kinowar.com

Підсумки третьої конференції з копродукції в кіно Канада-Україна

20 лютого у Берліні близько ста учасників з України та Канади долучилися до обговорення про кіновиробництво та дистрибуцію під час війни в межах круглого столу, організованого ініціативою #ucancoproduce, що має на меті практичне втілення Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади, яка була ратифікована в 2020 році.

Незважаючи на війну в Україні, що триває, українські продюсери продовжують роботу та шукають нові можливості виробництва контенту, зокрема із партнерами з Канади. Зі свого боку державні установи та незалежні компанії з виробництва аудіовізуального контенту Канади також налаштовані на співпрацю та підтримку України.

Луїза О'Брайен-Моран

“Три роки тому ми мали багато сподівань на майбутнє. Між аудіовізуальними індустріями України та Канади існують чудові симбіотичні стосунки. Незважаючи на те, через що проходить Україна, ви продемонстрували нам свою стійкість, необхідність продовжувати слідувати своїм цілям та прогрес в усіх напрямах дипломатії. А ми знаємо, наскільки медіа важливі для формування ідей”Луїза О’Брайен-Моран (Louise O’Brien Moran, Manitoba Film and Music), модераторка заходу.

Упродовж заходу Вікторія Ярмощук (FILM.UA Group, Українська Кіноасоціація) представила результати роботи і досягнення українського медіабізнесу під час війни, сервіси, які Україна може надавати на даний момент, а також плани індустрії на майбутнє.

Вікторія Ярмощук

“До війни ринок був на межі прориву як на місцевому, так і на міжнародному рівнях. Минулого року українських кінематографістів було гучно чутно на головних кіно-, теле- та інших майданчиках. Ми не просили допомоги, пожертв чи грошей, ми прагнули бути почутими та посісти заслужене місце на міжнародному ринку. Минулого року ми остаточно відмежувалися від росії і голосно заявили про те, хто ми і що ми можемо. Ми все ще живі та оптимістично налаштовані. Я впевнена, що цього року ми говоритимемо про результати, проєкти, успіхи та розвиток. Кіновиробництво в Україні відбувається, і це не тільки документальне кіно – зараз в Україні знімають серіали, комедії та фантастику”Вікторія Ярмощук.

Підсумовуючи виробництво та розповсюдження українського контенту у 2022 році, Поліна Толмачова (Рада з державної підтримки кінематографії) розповіла про унікальні кейси дистрибуції під час війни та чому це важливо. Також було представлено національну стратегію підтримки аудиторії, що має на увазі скринінг принаймні однієї прем’єри національної стрічки на місяць.

Поліна Толмачова

“Ми отримали багато інсайтів з досвіду локальної дистрибуції у країні під час війни. Люди в Україні дійсно навчилися жити сьогоднішнім днем – відбувся певний зсув від матеріалістичних цінностей до екзистенційних. Таке середовище є прекрасним для творчості, а історії, які ми розповідаємо сьогодні, стали глибшими ніж будь-коли. Та зараз нам як ніколи необхідно розуміти важливість єдності та взаємодопомоги. З липня раз на місяць ми регулярно показуємо українські фільми в кінотеатрах та зібрали аудиторію в 200 00 глядачів”Поліна Толмачова.

Зі сторони Канади, Жюлі Блондін (Julie Blondin, Telefilm Canada) представила нові можливості, шляхи та особливості співпраці з Канадою в 2023 році. Вона наголосила на тому, що, не дивлячись на складну ситуацію, в якій знаходиться українська кіноіндустрія через війну, співпраця в межах Угоди можлива. Спікерка розповіла про можливі варіанти такої співпраці, зокрема, як може бути вирішено питання мінімальних фінансових внесків та ін.

Жюлі Блондін

“У такі часи Канада докладає свідомих зусиль, щоб заохочувати співпрацю між канадськими та українськими продюсерами в аудіовізуальній індустрії. У середньому Канада щороку сертифікує понад 50 проєктів копродукції та має близько 60 країн-партнерів. Оскільки численні міжнародні проєкти спільного виробництва досягають успіху на світовій арені, ми очікуємо, що на екрани з’явиться більше нових і сміливих історій завдяки перевагам спільного виробництва”Жюлі Блондін.

Продюсер Томмі Лупіначчі (Tommy Lupinacci, VORTEX Media) поділився досвідом роботи над спільним проєктом України та Канади у розробці – “The Betrayers”.

Також у межах Конференції українські продакшени представили три проєкти, що шукають канадських партнерів. Анастасія Буковська (Family production) та Тоня Ноябрьова, чия стрічка “Ти мене любиш?” представила Україну на фестивалі Berlinale у програмі Panorama, презентували комедійний фільм “Ukraine is the capital of everything”, Олеся Лук‘яненко (FILM.UA Group) – повнометражну драматичну стрічку “We Come From Here”, робота над якою спільно з канадською компанією Gambade films почалась завдяки ініціативі #ucancoproduce, а Іванна Хіцінська (Quatros Group) – документальний проєкт програми ARTE «Generation Ukraine» – “Queens of Joy”.

Напрацювання перших двох конференцій #ucancoproduce можна дізнатися на сайті.

Захід відбувся за ініціативи Української Кіноасоціації (УКА), організації Telefilm Canada, Канадської Асоціації Медіа Продюсерів (CMPA), за інформаційної підтримки Державного агентства України з питань кіно (Держкіно).

Організатор – Media Resources Management (MRM)

Читайте також:

Найкращі українські фільми про війну з росією

Найкращі українські фільми 2022 року

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі