kinowar.com

Попелюшка з паризьких нетрів. Рецензія на фільм Висока мода

 05.02.2022  Новини, Рецензія

Вечори французького кіно відкрила драма про нелегке життя швачок Dior

17-й щорічний фестиваль Вечори французького кіно відкрився прем’єрою драми «Висока мода» (Haute couture) режисерки Сільві Оайон. Для Сільві це друга повнометражна робота після стрічки «Папа не грав у Роллінг Стоунз». І нам знову пропонують історію про молоду француженку, яка намагається вирватися із замкнутого кола безперспективної бідності.

Щоправда головна героїня фільму «Висока мода» – двадцятирічна Жаді – себе француженкою не вважає. Маючи арабське коріння (а хто його не має у Франції) вона та її друзі не ототожнює себе з французами, перебивається крадіжками і соціальною допомогою. Проживає дівчина зі своєю хворою матір’ю у передмісті Парижа Сен-Дені, вважаючи це нетрями (нам би такі нетрі). Та одного разу крадіжка сумочки у вельможної пані в метро обертається для дівчини квитком у світ високої моди.

Ні, вона не стане моделлю, як це б було в американському кіно. Просто її жертва, а потім наставниця – ніхто інша, як головна швачка ательє модного дому Dior. Естер, так звати шановну пані, бере шефство над Жаді й переконує її опанувати ремесло швачки, влаштовує дівчину інтерном до себе у швейну майстерню. Роль Естер виконала Наталі Бай («Впіймай мене, якщо зможеш»), а Жаді зіграла Ліна Кудрі («Французький вісник»).

«Висока мода» (Haute couture)

По суті, нам пропонують історію про важкого підлітка, яка має перебороти власні страхи й комплекси, повірити у себе й досягти успіху. Така собі Попелюшка, з поправкою на французьке кіно. І лише цей французький шарм робить фільм вартим перегляду.

По-перше, він починається сценою, де Естер прокидається і першим ділом з’їдає залишки шоколадки з трюмо. Потім жінка чаює, курить, говорить зі своїми трояндами й прямує на роботу – у салон Dior на вулиці Монтень у Парижі. Естер готує свою останню колекцію перед виходим на пенсію, страждає на діабет і не бачиться з донькою, проте намагається жити повним життям і дозволяти собі все те, від чого відмовлялася роками. Виходить у неї, чесно кажучи, не дуже.

«Висока мода» (Haute couture)

Дівчина Жаді стає для жінки віддушиною і шансом все виправити. Зіграти наново ті карти, які їй видала доля. От тільки у Жаді проблем не менше, роботи немає, мати в перманентній депресії, друзі такі самі безробітні, та ще й арабське походження дошкуляє. Ні освіти, ні перспектив, як то кажуть.

Але далі – більше. Ледь не кожна кравчиня та модель в ательє мають власні проблеми. Одна вічно невдоволена й на всіх визвіряється, інша 20 років у професії, повинна перейняти пост головної швачки від Естер, проте досі не має впевненості у своїх силах. Тож швидко стає зрозуміло, що життя успішних парижан не просто не заможніше за існування Жаді, але й не менш складне. Просто ода рівноправ’ю та прийняттю.

«Висока мода» (Haute couture)

Фільм «Висока мода» вийшов класичною історією Попелюшки, яка досить довго прикидається цілком дорослою драмою про нелегке жіноче буття. Стрічка явно має потенціал, адже героїні часто зачіпляються важливі теми. Наприклад, цікаві роздуми про те, що робота годує людину, а от ремесло, навіть не приносячи статків, наповнює тебе, робить повноцінним, бо його ти завжди носиш з собою і можеш передавати іншим. Вистачає й справді кумедних ситуацій та дотепного гумору. Так само як і моментів кризи й постійного переосмислення власних бажань та уявлень обома героїнями.

Та фільм цей потенціал не розвиває, доволі довго розганяється, і часто не дає зрозуміти мотивацію другорядних персонажів. 100 хвилин хронометражу не дозволили розкрити всі сюжетні лінії. Зате стрічка добре занурює глядачів у нелегку працю шість днів на тиждень швачок, що працюють над витворами haute couture.

«Висока мода» (Haute couture)

А ще у картині вкрай мало чоловічих персонажів, і вони часто йдуть наперекір емансипації західного кіно. Всемогутня у своїй майстерні Естер ніяковіє перед модельєром-чоловіком, який в одному з епізодів приймає її сукні для показу. Підмайстер і коханий Жаді мріє, як він стане відомим модельєром, а талановиту дівчину зробить своєю головною швачкою, ви тільки уявіть яка честь.

Тож, якщо ви франкофіл, любите високу моду й мрієте, як і героїня Ліни Кудрі, гуляти Парижем з пакетами Dior, фільм може припасти вам до душі. Якщо не встигнете його побачити в рамках Вечорів французького кіно, в прокат стрічка вийде 31 березня цього року.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі французькі фільми

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі