kinowar.com

Представлено тизер ігрового фільму про епатажного скульптора «Моє місце тут»

Стрічка «Моє місце тут» розповідає про епатажного скульптора-самородка, якого визнали у Європі. В Украні він хоче створити власну іменну галерею, якої не бачив світ. Перед ним та його родиною постає непростий вибір – життя чи мистецтво. Розробка проєкту здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

Стрічку засновано на історії життя сучасного українського скульптора Миколи Шматька, який створив понад 750 пам’ятників (барельєфи, горельєфи, скульптури) і близько 500 картин. Авторська колекція, що експонується в галереї «Шматько і сини», налічує понад 70 скульптур з уральського та італійського мармуру і близько 300 картин (живопис, графіка).

У 2004 році Шматько створив та втілив в мармурі скульптуру Святогірської Богородиці для Святогірської Лаври заввишки 4,20 м. Скульптура була висічена з 2 блоків уральського мармуру вагою 40 тонн.

Шматько народився на Донеччині, але з 2004 по 2011 роки жив в Луганську, в своєму будинку-галереї, де й отримав звання «луганського короля мармуру». У 2007 році нагороджений медаллю «Лоренцо Прекрасний Медічи» на Флорентійському Бієналле (італ. Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea). У 2012-му він переїхав разом із родиною та унікальною колекцією на Закарпаття. Після невдалої спроби збудувати галерею опинився у Переяславі-Хмельницькому, де жив і працював у жахливих умовах у підвалі місцевої школи. Визнаний у Європі король мармуру, помер у злиднях на руках у синів та дружини у підвалі школи на Київщині.

Микола Шматько Україна

Світлана Рудюк, режисерка стрічки «Моє місце тут»:

«Історія Миколи Шматька зацікавила мене ще п’ятнадцять років тому, коли я познайомилася з митцем. Людина без спеціальної освіти у 33 роки розуміє, що пам’ятає як і вміє вдихати життя в мармур. Це якась містика, диво! Він починає творити цікаві витончені образи, багато з яких – реальні шедеври. Його визнають за кордоном. А вдома – він та його родина переважно митарствують у пошуках місця та коштів на створення галереї. Його не всі сприймають, але він не зупиняється, він продовжує творити. Він вміє епатувати, привертати увагу, жартувати, наполягати, мінятися та змінювати, вчити та вчитися. І за таким героєм буде дуже цікаво спостерігати. Крім того, через історію скульптора та художника ми побачимо не лише його особисту драму, а й картину сучасного українського суспільства, культури та їхньої взаємодії. І сподіваюся, допоможемо привернути увагу до унікальної колекції картин та скульптур Миколи Шматька».

Світлана Рудюк – українська сценаристка, режисерка, продюсерка

Робота над стрічкою триває. Прем’єра запланована на 2023 рік.

Читайте також:

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі