kinowar.com

Опубліковано онлайн-каталог кіностудії “Національна кінематека України”

Зведений онлайн-каталог фільмів виробництва “Національної кінематеки України” відтепер доступний усім зацікавленим за адресою catalogue.nku.org.ua.

Національна кінематека України

“Національна кінематека України” є правонаступницею всесвітньо відомої Київської кіностудії науково-популярних фільмів. Створення онлайн-каталогу є першим кроком до повернення унікальної спадщини “Київнаукфільму” та “Національної кінематеки України” до культурного обігу. Проект здійснено за підтримки Українського культурного фонду.

Основу онлайн-каталогу становить опис архіву кіноплівок, що зберігаються у сховищі “Національної кінематеки України”. 2021-го року цей архів було вперше впорядковано та каталогізовано. В процесі було віднайдено понад 11 тисяч одиниць зберігання кіноплівки, серед яких – унікальні матеріали, копії яких відсутні в інших кіноархівах України та світу.

Онлайн-каталог містить зведені дані з усіх архівних установ України, де зберігаються фільми виробництва “Національної кінематеки України” (Центральний державний кінофотофоноархів України ім. Г.С. Пшеничного, Довженко-Центр та власне “Національна кінематека України).

Київська кіностудія науково-популярних фільмів була заснована 1941-го року. Окрім документальних та наукових фільмів, студія з 1959 року спеціалізувалася на виробництві анімаційних фільмів, чимало з них стали класикою української та світової анімації. Фільми кіностудії “Київнаукфільм” здобули понад 300 призів на кінофестивалях по всьому світу. На початку 1990-х років на базі “Київнаукфільму” виникли дві студії: “Укранімафільм” та “Національна кінематека України”. Наприкінці 1990-х виробництво фільмів практично припинилося, невдовзі кіностудія опинилася на межі банкрутства. Унікальний архів кіностудії було збережено на території “Національної кінематеки України”, проте він протягом багатьох років перебував у непридатних умовах.

Створення онлайн-каталогу дозволить розпочати масштабне дослідження кінематографічної спадщини кіностудій “Київнаукфільм” та “Національна кінематека України, що включатиме оцифрування унікальних матеріалів, створення архівних програм та їхню презентацію на українських та міжнародних кінофестивалях.

Команда проекту: Олександра Бузько, Світлана Зінов’єва, Люба Кнорозок, Олексій Кучанський, Олексій Радинський, Анастасія Сопік, Руслан Співак, Тарас Співак, Олександр Телюк.

Читайте також:

Де дивитись українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі