kinowar.com

Пригодницько-історичний екшн “Довбуш” вийде в національний прокат до Дня Незалежності України

“Довбуш” режисера Олеся Саніна, виробництва кінокомпанії ProntoFilm — у кіно з 24 серпня 2023 року.  Дистрибутором картини виступили компанії FILM.UA Distribution та Кіноманія

Найочікуваніший історичний екшн часів незалежності нарешті прямує до свого глядача. Після років кропіткої роботи історія про незламність духу, боротьбу за свободу, нестримне кохання та справедливість виходить у широкий кінотеатральний прокат до Дня Незалежності — знакову дату для кожного українця.

Пригодницько-історичний екшн “Довбуш”

«Ми недарма обрали прем’єрну дату 24 серпня. Це щорічне нагадування — ми вільні та незалежні, і сьогодні вкотре виборюємо це право не лише на полі бою, а й в культурі, бізнесі, політиці…Повстанець Олекса так само прагне справедливості та виборює свою та свободу свого народу, як і мільйони українців сьогодні. Ми очікуємо, що це кіно збере біля великих екранів сотні тисяч українців і нагадає, чому українська нація бореться й обов’язково переможе», — Надія Коротушка, директорка кінотеатрального напрямку в FILM.UA Distribution.

Дар'я Плахтій

«Для нас дуже важливо підтримати українців у ці складні часи та показати, що боротьба за незалежність триває не рік, не вісім, а впродовж багатьох століть. Рішення випускати стрічку саме 24 серпня було одностайним: нас підтримали не лише колеги-дистриб‘ютори, а й партнери. Ми щиро сподіваємося, що в ці буремні часи це кіно стане для багатьох тим самим ковтком натхнення та віри в майбутню Перемогуе», — Максим Асадчий, генеральний продюсер стрічки.

Пригодницько-історичний екшн “Довбуш”

Сучасне прочитання одного з найколоритніших історичних постатей повертає нас у ХVIII століття, коли українська нація вкотре зазнає утисків й опиняється під владою Московської держави та Речі Посполитої. Саме тоді на Покутті починає діяти загін опришків під керівництвом Олекси Довбуша, який протидіяв жадібним та жорстоким панам і захищав знедолених українців. Карпатський лицар пропагував істинно українські цінності майже три сторіччя тому. 

«Ця історія про перемогу над смертю народилася давно. Про Довбуша склали сотні легенд і десятки пісень. Легенда про лицаря Карпат прожила століття, але в цю мить стала особливо важливою. Зараз вона зачіпає кожного з нас. Перед лицем війни, болю і втрат ми сьогодні питаємо себе: “Чи варто боротися?Чи варто жертвувати життям заради інших? Чи пам’ятатимуть колись нащадки наші діяння? Чи знатимуть, як ми любили і як відчайдушно захищали свою землю?”. У нашому фільмі ми розкажемо про того, кого не зламала доля, хто повернув віру в перемогу, про того, хто зборов страх. Але ми розкажемо ще й таку історію, про яку ще ніхто не розказав. Ми її покажемо так, як ніхто ще не показував.
Я безмежно вдячний усім тим, хто допоміг зняти наш фільм і усім, хто його вже довго і з нетерпінням чекає. Прокат фільму “Довбуш” декілька разів переносився. Ворог не давав нам шансу зібратися в кінозалах. Але врешті ми вирішили вийти в прокат, бо це для нас теж є ознакою, що ми не здалися і ніколи не поступимося нашою свободою. Ми зробимо все можливе щоб фільм побачили і на передовій і за кордоном. І врешті дата виходу — 24 серпня, День Незалежності України. І день, коли перестало битися палке серце Олекси Довбуша, але він, як ми вже знаємо, обманув смерть», — Олесь Санін, режисер фільму.

Пригодницько-історичний екшн “Довбуш”

Картина відтворює унікальну атмосферу XVIII століття, у якому жив та боровся Олекса Довбуш. Майстерне відтворення дійсності стало можливим не лише завдяки фольклорним експедиціям у Карпатах, а й консультаціям істориків, етнографів, працівників музеїв України, священиків, експертів з геральдики, експертів з історії зброї, реконструкторів історичних битв. 

Більш того, команда відроджувала ремесла та реставрувала унікальні техніки бою, вивчала музичну, матеріальну і нематеріальну культуру часу, в якому розгортаються події фільму. Зніманню картини передувало ретельне вивчення «доби Довбуша» з польських та українських архівних документів, численних літературних джерел, історичних монографій.

Пригодницько-історичний екшн “Довбуш”

Зустрічайте наймасштабніший пригодницько-історичний український екшн у кіно вже з 24 серпня 2023 року.

Кінотеатральну дистрибуцію фільму на території України здійснюють FILM.UA Distribution та Кіноманія

Стежити за новинами проєкту можна на офіційних сторінках у Facebook та Instagram

ДОВІДКА

Назва: Довбуш
Дата виходу: 24 серпня 2023
Жанр: пригодницько-історичний екшн
Виробництво: Pronto Film за підтримки Державного агентства України з питань кіно
Хронометраж: 120 хв
Країна: Україна
Режисер: Олесь Санін
Продюсери: Максим Асадчий, Олесь Санін
Співпродюсер: Данило Білак
Сценаристи: Пол Волянський, Олесь Санін, Василь Портяк, Максим Черниш
Оператор: Сергій Михальчук
Композитор: Алла Загайкевич
Художники-постановники: Олександра Дробот, Юрій Григорович
Художники з костюмів: Гала Отенко, Марія Керо
Художник з гриму: Ірина Солодовська
Постановники трюків: Петро Треско, Руслан Горілий, Петро Жирун
Кастинг директор: Алла Самойленко
У ролях: Олекса Довбуш – Сергій Стрельников, Іван Довбуш – Олексій Гнатковський, Марічка – Дар’я Плахтій, Пшелуський – Матеуш Косьцюкевіч, Княгиня Яблуновська – Агата Бузек, Опришки – Петро Жирун, Павло Жирун, Дмитро Вівчарюк, Роман Ясиновський, Ростислав Держипільський, Дзвінчук – Олександр Мавріц.

Синопсис

Карпати. Початок 18 століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша. Але він їх перехитрив. І розрослася легенда про карпатського лицаря. Легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Про силу і любов Олекси Довбуша, про зраду і кривду. Про те, як він жив і як обманув смерть.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі