kinowar.com

Оголошено програму “Фестиваль Фестивалів” 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю

У позаконкурсній програмі ювілейного ОМКФ буде показаний переможець 72-го Каннського кінофестивалю

Біль та слава

“Біль та слава” (реж. Педро Альмодовар, Іспанія). Талановитий кінорежисер наприкінці свого творчого шляху озирається в минуле й опиняється у вирі яскравих спогадів. Ніжні почуття до матері, любов і розлука, пошуки щастя й успіху – все це спонукає творця до важливих роздумів про життя і мистецтво, біль та славу.

Нагорода найкращому акторові Каннського кінофестивалю 2019 року (Антоніо Бандерас).

“Паразити” (реж. Пон Джун Хо, Південна Корея). У сім’ї чотирьох безробітних похмурі життєві перспективи. Ситуація змінюється, коли старшому синові пропонують високооплачуваний підробіток репетитором. З допомогою сестри він робить фальшиві документи про освіту та приходить до розкішного маєтку заможного бізнесмена. Справивши гарне враження, старший син дізнається про ще одну відкриту вакансію, і у нього з’являється дуже незвичайний план з працевлаштування сестри.

“Золота пальмова гілка” Каннського кінофестивалю 2019 року.

“Портрет дівчини у вогні” (реж. Селін Ск’ямма, Франція). Події у фільмі розгортаються у Бретані, у 1770 році. Художниці Маріан доручають зробити весільний портрет Елоїз – молодої жінки, яка щойно залишила монастир. Елоїз не надто прагне бути нареченою, а Маріанн не повинна казати їй про портрет. Вона спостерігає за нею вдень аби таємно малювати вночі.

Нагорода за найкращий сценарій Каннського кінофестивалю 2019 року.

“Між двома водами” (реж. Ісакі Лакуеста, Іспанія). Ісра та Чейто – два брати, яким у житті випали дуже різні долі: один виходить із в’язниці, а інший повертається додому після довгої служби на флоті. Їхнє возз’єднання на острові Сан-Фернандо поверне до життя спогади про насильницьку смерть батька. Щоби повернутися до нормального життя, братам знову доведеться стати ближчими один до одного.

“Золота мушля” за найкращий фільм Міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні 2018 року.

“Рей та Ліз” (реж. Річард Біллінґем, Велика Британія). В глухому суспільному закутку на околицях Бірмінґема сім’я Біллінґемів здійснює надзвичайні обряди та порушує соціальні табу, намагаючись дати раду своєму життю, що його визначають непідвладні їм чинники. Подекуди шокуючі та тривожно кумедні три епізоди відтворюють досвід дорослішання в комунальній квартирі в Блек Кантрі.

Особлива відзнака журі Міжнародного кінофестивалю в Локарно 2018 року. Особисто представить фільм на ОМКФ режисер стрічки, а також всесвітньо відомий фотограф Річард Біллінґем. Крім цього, після показу фільму відбудеться Q&A сесія з режисером.

“Синоніми” (реж. Надав Лапід, Франція/Ізраїль/Німеччина). Молодий ізраїльтянин Йоав вирішує порвати зв’язки з минулим та стати французом. У Парижі він полишає іврит і з усіх сил прагне відшукати для себе нову ідентичність. Словник стає його постійним супутником.

“Золотий ведмідь” за найкращий фільм Берлінале 2019 року. На 10-й ОМКФ презентувати свій фільм особисто приїде режисер стрічки Надав Лапід, після показу фільму він проведе Q&A сесію.

“Бакурау” (реж. Клебер Мендонса Фільйо, Жуліано Дорнелеш, Бразилія/Франція). За кілька років від сьогодення… Бакурау – маленьке село в бразильських сертанах – оплакує втрату матріарха Кармеліти, яка прожила до дев’яноста чотирьох. За кілька днів мешканці дізнаються, що їхня спільнота зникла з більшості мап.

Приз журі Каннського кінофестивалю 2019 року.

“Морський диявол” (реж. Фаттефон Аруньфен, Таїланд/Франція/Китай). Неподалік селища на тайському узбережжі, де потонули тисячі біженців рохінджа, місцевий рибалка знаходить у лісі пораненого чоловіка без свідомості. Він рятує незнайомця, від якого ні пари з вуст, товаришує з ним і називає Тончаєм. Коли рибалка раптом зникає безвісти у морі, Тончай поступово перебирає на себе життя свого друга – його будинок, його роботу і його колишню дружину.

Найкращий фільм програми “Горизонти” Венеційського кінофестивалю 2018 року.

“Дилда”(реж. Кантємір Балаґов, Російська Федерація). 1945 рік, Лєнінґрад. Друга світова війна спустошила місто – зруйнувала будівлі та залишила його мешканцям самі руїни, фізичні та ментальні. Попри те, що блокада завершилася, життя і смерть продовжують боротьбу поміж уламків. Двоє молодих жінок – Ія та Маша – шукають сенс і надію, прагнучи відбудувати свої життя серед руїн.

Нагорода за найкращу режисуру програми “Особливий погляд” Каннського кінофестивалю 2019 року.

“Королівство” (реж. Родріґо Сороґоєн, Іспанія/Франція). Мануель Ґомес Відаль – улюбленець виборців свого округу. Він також є корупціонером, який багато років збагачувався коштом бюджету. Після спроби прикрити свого колегу Мануеля викривають. Дивно, але члени його партії збираються перекласти весь тягар відповідальності на його плечі. Та він не збирається здаватися. На що може зважитися людина аби залишитися при владі?

Основний конкурс Міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні 2018 року, стрічка – володар 28 призів, у тому числі 7 нагород Національної кінопремії в Іспанії – “Гойя”.

Нагадаємо, що ювілейний 10-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12-го до 20-го липня.

Коментарі