kinowar.com

Представлення України на 43-му МКФ у Торонто

Розпочався найголовніший кінофорум Північної Америки – 43-ій Міжнародний кінофестиваль в Торонто

Представлення України на 43-му МКФ у Торонто

Україна в Торонто представлена двома стрічками в офіційних програмах фестивалю та Українським стендом в його індустріальній секції.

Фільм «Донбас» режисера Сергія Лозниці представлений у програмі Contemporary World Cinema (Сучасне молоде кіно). Перший показ стрічки відбувся 6-го вересня, а наступні заплановані на 11, 12 та 16 вересня.

Donbass

Фільм «Гірська жінка: на війні» режисера Бенедикта Ерлінгссона увійшов до програми Discovery (Відкриття). Стрічку покажуть 7, 10 та 12 вересня.

гірська жінка

Обидві картини створені міжнародними командами за підтримки Держкіно України. Світові прем’єри цих стрічок відбулися у рамках конкурсних програм цьогорічного Каннського міжнародного кінофестивалю, де вони здобули свої перші нагороди.

Представлення України на 43-му МКФ у Торонто

Цікаво, що конкурсу як такого в Торонто немає – переможець обирається за результатами глядацького голосування, ним може стати учасник будь-якої фестивальної програми. Варто зазначити, що участь картини у Міжнародному кінофестивалі в Торонто значно збільшує її шанси виходу в північноамериканський прокат, а також шанси отримати «Оскар».

Представлення України на 43-му МКФ у Торонто

У рамках індустріальної секції з незмінним слоганом #UkraineIsYourDestination запрацював Український стенд. До складу української делегації в Торонто увійшли 16 учасників, які представляють Україну як перспективний напрям у виробництві кіно: розповідають про нововведення у законодавстві, знайомлять з можливостями виробництва і різноманітністю локацій в Україні.

Очолив українську делегацію Голова Держкіно Пилип Іллєнко, який розповів: «Всього в рамках індустріальної секції працює 19 національних стендів, а Україна представлена вже другий рік поспіль. Цього разу українська делегація суттєво збільшилася і вже розпочала роботу на одному з найбільш важливих професійних майданчиків у Північній Америці».

Представлення України на 43-му МКФ у Торонто

Вже сьогодні, 7-го вересня, учасників кіноринку чекає Breakfast at TIFF – сніданок «Ukraine Is Your Destination», організований Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського спільно з Державним агентством України з питань кіно. Захід проводиться з метою знайомства та налагодження співпраці з міжнародними продюсерами і провідними канадськими кіноорганізаціями. Під час заходу відбудеться також презентація можливостей сучасної української кіноіндустрії.

У рамках роботи Українського стенду активно поширюється інформація про Олега Сенцова із закликом приєднуватися до глобальної кампанії #SaveOlegSentsov. 11-го вересня відбудеться DOC-конференція, присвячена темі Сенцова. Спікерами заходу стануть режисер Сергій Лозниця, представниця міжнародної організії «Human Rights Watch» Таня Купер та представниця літературного американського центру «PEN American Center» Поліна Ковальова.

Триватиме Міжнародний кінофестиваль в Торонто до 16-го вересня.

Коментарі