kinowar.com

Роман української письменниці Євгенії Кузнєцової “Спитайте Мієчку” номіновано на головну премію ЄС з літератури

 11.04.2022  Новини

Премія Європейського Союзу з літератури (EUPL) відзначає молодих письменників-фантастів з Європейського Союзу та за його межами. Залучаючи 41 країну-учасницю програми Європейського Союзу “Креативна Європа”, Премія відзначає 41 нового талановитого письменника кожні три роки.

У  2022 році  номіновано чотирнадцять авторів із чотирнадцяти країн. Переможець EUPL 2022 буде оголошений 21 квітня під час церемонії відкриття Паризького  книжкового ярмарку. Цей рік є особливим для EUPL, оскільки вносить зміни в організацію премії: замість того, щоб присуджувати по одному лауреату в кожній із країн-учасниць, європейське журі з семи членів вперше нагородить одного загального переможця, а також визначить переможців п’яти спеціальних номінацій. Незважаючи на обрання основного переможця, усі номіновані автори будуть постійно промотуватися у європейському літературному просторі, аби охопити ширшу та міжнародну аудиторію, а також залучити читачів за межами їхніх національних та мовних кордонів.

Авторів та їхні романи висунули національні організації, які знаються на літературній сцені своїх країн і популяризують національну літературу за кордоном.

Зокрема, 14 номінантами стали:

    • Австрія: Пітер Кароші, Zu den Elefanten (Слони), Видавець: Leykam Verlag;
    • Боснія і Герцеговина: Slađana Nina Perković, U Jarku (У канаві), Видавець: Imprimatur;
    • Бельгія: Геа Шотерс, Trofee (Трофей), Видавець: Uitgeverij Querido;
    • Грузія: Іва Пезуашвілі, ბუნკერი (Сміттєпровід), Видавець: ინტელექტი (Інтелект);
    • Греція: Τάκης Καμπύλης (Такіс Кампіліс), Γενικά Συμπτώματα (Симптоми Дженерла), Видавець: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (Кастаніотіс);
    • Ірландія: Tadhg Mac Dhonnagain, Madame Lazare (Мадам Лазар), Видавець: Futa Fata;
    • Італія: Даніеле Менкареллі, Semper tornare (Завжди повертатися), Видавець: Mondadori;
    • Литва: Томаш Вайсета, Ch., Видавець: Baltos lankos;
    • Північна Македонія: Владимир Янковски (Vladimir Jankovski), Скриени желби, немирни патувања (Приховані бажання, Неспокійні подорожі), Видавництво: Антолог (Антологія);
    • Норвегія: Kjersti Anfinnsen, Øyeblikk for evigheten (Моменти для вічності), Видавець: Kolon forlag;
    • Румунія: Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18 (Cléo from 5 to 7), Видавець: Nemira;
    • Словаччина: Richard Pupala, Ženy aj muži, zvieratá (Жінки та чоловіки, тварини), Видавець: Lindeni;
    • Іспанія: Jacobo Bergareche, Los días perfectos (Ідеальні дні), Видавець: Libros del Asteroide;

 

  • Україна: Євгенія Кузнєцова, Спитайте Мієчку, Видавництво: Видавництво Старого Лева.

 

EUPL залишається відданою різноманіттю літератури та культур, що особливо важливо в ці невизначені часи. Консорціум EUPL має честь включити кандидатуру від України до списку 2022 року. Крім того, висловити свою солідарність з Україною і, зокрема, з українськими письменниками, перекладачами, видавцями та бібліотекарями. Чотири роки тому Премія мала першу українську лауреатку Гаську Шиян, а в 2022 році Український інститут книги номінував Євгенію Кузнєцову як найкращу молоду письменницю в країні. Разом із книжковою спільнотою всього світу консорціум EUPL засуджує напади Росії та закликає до відновлення миру в Україні.

українська письменниця Євгенія Кузнєцова

Євгенія Кузнєцова — українська письменниця, перекладачка, дослідниця. Народилася та провела дитинство в селі Хомутинці в центральній Україні. Після закінчення Київського національного університету здобула ступінь доктора філософії з літературного аналізу в Іспанії. Зараз Євгенія працює в галузі медіа-досліджень, зосереджуючи увагу на репортажах, які стосуються конфліктів і протидії дезінформації, а також перекладає художню та науково-популярну літературу. Наразі Євгенія видала дві книги. Її перша книга “Кухар у скорботі” опублікована у 2020 році. Її друга книга “Спитайте Мієчку” увійшла до шорт-листа “Книги року BBC News Україна” у 2021 році. Зараз вона працює над монографією про радянську лінгвістичну політику та політику ідентичності та ще одним романом. Обидві книги мають вийти у 2022 році.

European Union Prize for Literature – європейська премія з літератури, організована Консорціумом асоціацій, до складу якого входять Федерація європейських видавців (FEP) та Європейська та міжнародна федерація книготорговців (EIBF), за підтримки Європейської комісії (через програму “Креативна Європа”).

Креативна Європа  – це рамкова програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Метою програми є захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття та спадщини, а також підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу сектору культурних та креативних індустрій, зокрема аудіовізуального. Україна стала учасницею програми у 2016-му році. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах. В Україні постійно працює Національне бюро програми, яке надає консультаційну підтримку українським заявникам та поширює знання про програму. 

Читайте також:

12 надихаючих українських фільмів, щоб відволіктись від постійної напруги часу війни

Найкращі фільми України за 30 років Незалежності

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі