kinowar.com

Фестивальні гіти, прем’єри нового українського кіно, культове бунтарське кіно: стартує 5-й Київський тиждень критики

21 жовтня в кінотеатрі «Жовтень» розпочинається 5-й ювілейний кінофестиваль «Київський тиждень критики». Програму головного фестивалю арт-кіно столичної осені склали професійні кінокритики й кінокритикині, які також проводитимуть обговорення фільмів після сеансів.

Традиційно Київський тиждень критики розпочинається церемонією нагородження Національною премією кінокритиків «Кіноколо», заснованою в межах фестивалю в 2018 році. На головну нагороду – за найкращий повнометражний ігровий фільм – претендують чотири стрічки: «Королі репу» Мирослава Латика, «Носоріг» Олега Сенцова, «Стоп-Земля» Катерини Горностай та «Сторонній» Дмитра Томашпольського.

Носоріг 2021

Програма Київського тижня критики складається з трьох традиційних секцій та охоплює 16 картин.

До міжнародної програми увійшли чотири гіти з програм фестивалів у Берліні, Каннах, Торонто та Сан-Себастьяні: «Маленька мама» Селін Сьямми, режисерки «Портрету дівчини у вогні», «Червона ракета» Шона Бейкера, лауреат Канн за найкращий сценарій «Кермуй моїм авто» Рюсуке Хамаґуті та «Вуховертка» Люсіль Гадзігаліловіч за участі Алекса Лотера, зірки серіалу «Кінець ї*ого світу».

Ретроспективна програма «Нуль за поведінку» містить шість фільмів про бунт на різних рівнях: режисерську версію культового «Донні Дарко» Річарда Келлі, найвідоміший фільм за участі легендарного Джеймса Діна «Бунтівник без причини» Ніколаса Рея , «Яскравий літній день» одного з лідерів тайванської «нової хвилі» Едварда Янга, знакову для покоління контркультури кримінальну драму «Якщо…» Ліндсея Андерсона, відзначений «Золотим левом» Венеційського кінофестивалю «Без даху, поза законом» Аньєс Варда та австралійську екзистенційну кінопритчу «Пікнік біля навислої скелі» Пітера Уїра.

Програма «Фокус: Україна – Канада» – це шість столичних прем’єр сучасних гітів українського та канадського кіно, спільно обраних кінокритиками й кінокритикинями країн-учасниць. Обговорення після показів програми проходитиме за участі творців фільмів. У межах секції відбудеться українська прем’єра довгоочікуваної стрічки Олега Сенцова про буремні 90-ті «Носоріг», київські прем’єри лауреата Берлінале та Одеського міжнародного кінофестивалю «Стоп-Землі» та музичної драми «Королі репу», в якій зіграли Ірма Вітовська та Антон Вельбой.

Також будуть показані канадські картини «Юний детектив» Евана Моргана, «Чорний потік» Ніколь Дорсі та «Надя, Батерфляй» Паскаля Планте.

Вдруге в межах Київського тижня критики відбудеться індустрійна подія – показ для українських продюсерів, відбірників кінофестивалів та кінокритиків студентських фільмів програми «Перший погляд» з обговоренням за участі творців. Журі продюсерів обере фільм-переможець, режисер або режисерка якого отримає Приз – сертифікат на отримання послуг зі звукових робіт у майбутній стрічці на суму 1000 доларів від CINEMA SOUND PRODUCTION. Показ відбудеться 24 жовтня, вхід за реєстрацією.

Також у межах фестивалю відбудеться онлайн-дискусія «Сучасна ідентичність канадського та українського кіно» за участі кураторів і кураторок програми «Фокус: Україна – Канада». Трансляція дискусії відбудеться 25 жовтня о 20:00 на сторінці Київського тижня критики в Facebook (трансляція українською мовою) та на каналі «Артхасус Трафік» у YouTube (трансляція англійською мовою).

Київський тиждень критики – головний міжнародний фестиваль арт-кіно столичної осені, кураторами якого виступають українські кінокритики й кінокритикині: співзасновниця Спілки кінокритиків України Дарія Бадьйор, кінознавець і режисер Станіслав Битюцький, колумніст і автор видань LB.ua, «Фокус» та DTF Magazine Сергій Ксаверов і кінокритикиня Анна Дацюк. Фестиваль триватиме з 21 до 27 жовтня в кінотеатрі «Жовтень».

Продаж квитків і абонементів (денні за ціною 650 гривень досі доступні для купівлі) триває на сайті фестивалю.

Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Генеральний партнер: Megogo

Медіапартнери: НВЗагін кіноманівLB.uaThe VillageMoviegramDTF Magazine

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі