kinowar.com

Топ-5 фільмів Мангеттенського фестивалю короткометражок

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів, найбільший світовий огляд короткого метру, цьогоріч святкує ювілей – 25 років. Хто б міг подумати, що ідея Ніколаса Мейсона 27 вересня 1998 року повісити на бік своєї вантажівки екран й показувати кіно друзям та перехожим розростеться через два з половиною десятиліття у фестиваль, який отримає майже 800 заявок і проводитиметься у сотнях локацій на шести континентах.

Українці з обраних міст також можуть долучитися до фестивалю, переглянувши 10 фільмів-фіналістів та проголосувавши за найкращу картину й актора. Підбірка щороку виходить різноманітна, тому кожен знайде кіно до душі. Усі картини-фіналісти автоматично потрапляють у шорт-ліст Оскара, що ще раз підкреслює статус фестивалю, започаткованого Мейсоном.

Ми переглянули фіналістів і розповідаємо про 5 з них, які найбільше запам’яталися.

Дон проти блискавки (Велика Британія) – комедія про підстаркуватого шотландця-буркотуна, котрий любить самотність і рибалити. Проте йому постійно надокучають сусіди і блискавка. І якщо від сусідів можна відмахнутися, то від блискавки втекти не вийде. Це добра історія, котра нагадує, чому людина вважається соціальною істотою. До речі, ідея з блискавками, що полюють за чоловіком, має реальну основу, почитайте історію Роя Клівленда Саллівана.

Врятувати бджіл (США) – класична кримінальна комедія про парочку невдах, які намагаються приховати вбивство. Перцю в історію додає те, що хлопець та дівчина паралельно із криміналом переживають розрив стосунків. Несподіваним сюжетним твістам цієї короткометражної стрічки позаздрив би й Тарантіно.

Лікування (Іспанія) – соціальна сатира у формі камерної гомеричної комедії. Головний герой відвідує клініку по лікуванню облисіння, де менеджер з усіх сил намагається продати йому новітнє лікування у вигляді простої пігулки. Чоловік дуже хоче повернути густу чуприну, але вони з дружиною починають вагатися, коли дізнаються незвичайний побічний ефект лікування. Та менеджер демонструє чудеса промоції.

Вільне падіння (Франція) – комедійний трилер про трейдера-невдаху. Поки його колега полетів у Нью-Йорк, хлопець втрачає гроші компанії на невдалих угодах і ризикує вилетіти з роботи. Проте на дворі 11 вересня 2001 року. Коли перший літак врізається у башту Всесвітнього торгового центру, всі втуплюються в екрани й не розуміють, що сталося. І тільки головний герой, який і так перебував у постійному стресі, виявляється здатним працювати і завдяки індукції першим здогадується, що це був теракт. А отже, є шанс врятувати свою кар’єру.

Плавець свободи (Австралія, Франція) – обов’язкова для фестивалю й боротьби за нагороди драма, головним героєм якої виступає китайський дідусь, що переповідає дочці історію своєї втечі з Китаю в Гонконг. У період 1950-1997 років приблизно 2 мільйони китайців намагалися переплисти затоку, щоб позбутися комуністичного ярма. В історію вони увійшли під назвою Freedom swimmers. Стрічка не показує облич героїв, і виконана у незвичній стилістиці поєднання фото, відео та анімації, що складаються у своєрідну рухому аплікацію. Додаткова драма полягає у тому, що Гонконг перестав бути вільною гаванню, а отже історія повторюється.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі мультфільми всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.