Сімейні цінності фауни Пандори. Рецензія на фільм «Аватар: Шлях води»

15.12.2022  Новини, Рецензія

Продовження головного блокбастера Джеймса Кемерона

Батько захищає. Це його головне завдання.

Принцип Саллі

В прокат вийов довгоочікуваний сиквел блокбастера Джеймса Кемерона 2009 року «Аватар». Перша стрічка поставила цілу низку рекордів з касових зборів, зібравши у світовому прокаті 2,789 мільярди доларів, перевищивши досягнення «Титаніка» (1,84 млрд доларів) того ж таки Кемерона. Рекорд «Аватару» протримався цілих 10 років, доки не був побитий «Месниками: Завершення».

Та попри такий успіх, продовження фільму не сталося, а Кемерон повідав, що ледве вмовив студію погодитися на трьохгодинний хронометраж оригіналу і збавляти оберти у сиквелах не збирається. Через 13 років після першого фільму режисер, нарешті, переконав тепер уже студію Disney, яка купила 20th Century Fox, виділити гроші одразу на два сиквели, перший з яких – «Аватар: Шлях води».

Режисер мріє випустити цілих чотири стрічки, зробивши свій аналог серії «Володар перснів» Пітера Джексона. Це б стало справжнім бенефісом у кар’єрі 68-річного Кемерона. Проте, для цього «Аватар: Шлях води» має зібрати щонайменше 1 мільярд в прокаті. В іншому випадку третю стрічку, яку уже зафільмовано, переформатують, і вона стане останньою в серії.
Першого «Аватара» повторно випустили в прокат в цьому році. Та дивитися його не обов’язково, бо, по-перше, графіка 13-річної давнини відверто застаріла, по-друге, сюжет нового фільму повністю перекриває історію оригіналу.

«Аватар: Шлях води» розповідає про події через більш ніж десятиліття після оригіналу. Джейк Саллі та Нейтірі завели діточок і щасливо правлять власним племенем на’ві. Та кораблі землян знову з’являються на горизонті, а отже нового протистояння не уникнути.

Аватар 2

І тут починається справжнє дежавю. Бо Джейк Саллі, як і в оригіналі, намагається уникнути битви. І хоч тепер його мотивація дещо інша, та результат той самий – герої мають пройти шлях від новачків до впевнених членів біому Пандори, і від втікачів до військових ватажків. Отак нехитрим сюжетним поворотом Кемерон знову подає нам історію чужинців та сегрегації.
Цей шлях герої проходитимуть на островах, де живе клан водяних на’ві. Тож окрім звичних джунглів та летючих скель з оригіналу глядачам запропонують рифи та величезні мангрові зарості з вражаючим різноманіттям флори й фауни.

Аватар 2

Тут «Аватар: Шлях води» розкривається у повну силу, даруючи просто заворожуючі картинки підводного світу, встановлюючи дійсно новий рівень графіки у кіно. Стрічка триває 194 хвилини, тож Кемерон не обмежує себе у задоволенні показувати довжелезні запливи на’ві з місцевим аналогом китів, сцени полювання та об’їздки летючих риб. Часом здається, що потрапив на перегляд вигаданої передачі Animal Planet, а не в кіно.

Аватар 2

Та не дайвінгом єдиним заворожує нове творіння Кемерона. Екшн складова вийшла напрочуд різноманітною й видовищною. Причому кількість локацій й битв, зроблених за допомогою CGI, дає відчуття, ніби дивишся не кіно, а споглядаєш комп’ютерну гру. Щоправда жодну гру не можна подивитися в ІМАХ. Розмах стрічки менший за оригінал, битви більш камерні, вгадується розрахунок досвідченого автора сиквелів Кемерона (згадайте «Чужі», «Термінатор 2») підвищити ставки у другій частині, що вийде вже наступного року.

Аватар 2

Фільм «Аватар: Шлях води» очікувано вийшов видовищним блокбастером, для якого 250 мільйонів доларів бюджету здаються замалою сумою. При цьому Джеймс Кемерон не просто так не ставить двійку у назві, бо це скоріше не сиквел, а римейк оригіналу 13-річної давнини. Він номінально продовжує історію, але по суті повторює її, навіть відтворюючи ключові сцени та проблематику оригіналу. Просто вже підросло нове покоління глядачів, що не бачили перший «Аватар». І Кемерон намагається зробити те, що не вдалося йому у 2009-му, продати глядачам видовищне кіно, яке дасть початок масштабній серії.

Аватар 2

На жаль, тут вистачає банальних ходів та пафосних розмов, котрі втомлюють більше за довжелезні вставки намальованої на комп’ютері флори і фауни Пандори. І якщо в першому фільмі Кемерон дав нам незвичного героя в інвалідному візку, то зараз пропонує банальних голлівудських підлітків, що відверто дратують й нічого оригінального в кіно не привносять.
Проте увага до деталей, як біому Пандори так і техніки землян, вийшла на новий рівень, а графіка та екшн перевершують навіть супергеройські блокбастери Marvel та DC, особливо з розрахунку на один долар виробничого бюджету.

Аватар 2

Поки рано говорити про фінансовий успіх картини, проте аналітики прогнозують збори першого вікенду на рівні 450-550 мільйонів доларів, 100 з яких принесе вихід в Китаї. Якщо прогноз справдиться, «Аватар: Шлях води» поб’є нинішнього рекордсмена 2022 року «Доктора Стренджа у Мультивсесвіті божевілля», що за перший вікенд зібрав 449 мільйонів доларів. Для стрічки, що триває більше 3 годин, а значить фізично матиме менше сеансів, прогнози вкрай позитивні. І це радує, бо я точно хочу подивитися, що Кемерон приберіг для продовження.

Аватар 2

Всі фільми Джеймса Кемерона, ранжовані від найгіршого до найкращого