kinowar.com

Нестр4мні (Expend4bles)

Зачекайте, будь ласка...

Як Джейсон Стейтем росіян від атомної бомби рятував. Рецензія на фільм “Нестримні 4”

You say a pearl without the pressure wouldn’t be a pearl at all
When my demons come a-calling, you don’t even bat an eye.
Maren Morris, «To Hell & Back»

В кінотеатри вриваються «Нестр4мні» (Expend4bles) – четверта частина пригод підстаркуватих героїв з бойовиків 90-х, які рятують світ на сніданок, обід та вечерю. Хоча від оригінальних героїв кінця минулого століття лишилося всього двоє: Сильвестр Сталлоне, який і започаткував серію у 2010 році, та Дольф Лундгрен, котрий знімається і паралельно бореться з раком з 2015 року.

Нестр4мні (Expend4bles)

Тож, якщо раніше основним козирем серії були боги екшну на зразок Арнольда Шварценеггера, Чака Норріса, Жан-Клода Ван Дамма, Мікі Рурка, Джета Лі та Брюса Віліса, то тепер Олімп опустів. Натомість нам пропонують двох красунь: американку в’єтнамського походження Леві Тран та красуню з фарфоровим обличчям Меґан Фокс. Для колориту додали тайця Тоні Джаа, як бонусного месника, та індонезійця Іко Ювайса (франшиза «Рейд») в якості головного антагоніста.

Смотрите легально на MEGOGO

Нестр4мні (Expend4bles)

Сюжет цілком передбачувано виявився примітивним. Бойовики під керівництвом жорстокого Рамата (Ювайс) викрадають в Лівії детонатори для атомної бомби. Роблять вони це на замовлення міфічного Оцелота – старого ворога Барні Росса (Сталлоне), якого він висліджує 25 років. Бомбу терористи направляють судном через Японське море до Владивостока, аби підірвавши її почати третю світову. Завадити цим планам – задача загону «Нестримних». Та місія виявляється настільки непростою, що командуванню доводиться навіть здійснити перестановки в загоні.

Взагалі, доволі цікаво спостерігати, як з кожною серією франшизи старі герої дитинства відходять у небуття, а нинішні беруть віжки у свої руки. Сталлоне, що створив франшизу власноруч, як колись «Роккі», тепер відступив на другий план, віддавши місце у кадрі Джейсону Стейтему. Який, до речі, виступив і одним з продюсерів стрічки замість стариганя Слая.

Разом зі Стейтемом в картину прийшов і притаманний йому екшн, стало більше акробатичних номерів, бійок з холодною зброєю та неймовірних сцен на кшталт розвороту гігантського суховантажу на повному ходу за допомогою скидання якоря.

Нестримні 4 2023 рік

От тільки, якщо в «Мег» це виглядає гарно на екрані, то в «Нестр4мних» графіка, як і сюжет та герої, залишилася на рівні минулого століття. Більшість сцен погонь та польотів знята на зеленому полотні, і зроблена так кепсько, немов у бойовику класу Б, а не блокбастері. Тому, допоки герої перестрілюються та вовтузяться з поганцями в закритих приміщеннях – все цілком в дусі старих добрих екшнів. А як тільки творці фільму намагаються збільшити масштаб, стрічка просто розлазиться по швах.

І дивуватися особливо немає чого, адже картину довірили знімати Скотту Во, людині, що відмітилася жахливою екранізацією Need for Speed, а недавно в кіно показували його відверто другорядну екшн-комедію «Місія на двох» з Джекі Чаном та Джоном Сіною.

Нестримні 4 Expend4bles

Фільм «Нестр4мні» вийшов логічним продовженням серії про пригоди підстаркуватих героїв з дитинства міленіалів. Це екшн заради екшну, в якому сюжет та акторська гра відходять на другий план. Він все ще може порадувати щирих фанів, подарувавши відчуття ностальгії за дитинством за допомогою стрілянини, бійок, хорошого гумору та прозорої майки на Меґан Фокс.

Проте франшизі все важче виживати в сучасних реаліях і конкурувати за увагу глядачів. Якщо продюсери не можуть запросити культових акторів, або збільшити бюджет, який впродовж десяти років завмер на відмітці у 100 мільйонів доларів, лишається перетворити серію «Нестримних» на черговий бойовик з Джейсоном Стейтемом.

Дмитро Сидоренко

Нестримні 4

Нестр4мні (Expend4bles)

Нестр4мні (Expend4bles)

2023 рік, США

Продюсери: Аві Лернер, Джейсон Стейтем, Кевін Кінг

Режисер: Скотт Во

Сценарій: Курт Віммер

У ролях: Сильвестер Сталлоне, Джейсон Стетхем, Дольф Лундгрен, Ренді Кутюр, 50 Cent, Меган Фокс, Тоні Джаа, Енді Гарсія, Джейкоб Скіпіо, Іко Ювайс

Оператор: Тім Моріс-Джонс

Композитор: Гійом Руссель

Тривалість: 103 хвилини/ 01:43

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі