kinowar.com

Серіал «Обі-Ван Кенобі»: 1 серія

Головним запитанням до початку сольного серіала про Обі-Вана Кенобі було чи не буде новий проект надто схожим на “Мандалорця”, бо дітище Джона Фавро дуже симпатичне, але ж не можна його нескінченно відтворювати у кожному новому серіалі всесвіту Зоряних війн. Тобто, звісно, що можна – якщо говорити суто технічно. Але рано чи пізно це буде не надто цікаво дивитися, адже передбачуваність розвитку сюжету та затертість одних і тих самих локацій вб’ють лояльність навіть самих затятих фанів. Перший епізод (і другий теж, забігаючи наперед) поки що не розвіяв це занепокоєння, але принаймні не виніс фінального вироку – тут є як схожість на успішну формулу “Мандалорця”, так і самостійний розвиток сюжету в рамках існуючого всесвіту.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» перша серія

Далі текст містить спойлери 1 серії серіалу – якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Схожість з “Мандалорцем” повністю уникнути неможливо: події знов відбуваються на Татуїні, а отже принаймні локації одні й ті самі, безмежний світ піску та одноповерхові будинки на широких вулицях. Мабуть тому і на початку серії, і впродовж її перебігу автори періодично демонструють загальний план міста, де мешкає родина Леї Орґана на планеті Альдераан, щоб додати різноманіття до краєвидів. Але є відмінність, яка, скоріше за все, буде зберігатися – тут немає окремої місії для головного героя у кожному окремому епізоді. Справді, Обі-Ван вийшов із точки “А” (вбивство, як він гадав, свого учня Енакіна Скайвокера – про події, що передували серіалу було зроблено рекап з фрагментів першої трилогії (І-ІІІ епізоди), що дуже доцільно, зважаючи на те, наскільки розрісся всесвіт ЗВ в останні роки) і повинен потрапити в точку “Б” (майбутня зустріч з наступним учнем своїм – Люком Скайвокером – у IV епізоді саги). Тож йому є чим займатися, він дав обіцянку охороняти дитину та згодом навчити його усьому, що потрібно, отже, про усілякі “побічні місії” доведеться забути. Так, Дісней?

Після подій ІІІ епізоду саги пройшло десять років. Обі-Ван заліг на дно на Татуїні. Він мешкає як звичайний робітник якоїсь фабрики із заготівлі м’яса під іменем Бен (бо так точно не знайдуть – до речі, цікаво, а прізвище він узяв “Венобі”?). Після виконання імперцями наказу 66 усіх джедаїв було знищено, але деякі, звісно, вижили та втекли. На самому початку епізоду таких втікачів розшукують інквізитори. Вони заходять у бар (не будемо забувати, Зоряні війни – це один великий космічний вестерн), де проводять допит.

Тут паралелі з фільмом Квентіна Тарантіно “Безславні виродки” просто не могли не з’явитися у голові: гранд-інквізитор (Руперт Френд) підходить до бармена (наче полковник Ганс Ланда у стартовій сцені “Виродків” заходить на бесіду до француза у його домівку) та починає монолог про те, як потрібно розшукувати та нищити джедаїв (тобто у фільмі Тарантіно це монолог від Кристофа Вальца про те, як він розшукує євреїв). Пік схожості досягається, коли гранд-інквізитор говорить про чутки – те саме робить і Вальц/Ланда. Спираючись на чутки обидва персонажі збирають ті дещиці інформації, які допоможуть знайти ворога. Таким чином, інквізитори розбирають психологію джедая – мовляв, вони слабкі, бо не можуть, згідно власного кодексу, не виявляти співчуття і не допомагати тим, хто потрапляє у біду. Вони тупі і не ховаються заради власної безпеки, хоча якщо б вони обдумували власні дії, то саме та і зробили б.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» перша серія

Особливо агресивна інквізиторка на ім’я Третя сестра (або ж Рева Севандер, її грає Мозес Інґрам) кидає ножа у голову бармену, але ніж зупинено Силою джедая – тепер інквізиторам потрібно лише зрозуміти, хто саме у барі це зробив. Вони швидко роблять це, але джедаю (Бен Сефді, один з двох братів Сефді, незалежних режисерів, на рахунку яких “Гарні часи” та “Неграновані коштовності”) вдається втекти (до речі, сцена втечі знята так собі). Пізніше він зустрічає Обі-Вана, але той розумніший за нього: він відмовляється йому допомагати, а раніше ми бачимо, що він не став заступатися за робітника на фабриці, якому дали менше грошей за роботу. Тобто, Обі-Ван показує, що він не такий тупий, як вважають імперці – незважаючи на усі кодекси джедая та співчуття страждаючим, він залишається в тіні, аби його не викрили і не вбили.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» перша серія

Звісно, робить він це не тому, що він боягуз. У нього є місія – зберегти життя Люка Скайвокера та навчити його, коли прийде час. Одного разу він вже не зміг вберегти свого учня від біди, і це стало для нього занадто сильним випробуванням. Однак, завжди є щось, що може змусити змінити точку зору навіть таку розсудливу людину. Юну Лея Орґана викрадають (і знов, не можемо не відмітити, що сцена переслідування дівчинки трьома дорослими дядьками виглядала вимученою – бандити виглядали навіть більш беспомічними, ніж штурмовики Імперії). Однак за допомогою шефа цієї міні-банди Лею таки вдалося схопити – і цього міні-шефа, мисливця за головами Векта Нокру, грає ніхто інший як басист гурту Red Hot Chili Peppers Флі. Батько принцеси приходить до Обі-Вана, і йому вдається пробити броню. Кенобі погоджується врятувати дівчину, хоча до цього жаліється, що минуло десять років, і він вже зовсім не той, кого раніше усі знали.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» перша серія

Йому ніхто не вірить – і зрозуміло чому. Достатньо поглянути на Юена Мак-Грегора, який за 17 років, що пройшли з моменту показу “Помсти ситхів”, ані трохи не змінився, на його чудове волосся, якого не торкався час, на його обличчя, яке хіба що стало трохи суровішим. Хто цій людині повірить на предмет відсутності фізичної та психологічної форми. Втім, коли він вперше стикається з бандою незграбних викрадачів, здається, що навички Кенобі таки втратив. Але пізніше стає ясно, що це він задурював голову противникам, у потрібний момент він пошив всіх трьох в дурні та забрав дівчинку із собою. Та це ми трохи поспішаємо і заходимо на територію другої серії.

До цього у Обі-Вана відбувся конфлікт з вітчимом Люка (Овен Ларс – його грає Джоел Еджертон). Той вимагає, щоб Кенобі залишив у спокої хлопця. Обі-Ван нагадує, що настане час, і він буде навчати Люка, на що отримує прогнозоване: “Так, як ти навчав його батька?”. Сварку переривають інквізитори, які знов залякують натовп, а потім погрожують вбити Овена, якщо люди міста не здадуть їм джедая. Але від напору Третьої сестри його рятує не Обі-Ван, а інквизитор П’ятий брат (його грає Санґ Канґ, відомий за роллю Хана у франшизі “Форсаж”). Він вкотре нарікає на зайву агресивність інквізиторки, що може мати наслідки для їх завдань.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» перша серія

У фіналі серії Обі-Ван викопує свій світловий меч, щоб відправитися на пошуки Леї.

Серіал «Обі-Ван Кенобі» (Obi-Wan Kenobi)

1 серія: Частина I (Part I)

Режисерка Дебора Чоу
Сюжет Стюарт Бітті і Гусейн Аміні
Сценарій Джобі Гарольд, Стюарт Бітті і Гусейн Аміні
Композитор Джон Вільямс

У головних ролях: Юен Мак-Ґреґор, Джоел Еджертон, Руперт Френд, Мозес Інґрам, Санґ Канґ

Дата показу: 27 травня 2022 року

Читайте також:

Наш спецпроект, присвячений Зоряним війнам

Рекапи серіалу «Книга Боби Фетта»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Рекапи 2 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Рекапи 1 сезону серіалу «Мандалорець»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі