kinowar.com

Представники кіноіндустрії закликають дозволити кінотеатрам працювати

 19.03.2021  Новини

Представники кінематографічної спільноти України звернулись до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка із відкритим листом щодо виключення кінотеатрів з переліку установ, яким на час карантинних обмежень заборонено працювати.  

Звернення представників кіноіндустрії

Лист підписали такі організації: Українська кіноакадемія, Асоціація кіноіндустрії України, Українська кіноасоціація та Союз кінотеатрів України.

Повний текст листа нижче:

Шановні Денисе Анатолійовичу та Віталію Володимировичу!

Представники українських креативних індустрій – асоціації ГО “Українська кіноакадемія”, ГС “Асоціація кіноіндустрії України”, Асоціація “Українська Кіно-Асоціація”, ГС “Союз кінотеатрів України”, до складу яких входять тисячі представників української кіноіндустрії, звертаються до Вас щодо невідкладних заходів з подолання економічної кризи та зміни моделі карантину на більш ефективну.

Мусимо констатувати, що жорсткі карантинні заходи суттєво поглиблюють економічну кризу в індустрії кінопрокату. Унаслідок кризи та локдаунів за останній рік ринок кінопрокату вже втратив 138 мільйонів доларів, багато кінотеатрів зачинилося, а ті, що працюють, не витримають жодного наступного удару.

При цьому варто зазначити, що обсяг кінотеатральних зборів у м. Києві складає майже 50% від зборів зі всієї країни. І у випадку зачинення кінотеатрів у Києві кінотеатральний ринок не підніметься взагалі, оскільки далі настає півроку низького сезону.

Безумовно, людське життя є найвищою цінністю. Але треба зважати на те, що масові звільнення, які вже відбулися та продовжуються, банкрутства, падіння економіки – теж мають свою ціну, вимірювану у людських життях.

Ефективність жорстких карантинів у подоланні епідемії не є високою, натомість моделі, орієнтовані на широке тестування та ізоляцію ризикових груп, масове вакцинування, точкове обмеження роботи найбільш ризикових закладів – вже довели свою ефективність.

Так, згідно з новим дослідженням вчених Стенфордського університету, найбільш ризиковими для зараження на covid є такі заклади: кафе, ресторани, фітнес-центри, готелі, релігійні організації. Кінотеатри такими не визнані.

Варто додати, що саме кінотеатри є одним із найбезпечнішим місцем, оскільки вони, по-перше, дуже суворо притримуються санітарних норм, по-друге, завдяки технологіям оснащення кінотеатральних залів згідно з технічними нормами – ці приміщення в десятки разів чистіші на повітря (за нормативами протягом одного сеансу повна зміна повітря в залі відбувається не менше 20 разів). Ризики зараження в кінотеатрах значно нижче, ніж у транспорті, їх робота не несе суттєвої загрози розповсюдження вірусу.

Тож вбачається доцільним не встановлювати обмежень роботи кінотеатрів, оскільки вони не є закладами з найвищим ризиком зараження, дозволивши працювати кінотеатрам за умов дотримання заходів безпеки.

До того ж, у такій складній ситуації представники кіноіндустрії вважають неприпустимим широкі карантинні обмеження, від яких у першу чергу страждають працівники із заробітними платами середніми та нижче середніх, які не мають суттєвих накопичень. Тож надважливим є зміна карантинних обмежень, які планується запровадити у м. Києві з 20 березня, виключити з числа обмежень кінотеатри.

Закликаємо Голову КМДА, Кабінет міністрів України – терміново розглянути надані пропозиції та прийняти відповідні рішення.

З повагою,

ГО “Українська кіноакадемія”

ГС “Асоціація кіноіндустрії України”

Асоціація “Українська Кіно-Асоціація”

ГС “Союз кінотеатрів України”

Коментарі