kinowar.com

Найочікуваніші українські фільми 2022 року

Драми, комедії, історичні та пригодницькі фільми, роуд-муві та анімація – українське кіно оговталося від пандемійної кризи та знов набирає обертів. Ентузіасти цієї не надто вдячної справи проходять усі випробування, від пошуку грошей на фільм (пітчі, подання до грантодавців, переконання спонсорів та меценатів) до виснажливого виробництва (пошук локацій та команди, зйомки у будь-яку погоду та з будь-якими дедлайнами) і постпродакшну (сотні годин монтажу та перемонтажу), тільки для того, щоб пройшовши крізь сито фестивалів та знайшовши нарешті свого прокатника, явити власне дітище публіці та читати потім у коментарях на фейсбуці, яке вони зняли лайно.

Так, українська публіка вибаглива та не надто поблажлива то вітчизняних митців. Здавалося б, розуміючи економічний стан країни в цілому та зважаючи на вік нашої індустрії, можна було б уникнути такого рівня претензій, але кожна прем’єра опиняється під прицілом, і обходяться з ними часто набагато жорсткіше, ніж з творіннями Марвела чи Діснею. Тим не менш, українські автори, сценаристи, режисери, продюсери, актори та інші робітники галузі не полишають спроб порадувати глядача чимось новим, свіжим, цікавим, захопливим. Ми зібрали найперспективніші проекти, які плануються до виходу у 2022 році. Звісно, ще може бути багато змін у графіку прем’єр, зокрема якщо ситуація з пандемією не буде змінюватися на краще – будемо намагатися оновлювати статтю згідно обставин.

Отже, kinowar.com презентує найочікуваніші українські фільми 2022 року.

Якщо вам подобається те, що ми робимо, підтримайте наш проект

Стоп-Земля

20 січня 2022 року
драма
Режисерка Катерина Горностай
В ролях Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов

що дивитися у 2022 році

Якщо ви мінімально слідкуєте за українським кіно, ви чули про цей фільм. Перший ігровий повнометражний фільм режисерки Катерини Горностай привернув увагу критиків на локальних та міжнародних фестивалях: гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю та Кришталевий ведмідь юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus на Берлинському міжнародному кінофестивалі. Потужна фестивальна одіссея не є гарантією глядацької уваги у рідній країні, проте якщо ви цінуєте авторський погляд на сценарій та постановку, відзначте цю прем’єру у власних планах – ви не пошкодуєте.

У головних та другорядних ролях було зайнято непрофесійних акторів, тому реалістичність подій на екрані максимальна. Це історія адаптації підлітків до дорослого життя, коли роздуми про те, що краще, зізнатися про почуття чи ніколи не чути відповіді “ні” є максимально актуальними.

 

Носоріг

17 лютого 2022 року
драма
Режисер Олег Сенцов
В ролях Сергій Філімонов, Євген Черніков, Євген Григор’єв, Аліна Зєвакова

що дивитися у 2022 році

Солодкі 90-і… або ні? Спогади про епоху переходу від радянського побуту до нової реальності у всіх різні. Хтось романтизує ці часи, хтось згадує їх із болем. Так чи інакше, шлях, який кожна молода людина проторювала у 90-і роки, залишає свій слід у свідомості. Для головного герою фільму “Носоріг” це є сповіддю накшталт “Хрещеного батька” чи “Шляху Карліто” в українських реаліях, але деталі минулого буття є дуже приземленими, адже сила та жорстокість є рушійними силами того часу.

У головній ролі Сергій Філімонов, ветеран АТО та лідер неформального молодіжного руху «Гонор», який ідеально підійшов до образу жорсткого хлопця з 90-х.

 

Я, «Побєда» і Берлін

24 березня 2022 року
комедія, пригоди
Режисерка Ольга Ряшина
В ролях Іван Бліндар, Володимир Гева, Марія Стопник

що дивитися у 2022 році

Фільм за повістю Андрія Кузьменка, більш відомого як фронтмен гурту Скрябін Кузьма. У постаті молодого музиканта, який з товарищем вирушає до Берліна на старій Побєді, легко вгадується сам Кузьма, адже історія частково автобіографічна. Друзі їдуть на запланований концерт, а раритетну автівку хочуть обміняти на шестисотий Мерс у якогось місцевого колекціонера. Звісно, все йде не за планом, і дуже швидко.

Попередня спроба екранізувати твір Кузьми “Місто, в якому не ходять гроші” вийшла не надто вдалою, проте жанр тепер кардинально інший, простіший для адаптації та зйомок. Багато буде залежати від того, наскільки влучно відтворить Іван Бліндар образ молодого Кузьми. Іншими словами, успіх фільму переважно на боці хімії між глядачем та виконавцями, ніж на тому, як сценарно чи візуально адаптують цю історію.

 

Довбуш

12 травня 2022 року
пригоди, історичний, екшн
Режисер Олесь Санін
В ролях Сергій Стрельников, Олексій Гнатковський, Даша Плахтій, Матеуш Косьцюкевич, Агата Бузек, Петро Жирун, Павло Жирун, Дмитро Вівчарюк, Роман Ясіновський, Ростислав Держипільський, Олександр Мавріц, Яків Ткаченко

Довбуш фільм Олесь Санін

Ще один довгобуд – на жаль, у пандемійні роки складно уникнути проблем з виробництвом кіно. Режисер Олесь Санін повертається у велике кіно після довгої паузи після зйомок “Поводиря”. Попередній фільм вийшов у 2013 році, а до того “Мамай” з’явився ще у майже доісторичні для українського кіно часи – у 2003. Тоді в прокат виходило 1-2 стрічки на рік, і про розвиток вітчизняного кінематографу лише починали мріяти. Зараз кількість українських фільмів збільшилася до 20-30 на рік, отже й очікування від перегляду вже куди більші.

Санін знов звертається до історії українського народу, тепер це легендарна постать Олекси Довбуша, який разом зі своїм братом боровся з польскою шляхтою у 18 столітті. Різне бачення того, якою повинна бути ця боротьба, зробило братів ворогами, проте Олекса продовжував битися за своїх людей, незважаючи на смертельну небезпеку. Раніше ми бачили вже два художніх фільма про Довбуша: версію 1959 року «Олекса Довбуш» режисера Віктора Іванова (серед іншого він був автором сценарію фільму «За двома зайцями») та більш свіжий «Легенда Карпат» 2018 року від режисера Сергія Скобуна, у якому головну роль виконав фронтмен гурту “Друга ріка” Валерій Харчишин.

 

Клондайк

2022 рік
драма
Режисерка Марина Ер Горбач
В ролях Оксана Черкашина, Сергій Шадрін, Олег Щербина

Клондайк український фільм 2021 Україна Боінг

Драма про три дні з життя однієї родини. Народження дитини під час війни та складні моральні питання. Навряд чи хтось встиг забути про катастрофу літака МН-17 в липні 2014-го — одна із сюжетних ліній фільму саме про це.

Режисер Марина Ер Горбач вже вдруге знімає фільм у співробітництві України та Туреччини (попередня робота мала назву «Люби мене»). В одній з головних ролей – Оксана Черкашина, вже відома глядачам за ще однією стрічкою навколо воєнних подій, “Погані дороги”.

 

Люксембург, Люксембург

2022 рік
комедія
Режисер Антоніо Лукіч

Люксембург, Люксембург комедія

Антоніо Лукіч нарешті повертається. Після свого хіту 2019 року “Мої думки тихі”, який повернув віру у те, що українська комедія може бути тонкою та іроничною, режисер працював над серіалами, а потім випустив трейлер стрічки “Мої думки тихі 2” – і ми досі намагаємося зрозуміти, це був вдалий першоквітневий жарт, чи справді є плани на продовження історії.

З фільмом “Люксембург, Люксембург” все теж не надто просто, адже пандемія та пошук грошей нікуди не зникли. Точної дати виходу фільму ще немає (немає і дати завершення зйомок), але принаймні відомо, про що саме буде стрічка. Два брати-близнюки дізнаються, що батько, який кинув їх дуже давно, тепер помирає у далекому Люксембурзі. Один з братів вирішує їхати до батька, інший робить все, щоб цьому завадити. Ролі близнюків виконали Аміль та Раміль Насірови, учасники української реп-сенсації “Курган і Агрегат”.

 

Памфір

2022 рік
драма
Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук
В ролях Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк, Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран, Олександр Ярема, Римма Зюбіна, Андрій Кирильчук, Петро Чичук, Галина Свята, Георгій Поволоцький, Олексій Лейбюк, Зіновій Симчич

що дивитися у 2022 році

Фільм знімали в Карпатах та на Буковині. Історія про хорошого сім’янина, який стає на слизький шлях заради власної родини, базується на біблійському сюжеті про Авраама, але повністю перенесена в українські реалії.

Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук відомий в першу чергу за короткометражним фільмом “Штангіст”, який отримав кілька нагород на українських та міжнародних фестивалях. “Памфір” стане його повнометражним режисерським дебютом.

 

Я, Ніна

2022 рік
драма
Режисерка Марися Нікітюк
В ролях Яніна Соколова, Олексій Тритенко

Я, Ніна що дивитися у 2022 році

Фільм, який базується на реальних історіях онкохворих в Україні. Ідея стрічки належить Яніні Соколовій, популярній телеведучій, чий власний досвід зіткнення з хворобою відбився у сценарії. Телеведуча Ніна Сокіл надає перший пріоритет кар’єрі навіть тоді, коли отримує діагноз рак кісти. Вона прагне зберегти статус-кво і вдома, і на роботі, тому ніколи не розповідає про хворобу, навіть чоловікові, з яким вони планують дитину. Подальші трагічні події змушують її переглянути своє відношення до проблеми.

Режисеркою та авторкою сценарію фільму стала Марися Нікітюк. Після свого дебютного повнометражного фільму “Коли падають дерева” вона досить довго шукала варіанти реалізації наступних робіт, що ускладнювалися через ковід, локдаун та нестачу фінансування. Нарешті співпраця з Яніною Соколовою склалася найкращим чином, і Нікітюк поринула у новий проект. Вона провела близько сорока інтерв’ю з онкохворими, щоб усі персонажі у фільмі мали реалистичні прототипи. Одне з головних завдань фільму – показати, що діагноз рак ще не є вироком, хворобу можна здолати та повернутися у повноцінне життя.

Прем’єра очікується у серпні на фестивалі у Карлових Варах.

 

Дім за склом

2022 рік
драма, трилер
Режисер Тарас Дронь

що дивитися у 2022 році

У 2021 році на екрани вийшла довгоочікувана стрічка режисера Тараса Дроня “Із зав’язаними очима” про бійчиню змішаних єдиноборств, яка втрачає коханого на війні на Сході України. Наступний проект знов поєднує елементи драми та трилера. На випускному вечорі у невеликому містечку зникає донька успішної ділової жінки, разом зі своїм хлопцем. Пошуки розпочато, проте є підозра, що діло пов’язане з тим, що донька розповсюджує наркотики через інтернет. Це означає, що репутація її матері може постраждати, а жінка надто довго працювала над нею. Вважаючи свого колишнього чоловіка невдахою та справжньою причиною трагедії, вона починає власне розслідування, поступово перетворюючись на монстра…

 

Ля Палісіада

2022 рік
трагікомедія
Режисер Філіп Сотниченко
В ролях Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейнікова, Олена Медведєва-Мамчур, Олександр Марлєєв

що дивитися у 2022 році

Нетривіальна історія в атмосфері незабутніх 90-х. 1996 рік. Через п’ять місяців скасують смертну кару. Убито міліціонера, його тіло знайдено у озері. Звісно, колеги прагнуть помсти. Щоб покарання було максимальним, справу намагаються завершити до введення мораторію. Тягар відповідальності у прийнятті вірного рішення по справі лягає на судового психіатра. Саме від нього залежить, чи покарають невинних.

Трагікомедію поставив режисер Філіп Сотниченко, на рахунку якого шість короткометражних фільмів, відмічених призами фестивалів. Стрічка на етапі постпродакшну, її прем’єра очікується у 2022 році.

 

23 образи Петрика П’яточкина

2022 рік
анімаційний, дитячий, пригоди
Режисер Ростислав Гарбар

що дивитися у 2022 році

Сіквел мультфільму «Як Петрик П’яточкин слоників рахував», як вам таке? Мальовану анімацію змінила комп’ютерна, але сутність історії залишилась та сама: як діти створюють собі проблеми через власну необізнаність та недосвідченість та як вони потім вирішують їх за домогою старших та друзів. За мотивами однойменної книги письменниці Наталі Гузєєвої, історія про те, як Петрик П’яточкин розізлився на однокласників та відправив їх з реального світу до гумової країни Баронії: він витер імена друзів з написаного до нього листа. Тепер за допомогою вчительки та подруги хлопцю потрібно витягти їх із країни злого Барона…

 

Мавка. Лісова пісня

29 грудня 2022 року
анімаційний, казка, пригоди
Режисери Олександра Рубан, Олег Маламуж

Мавка. Лісова пісня мультфільм

Створення цього мультфільму було розпочато ще в 2015 році. Робота над ним розтянулася серед іншого через локдаун на довгі шість років, проте нарешті дату прем’єри визначено – 29 грудня 2022 року. Головний персонаж зазнав декількох змін у процесі виробництва, що спричинило численні дискусії в інтернеті, адже всі впевнені, що краще знають, як виглядає лісова чарівниця, захисниця лісу, Мавка.

Історія базується на творі Лесі Українки та образах народної міфології, проте ми впевнені, що образи та обставини подій будуть осучаснені, оскільки аудиторія анімаційного фільму планується широка. Незважаючи на багато критики щодо якості графіки та вторинності візуального ряду, ми вважаємо що авторам вдалося досягти належного рівню зображення казкового світу Мавки (принаймні, оцінюючи те, що ми побачили у трейлері). Графіка виглядає впевнено та динамічно (порівняйте хоча б з “Гуллівер повертається”, який вийшов у 2021 році), і якщо вона програє найкращим зразкам Діснею та Піксару, то це цілком зрозуміле явище, зважаючи на потужність виробництва цих гігантів. Щодо вторинності, то судити зарано, адже потрібно побачити задум студії у цілому.

Головне – закінчити роботу, вийти у прокат та зібрати повні зали дітей та батьків.

Читайте також:

Чому глядачі не дивляться українське кіно?

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2021 року

Найкращі українські фільми і серіали 2020 року

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкращі українські фільми часів Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі