kinowar.com

Недовіра – це жахливе почуття, жити з яким неможливо. Ахтем Сеітаблаєв про свій новий фільм Мирний-21

30 вересня закінчилися зйомки нового фільму Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21», заснованого на реальних подіях, що сталися на Сході України у червні 2014 року. На початку російської агресії сепаратисти та російські спецслужби намагалися змусити зрадити свою країну Луганський прикордонний загін. Спроба виявилася невдалою, а тодішній командир загону Сергій Дейнеко пізніше навіть очолив Державну прикордонну службу.

Ахтем Сеітаблаєв

Фільм став одним із переможців 14-го пітчингу Держкіно та отримав підтримку у розмірі 80% від загального бюджету, який становив 31 250 000 грн.

Зйомки картини проходили у Києві та в Об’єднаному навчальному центрі Повітряних Сил у Василькові. В середині жовтня команда фільму провела дозйомки, під час яких нам вдалося поспілкуватися з Ахтемом Сеітаблаєвим, котрий виступив не лише режисером, а й генеральним продюсером стрічки «Мирний-21».

Ахтем Сеітаблаєв режисер

Ахтем Шевкетович, найкраще вдаються ті фільми, режисер яких добре знає те, про що знімає. Це добре відчувається у картинах про кримських татар «Хайтарма» і «Чужа молитва», над якими ви працювали як режисер. Те ж саме стосується «Додому» Нарімана Алієва, в якому у вас ключова роль. «Мирний-21» – це ваш третій фільм про війну після «Кіборгів» та «Хайтарми». До того ж ви зняли серіал «Доброволець». То чи можна сказати, що ви добре знаєтесь на війні?

Я б не взяв на себе сміливість сказати, що добре знаюсь на війні. Тому що на війні добре знаються лише ті, хто безпосередньо приймав у ній участь. Мені хочеться вірити, що я відчуваю війну, відчуваю людей, які там. Я спілкувався безпосередньо з бійцями, тому для мене це велика честь і відповідальність.

режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв

Взагалі ж я знімаю фільми не про війну, а про людину на тлі війни. Саме в таких екстремальних умовах проявляються всі фундаментальні риси людини – і добрі, і погані. Останні роки ця тема є територією мого дослідження.

В «Кіборгах» – це питання народження миру посеред війни. Миру, про який мріють люди, які захищають Україну. Це ж не громадянська війна, а цивілізаційна – вибору людини між радянським минулим і мрією про те, яким має бути майбутнє.

Що стосується «Добровольця» (телесеріал каналу ICTV) – це питання повернення людини з війни, адже це непростий шлях. «Хайтарма» – про пошук власного шляху посеред тотальної несправедливості і вибору людиною своєї ролі в таких обставинах.

Фільм «Мирний-21» піднімає питання довіри. Як жахливо, коли вона зникає, як важко вона набувається, і як добре, коли вона є. Це питання універсальне і стосується будь-якої сфери в житті людини, чи то родини, чи кола друзів. Особливо ж гостро це питання проявляється в колективі людей, які знаходяться в авангарді під час бойових зіткнень. Просто уявіть собі хоча б тиждень життя, коли ви не можете вірити ані другові, ані коханій людині, ані батькам, а іноді й самому собі. Це жахливе почуття, жити з яким неможливо.

новий фільм Ахтема Сеітаблаєва

Для подібної історії дуже важливо передати драматизм ситуації та мотивацію воїнів, але не скотитися в ура-патріотизм. При цьому кіно про військове вторгнення, а отже повинно мати належний темп і динамізм. Зараз, по закінченні зйомок, як ви гадаєте, вам вдалося це поєднати?

«Мирний-21» поєднує жанри екшну, детективу, нуару та реалістичної драми. Мені здається, що нам вдасться зробити динамічну і яскраву історію зі змістом, яка дозволить глядачам замислитися над важливістю довіри у житті. Мені б хотілося, щоб у цій доволі локальній історії захисту Луганського прикордонного загону кожен з глядачів зміг би провести паралелі з нашим повсякденним життям.

Ось вам простий приклад. Уявіть, що у вас є легально зароблений мільйон доларів, в який з українських банків ви його покладете? Ви усміхаєтеся, і так само реагують 99,9% людей, а потім кажуть: «Ну звісно, що ні в який».

Але якщо подивитися на цю ситуацію серйозно, то це жахливо, адже ми багато років існуємо в парадигмі, коли ми не довіряємо державі. Але хіба держава – це не ми з вами, хіба не ми з вами обираємо владу й власним вибором, довірою або недовірою, формуємо власне майбутнє? Тому довіра, у тому числі довіра до держави, починається з нашого оточення і, в першу чергу, з нас самих та нашого щоденного вибору.

Ахтем Сеітаблаєв

Ви не раз казали, що хотіли б спробувати себе у різних жанрах, але знову взялися за драму. У чому причина, невже бракує інших сюжетів?

Сюжети є, але, коли ти стикаєшся з історіями, повз які ти не можеш пройти, ти відчуваєш, напевне, так має бути. Якщо ці сюжети знаходять мене, значить нині такий період мого життя – розповідати подібні історії. Я знімаю про те, що турбує мене сьогодні найбільше.

Ахтем Сеітаблаєв інтерв'ю

Текст: Дмитро Сидоренко

Фото: Євген Черненко

 

«Мирний-21»

Режисер: Ахтем Сеітаблаєв

У ролях: Андрій Самінін, Максим Девізоров, Євген Ламах, Роман Ясіновський, Віктор Жданов, Олексій Тритенко, Марія Штофа, Лорена Колібабчук, Павло Лі, Андрій Мостренко, Лариса Руснак, Зоя Власенко, Сергій Фролов, Ігор Димов, Олег Стефан, Анатолій Ященко, Богдан Жданов, Олександр Бегма, Євген Черніков, Ярослав Безкоровайний, Марія Головацька, Олександр Кравченко, Віталій Бельський, Віталій Крапива

Продюсери: Ахтем Сеітаблаєв, Дмитро Малічев, Марія Дончик

Оператор: Юрій Король

Автори сценарію: Ярослав Яріш, Сергій Касторних, Анатолій Коцюрба

Виробництво: ISTMEN FILMS

Жанр: психологічний трилер, бойовик, воєнна драма

Прем’єра: квітень 2022 року

Ахтем Сеітаблаєв

Ахтем Сеітаблаєв режисер

Ахтем Сеітаблаєв український режисер

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі