kinowar.com

Тест на людяність: на Берлінале презентували перший трейлер українського кіноальманаху «Війна очима тварин»

Творці Кіноальманаху «Війна очима тварин» представили на Берлінському кінофестивалі перший трейлер – у нього увійшли кадри трьох щойно відзнятих новел

За задумкою авторів, Кіноальманах складатиметься з 11 новел, більшість з яких основані на реальних подіях, а їх головними героями стануть тварини. У трьох перших новелах кіноальманаху, знімання яких було завершено на початку 2023 року, йдеться про корову, білого кролика і собаку, який виявився вовком. А героями наступних історій стануть коза, рибки, ще одна корова, а також, можливо, один з найпопулярніших чотирилапих «зірок», ім’я якого знає кожен українець.

Участь у проекті міжнародних митців розширить географію історій, які відбуваються не тільки в Україні, а й скрізь, де опинились українці, рятуючись від жахіть війни.

Кіноальманах «Війна очима тварин»

Олег КОХАН, автор ідеї і продюсер Кіноальманаху «Війна очима тварин» (SOTA
Cinema Group): Для нас дуже важливо, що не тільки українські, а й закордонні режисери готові приєднатися до творчої групи кіноальманаху. Адже ми піднімаємо не лише тему порятунку тварин, йдеться про війну як гуманітарну катастрофу, що нищить все живе навколо і в середині кожного з нас. І той факт, що наші іноземні колеги розділили з нами цю страшну реальність, доводить актуальність теми екоциду в Україні для усього світу.

На Berlinale Co-Production Market – одному з найбільших кіноринків Європи – Кінокомпанія SOTA Cinema Group провела перемовини із sale-агентами та потенційними партнерами щодо дистриб’юції Кіноальманаху «Війна очима тварин», а також підписала меморандум щодо співпраці у виробництві Кіноальманаха з одними з найдосвідченіших балтійських фільммейкерів – компанією HypnoFilm (Естонія), яка більше 15 років успішно займається кіновиробництвом.

Кіноальманах «Війна очима тварин»

Володимир Каменський (HypnoFilms): Як близькі сусіди України – ми відчуваємо глибокий зв’язок та емпатію до людей, тварин та природи, які страждають від жаху війни. Тому ми щасливі долучитися до створення кіноальманаху «Війна очима тварин», адже кіно – це надзвичайно потужна зброя у боротьбі за збереження екосистеми усього цивілізованого світу.

Знімання наступних трьох новел відбудуться на початок весни. Світова прем‘єра
запланована в рамках одного з авторитетних кінофестивалів вже у кінці 2023 року.

Нагадаємо, що робота над кіноальманахом розпочалась навесні 2022 року. Кращі
вітчизняні та міжнародні митці зафільмують 11 кіноновел про війну в Україні, які основані
на реальних історіях з подальшим фестивальним туром та дистрибуцією в Європі й світі.
Героями перших трьох новел стали кролик («Кролик або Туди і Звідти», режисер – Макс
Тузов), хижак («Синочок», режисер – Олексій Мамедов) і корова (“Корова в Тумані”,
режисерка – Юлія Шашкова).

Кіноальманах «Війна очима тварин»

Юлія Шашкова, режисерка (новела «Корова в тумані»): Історій про тварин під час війни величезна кількість. І багато з них жахливі. Але ми знімаємо про любов, про єдність людей і тварин, про людяність, яка рятує життя. Звичайно, дитині, яка втратила батьків, їх ніхто не замінить, але корова стає для хлопчика другом і провідником. Що ж до хеппі енду, то він у нас, як кажуть кіношники, абстрактний – тобто на нього всі сподіваються і дуже в нього вірять.

За статистикою, відео з тваринами привертає увагу на 35% більшої кількості глядачів, але знімати навіть гарно вихованих і дресованих тварин надзвичайно складно, а тим більше – художнє кіно.

Юрій Грузінов, оператор (новела «Корова в тумані»): Спочатку нам здавалось, що це зняти взагалі неможливо, фахівці крутили пальцем біля скроні, а господарка корови сказала, що таких смішних ще не бачила. Але завдяки тому, що наш хлопчик-головний герой 24/7 протягом тижня проводив з коровою – вони разом їли, він вчився її розуміти, а не тільки доїти – в кадрі вони взаємодіяли як справжні навіть не партнери, а друзі. Тому у нас і вийшло те, що ви скоро побачите у кіно.

Олексій Мамедов, режисер (новела “Синочок”): Наша історія про втрату та надію. І хто кого насправді рятує – людина тварину чи навпаки – це відкрите питання. Зрозуміло лише одне: після такої війни ми маємо змінюватись лише на краще й таке кіно має нам допомогти у цьому.

Кіноальманах «Війна очима тварин»

Марина Кошкіна, акторка (новела “Синочок”): Мені здається, погляд на війну очима тварин допоможе і світу, і нам самим усвідомити нарешті цінність життя – все одно, йдеться про тварин чи людей. Бо найгостріше це розумієш тоді, коли життя намагаються відібрати!

Макс Тузов, режисер (новела “Кролик або туди і звідти”): Історія про білого кролика наполовину автобіографічна і все, що відбувається на початку нашого фільму насправді трапилось зі мною і моїм кроликом на ім’я Кабан-Градський. А от подальші пригоди героя – один з можливих сценаріїв, який точно міг трапитись у будь-якому з українських міст.

Олександр Печериця, актор (новела “Кріль”): Зараз, про щоб ми не знімали, воно буде стосуватися війни, адже вона зачепила нас усіх без винятку. І через біль і сльози ми маємо це проговорити і показати, щоб скласти цей іспит в першу чергу, для себе.

На етапі препродакшену ще п‘ять сюжетів, знімання яких відбуватиметься як в Україні, так і
за її межами. Запланована також одна анімаційна новела, решта – на сценарному етапі
підготовки. Героями нових історій стануть кіт, коза, ведмеді, і навіть рибки, а люди
допоможуть їм вижити й не втратити віру в людей.б

Кіноальманах «Війна очима тварин»

Прем‘єра в Україні запланована на другу половину 2023 року.

Згодом, за задумом ініціаторів, всі сюжети, які увійдуть до кіноальманаха, а також інші
цікаві історії перетворяться на аудіосеріал та аудіокнигу.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі