолужувати прогаяне. Особливо в умовах постійного тиску пропаганди росії. Міфів про історію завжди було багато, але в останні декілька років вони продукуються пропагандистською машиною рф з потрійною потужністю.

Фахові історики на каналі розбирають найпоширеніші міфи про історію України і світу, а також відповідають на популярні запитання.

З найцікавішого на каналі:

  • путінський міф про “подаровані” Крим та Донбас
  • про заморожений конфлікт на кордоні з Україною, який може стати гарячою точкою – Придністров’я
  • як чеченці боролися проти російської федерації
  • Степан Бандера: провідник нації чи агент спецслужб? 10 запитань історику

І дуже багато іншого – розбиваючи стереотипи та руйнуючи міфи навколо України, росії, СРСР та інших країн світу.

 

Geek Journal

209 тисяч підписників
youtube.com/channel/UC0vnG5218gR_SRvWjl6D4fA
Автор: Тайлер Андерсон (Олексій Шкробинець)
Дата створення: 2012 

Один з найвідоміших українських ютуберів, попри те, що кількість підписників поки що не сягає мільйонів. Тайлер Андерсон, з його фірмовою фразою «Привіт, мої улюблені людини», почав робити український контент на YouTube ще десять років тому (як кажуть у таких випадках, коли це ще не було мейнстрімом). Він висловлює тотально суб’єктивну думку щодо кіно, телебачення, культури та політики, а тому інколи може бути різкуватим чи надто безкомпромісним, але здається, саме за це ми його і любимо.

З найцікавішого на каналі у першу чергу відмітимо матеріал, який підштохнув до нового витку популярності – скандальне відео про 1+1 “ЯК ВТРАТИТИ ВСЕ за 30 РОКІВ? КОЛИ 1+1 стали Г+Г?”. Тайлер докладно розібрав шлях каналу від самого початку його діяльності, зліт за рахунок якісних програм та харизматичних ведучих, а потім падіння до того стану, у якому Плюси зараз перебувають. 1+1 вирішили подати скаргу на відео та заблокувати його за використання фрагментів з ефіру каналу (а потім і заблокувати весь канал). У відповідь вони отримали класичний ефект Барбри Стрейзанд, коли про відео дізналося в декілька разів більше людей, а на захист Geek Journal стало декілька десятків найвідоміших блогерів, журналістів та діячів культури (серед приєднавшихся до хештегу #SaveGeekJournal були ті, кого ми вже згадували у списку вище – Загін Кіноманів, Телебачення Торонто та Роман Вінтонів – а також Сергій Притула, 5 канал, Петр и Мазепа та ще багато блогерів та медіа, у тому числі і kinowar.com). Плюси врешті решт схаменулися, а канал Тайлера Андерсона виріс вдвічі.

Після цього Geek Journal розібрав у схожому стилі історію Нового каналу, СТБ, ICTV та Інтера.

Окрім цього відмітимо розбір продажу українських форматів в росію “Скільки коштує совість”:

А також розбір одного з найбільших касових хітів українського кіно – “Скажене весілля”. І хоча огляд має назву “Сором українського кіно?”, Тайлер розповідає, що стрічка хороша (неважливо, згодні ми з цим, чи ні) – і робить це в дуже дотепному стилі.

Взагалі, це відео підсумовує наше відношення до Geek Journal – ми можемо не погоджуватись з точкою зору та аргументами Тайлера, проте нам подобається, що і як він робить.

 

Kolegi Studio!

281 тисяч підписників
youtube.com/c/KolegiStudio/featured
Автор: дружній колектив людей з почуттям гумору
Дата створення: 2013

Український гумор може бути не тільки смішним, але й не клішованим. Формат скетчів, звісно, винайшли вже давно, проте підхід, а головне, теми для жартів, Kolegi Studio! вдається робити небанальними.

З найсмішнішого на каналі:

  • два геї у священника
  • росіянин в Львівському аеропорті

 

Underground StandUp / Підпільний Стендап

90 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCwuzITdbxPSG_9PakpsKNwQ
Автор: Свят Загайкевич та армія українських стендаперів
Дата створення: 2015

Не будемо намагатися зробити вигляд, наче український стендап на якомусь неймовірному зльоті. Але окремі імена вже знайомі глядачам, та їх виступи дійсно викликають цікавість. Підпільний Стендап з 2015 року намагається системно працювати для популяризації українських майстрів мікрофону. Настя Дєрская, Вася Байдак, Сергій Липко, Антон Тимошенко – на каналі є матеріал, від якого справді хочеться сміятися (а як відомо, смішити людей важче, аніж змушувати плакати).

З найцікавішого:

  • Стендап у бомбосховищі від Сергія Липко
  • сольний концерт Юрія Коломійця

 

Цікава наука

135 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCMIVE71tHEUDkuw8tPxtzSQ/featured
Автор: рівненський учитель фізики Віталій Шевчук
Дата створення: 2016 рік

Інтернет безмежний, але одна з перепон для багатьох глядачів – недостатньо якісне володіння іноземними мовами. Тому багато корисних каналів англійською, іспанською, французькою залишаються поза увагою користувачів з України. Це виправляє Віталій Шевчук. Він займається перекладом і озвучкою освітніх відео научної тематики – фізика, астрономія, біологія, географія, математика. Термін “научно-популярний” найбільш релевантний по контенту цього каналу – рекомендовано, у першу чергу, молоді, але й дорослим користувачам буде про що дізнатися.

Серед найбільш цікавого:

  • як сталася аварія на ЧАЕС (так, всі дивилися серіал “Чорнобиль”, і це дуже добре, але тут суто наукове пояснення)
  • як виникає апендицит
  • звідки беруться нові віруси

 

Alpha Centauri Ukraine

33 тисяч підписників
youtube.com/c/AlphaCentauriUkraine/featured
Автор: група ентузіастів
Дата створення: 2017

Ще один канал, побудований за тим же принципом. Багато цікавих відео про космос та сполучені науки, перекладені та озвучені українською. З найцікавішого:

  • що відомо про Марс після 9 років перебування там Curiosity
  • LIVE: Запуск українського супутника Січ 2-30 (SpaceX Falcon 9 | Transporter 3)
  • Айзек Азімов. Як ми будемо жити на Місяці

 

Tokar.ua

43 тисяч підписників
youtube.com/c/Tokarua/featured
Автор: адміністратор української Вікіпедії Назар Токар
Дата створення: 2017

Ще один научпоп канал. Просто, але технічно грамотно розповідають про технології, винаходи, космос, а тепер, звичайно, ще й про війну. З найцікавішого:

  • як перейти на українську
  • літій – нове золото (так, це скритий тренд в інеті, якби не війна, це скоро була б ледве не тема номер один – після скандалів навколо Євробачення, звичайно)
  • як працює Spotify

 

Довколаботаніка

15 тисяч підписників
youtube.com/c/Довколаботаніка/featured
Автор: кандидат біологічних наук Олексій Коваленко
Дата створення: 2015

Якщо ви вважаєте, що ботаника – це нудно та нецікаво, то ось вам доказ протилежного. З найцікавішого на каналі:

  • дегустація найгостріших сортів перцю – чилі, халапеньо, хабанеро, моруга скорпіон, кароліна ріпер
  • коли люди підсіли на тютюн
  • ви навіть не уявляли собі, наскільки все складно та цікаво з інжиром

 

Kozak UA

105 тисяч підписників
youtube.com/user/sh2v2n/featured
Автор: група ентузіастів
Дата створення: 2012

Канал спростовує історичні стереотипи щодо українського народу, які були нав’язані під час окупації росіянами (періоди російської імперії та СРСР). Зараз, звісно, на каналі також з’являються відео щодо війни з росією (зокрема, чому росіяни її програють).

З найцікавішого на каналі:

  • чому росіяни не можуть сказати “паляниця”
  • різниця між українцями та росіянами
  • різниця між католиками та православними

 

Annika Blog

7.2 тисяч підписників
youtube.com/c/AnnikaBlog/featured
Автор: Анна Лисенко-Гурська
Дата створення: 2015

Є люди, які багато читають, а є люди, які багато читають та діляться враженнями з усіма іншими. Саме такою є Анна Лисенко-Гурська, яка в легкому форматі розповідає про книжки, книгарні, книжкові виставки та багато чого іншого.

З найцікавішого на каналі:

  • як робляться діти? (у тому сенсі, що це огляд книги)
  • інспекція книгарень Yakaboo, KNIGing, Букля
  • прокрастинація (потім переглянете)

 

Пітятко

18 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCrkbUPZhC9OnzBD6kIcK1Nw
Автор: Ілона Яремич
Дата створення: 2016

Популярно про психологію (а тепер ще й про психологію війни та пропаганду). Просто, чітко, не нудно. З найцікавішого:

  • як працює російська пропаганда
  • російські психологи пробили дно
  • мастурбація – це нормально
  • і про те, що мучить, мабуть, 90% населення України – провина вцілілого

 

InfoCar: тест-драйвы авто

668 тисяч підписників
youtube.com/infocar
Автор: творці порталу InfoCar.ua
Дата створення: 2012

Раніше хлопці робили якісні огляди автівок, а під час війни аналізують пропаганду та стан воєнних справ. І нам здається, що тепер це виходить навіть краще.

З найцікавішого на каналі:

  • репарації – історія повторюється
  • що чекає на росіян в Україні? Лише 7-й день війни, цікаво озирнутися назад.
  • російська БМД з французькими мізками

 

Шукаю житло

82 тисяч підписників
youtube.com/c/shukaiuzhytlo/videos
Автор: Сергій Нагорний
Дата створення: 2018

Каналів про нерухомість вистачає, але цікавіше дивитися, коли хтось обирає житло під себе. У воєнний час додають огляди того, наскільки зруйновані ті чи інші житлові комплекси у Києві та під Києвом, а до цього аналізували плюси та мінуси того самого, але у мирний час.

З найцікавішого на каналі:

  • топ-5 житлових комплексів у Києві
  • топ-5 найдешевших житлових комплексів Києва
  • Позняки – сучасний район чи помилка житлобудування? (якщо хтось вважає, що висновком буде “сучасний район”, то мабуть, він має квартиру на Позняках)

 

Український свідок

25 тисяч підписників
youtube.com/channel/UCSw52AtaknWAZLUP6ZCKm8A/featured
Автор: Віталій Дейнега, засновник фонду «Повернись живим»
Дата створення: 2022

Віталій Дейнега заснував фонд «Повернись живим» у 2014 році. Коли росія розпочала повномасштабне вторгнення, він з групою однодумців вирішив створити документальний проект, який би фіксував події, що відбуваються в Україні – трагічні, героїчні або навіть буденні. Зв’язки з операторами та журналістами допомогли – ентузіасти передавали відео з найгарячіших точок країни. Матеріали проекту використовують медіа по всьому світу (зокрема, CNN та CBS), а також у своєму зверненні до російських солдат з пропозицією не слідувати злочинним наказам їх задіяв Арнольд Шварценеггер.

З найкращого на каналі:

  • тварини, яких залишили під час війни
  • окупанти у рудому лісі
  • мешканці Маріуполя про війну
  • автори треку Доброго вечора ми з України про те, як пісня стала хітом

 

Наостанок нагадаємо і про наш канал kinowar.com (більше 10 тисяч підписників). Ми розповідаємо про кіно та серіали, беремо інтерв’ю та відкриті до будь-яких форматів співпраці. Підписуйтесь на наш канал – попереду ще багато цікавого і корисного.

З найцікавішого:

  • найкращі детективи всіх часів
  • найкращі історичні серіали
  • найкращі ролі Мадса Міккельсена

Читайте також:

12 надихаючих українських фільмів, щоб відволіктись від постійної напруги часу війни

Найкращі фільми України за 30 років Незалежності

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі