kinowar.com

Крик 6 (Scream VI)

Зачекайте, будь ласка...

Той самий режисерський тандем, що воскресив культову слешер-франшизу п’ятим фільмом серії, зняв шосту картину. При цьому між випусками пройшов усього лише один рік, і здавалося, що через поспіх постановники Метт Беттінеллі-Олпін і Тайлер Джіллетт можуть налажати. Але ні. Шоста частина виявилася може й не найкращою в усій франшизі, проте точно найсвіжішою і найсміливішою порушницею правил.

У пролозі, як і заведено ще з часів смерті Дрю Беррімор в оригіналі, помирає симпатична блондинка. Як і заведено, убивця дзвонить на її телефонний номер і розпочинає гру на ерудицію і знання у сфері жахастиків. Як і заведено, дівчина добре обізнана, на зубок перераховує слешер-кліше, жанрові умовності, заїжджені пастки… Проте сама-самісінька крокує у темний безлюдний провулок і… отримує удар ножем від чергового психопата у масці привида… Блондинку зіграла Самара Вівінг, зірка чорнокомедійного горору «Гра в хованки», котрим, власне, і прославився дует Беттінеллі-Олпіна і Джіллетта.

І тут (перше грандіозне порушення правил) убивця знімає маску і демонструє глядачеві обличчя у перші ж п’ять хвилин фільму… А згодом убивцю у масці привида вбиває… інший убивця у масці привида… Тільки маска останнього трохи інакша. Не просто куплена у супермаркеті напередодні Хелловіна і геть тотожна тисячам інших таких саме масок мас-маркету, а старезна й подерта, подряпана і пошарпана, наче її дістали із запиленої шафи, де та пролежала кілька десятиліть… (до аналогічного виразного зістарення культової маски вдалися автори останніх «Хелловінів», надавши «обличчю» Майкла Маєрса вінтажно-зморшкуватого шарму).

Шоста частина продовжила історію головних героїнь п’ятої стрічки – сестер Тари (Дженна Ортега) і Сем (Мелісса Баррера) Карпентер (звісно, прізвище це є невипадковим, бо ж у 90-х творець і засновник франшизи «Крик» Вес Крейвен вдихнув свіжий подих у жанр, котрий наприкінці 70-х розквітнув завдяки режисерові Джону Карпентеру, що створив легендарну слешер-франшизу «Хелловін»). І продовжила традиційне для серії про різника у кричучій масці самоіронічне загравання з кіноштампами.

Смотрите легально на MEGOGO

«Це не просто сиквел риквела, це франшиза! – підмічає персонажка-лесбійка (небога душного Ренді Мікса, який злегка нав’язливо диктував слешер-закони у першому фільмі), що успадкувала від дядечки сінефілію і відмінне знання історії і жанрових правил жахастиків. – І щодалі, то автори намагатимуться сміливіше плювати на канони і приписи, аби вразити глядачів. Тож тут може бути що завгодно, ще більше крові і навіть обезголовлення… І старі заповіді вже не діятимуть, і навіть головний герой втрачає недоторканість і може померти…».

Попередні правила не діють настільки, що у кадрі не з’являється невмируща Сідні Прескотт (акторка Нів Кемпбелл була невдоволена гонораром і залишила франшизу, хоча спершу погодилася на зйомки у шостій картині). Натомість, аби підсолодити гірку пілюлю і не розчарувати старих фанів, автори ще глибше й ґрунтовніше поринають у ностальгійний бекграунд, згадуючи деталі усіх п’яти стрічок-попередниць. Бо ж це справді єдиний цілісний цикл.

Та аби лише приємно пахнути ностальгією, а не смердіти нафталіном, Беттінеллі-Олпін і Джіллетт вправно міксують старе і нове. Тож заквасні інструкції і шаблони більше не є непорушними. Із крихітного містечка Вудсборо дія вперше переноситься у мегаполісний Нью-Йорк, відповідно атаки на акуратні приватні будиночки стають атаками на хайтекові міські квартири і апартаменти. Не діє правило «не залишатись з кимось наодинці, не усамітнюватись, перебувати серед натовпу, серед людей на видноті», і тому найкрутіша сцена стається у набитому під зав’язку вагоні метро, у тривожному вирі хелловінських масок і миготіння від перепадів напруги. І вперше різник Примарне обличчя зухвало вдається до вогнепальної зброї.

Кількість Примарних облич цього разу взагалі не вписується у жодні лекала. Більше місто – більше різників. Більша цифра у назві після слова «Крик» – більше несподіванок, твістів і жанрових капканів. Вмерти дійсно може будь-хто. Власне, як і вижити…

Анастасія Лях

Крик 6 (Scream VI)

2023 рік, США

Продюсери: Пол Нінстейн, Вільям Шерак, Джеймс Вандербілт

Режисери: Метт Беттінеллі-Олпін, Тайлер Джіллетт

Сценарій: Джеймс Вандербілт, Гай Бусік

У ролях: Мелісса Баррера, Дженна Ортега, Мейсон Гудінг, Джасмін Савой Браун, Кортні Кокс, Гейден Панеттьєр, Роджер Джексон, Дермот Малруні, Самара Вівінг, Тоні Револорі, Джош Сегарра, Ліана Ліберато

Оператор: Бретт Юткевич

Композитор: Браян Тайлер

Тривалість: 118 хвилин/ 01:58

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі