kinowar.com

«Трикутник смутку» став найкращим європейським фільмом року

Премія Європейської кіноакадемії оголосила лауреатів. Покази фільму-тріумфатора тривають у кінотеатрах України. Відзнаки отримали й українські кінематографісти.

У Рейк’явіку, столиці Ісландії, відбулась урочиста церемонія нагородження 35-ї Премії Європейської кіноакадемії, головної кінопремії Європи.

Найкращим європейським фільмом — володарем головної нагороди — визнали «Трикутник смутку» (Швеція, Німеччина, Франція, Велика Британія). Творця стрічки Рубена Естлунда відзначили також нагородами за Найкращі режисуру та сценарій. Виконавець однієї з ключових ролей Златко Буріч став Найкращим європейським актором. «Трикутник смутку» — це сатирична комедія, що раніше цього року була відзначена Золотою пальмовою гілкою Каннського фестивалю. Сюжет розгортається довкола пари супермоделей, які вирушають у люксовий круїз для багатих і впливових людей. Та розкішна й «інстаграмна» подорож швидко обертається катастрофою. Днями стрічка стартувала в українському кінопрокаті.

Європейська кіноакадемія відзначила й вітчизняних кінематографістів: всі українські продюсери стали лауреатами премії Eurimages Co-Production Award. Зазвичай нагороду отримує один продюсер, який брав активну участь у копродукції. «Як виняток цього року премія Eurimages присуджується не одному, а всім продюсерам України. Це вияв великої вдячності за зростання якості українського кіновиробництва в останні роки та знак постійної підтримки тепер, коли ця інфраструктура зазнала краху», — зазначили організатори.

Також уперше членом правління Європейської кіноакадемії став українець — продюсер і гендиректор кінокомпанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

Найкращим європейським документальним фільмом визнали «Маріуполіс 2» (Литва, Франція, Німеччина). Це картина режисера Мантаса Кведаравічюса, якого взяли в полон і вбили російські військові. Стрічка змонтована із уцілілих матеріалів, у яких задокументовані події березня 2022 року в обложеному Маріуполі.

Стрічка «Маріуполіс 2» про життя Маріуполя відкриє фестиваль Docudays UA

Усі лауреати:

Найкращий європейський фільм — «Трикутник смутку» / Triangle of Sadness (Швеція, Німеччина, Франція, Велика Британія)

Найкраща європейська комедія — Хороший Бос / El buen patrón (Іспанія)

Приз ФІПРЕССІ (Міжнародної федерації кінопреси) за Європейське відкриття — Маленьке тіло / Piccolo corpo (Італія, Франція, Словенія)

Найкращий європейський документальний фільм — «Маріуполіс 2» / Mariupolis 2 (Литва, Франція, Німеччина)

Найкращий європейський анімаційний фільм — Собаки та італійці не допускаються / Interdit aux chiens et aux italiens (Франція, Італія, Бельгія, Швейцарія, Португалія)

Найкращий європейський короткометражний фільм — Бабусине інтимне життя / Granny’s Sexual Life (Словенія, Франція)

Найкращий європейський режисер — Рубен Естлунд  («Трикутник смутку» / Triangle of Sadness)

Найкраща європейська акторка — Вікі Кріпс («Корсет» / Corsage)

Найкращий європейський актор — Златко Буріч («Трикутник смутку» / Triangle of Sadness)

Найкращий європейський сценарист — Рубен Естлунд  («Трикутник смутку» / Triangle of Sadness)

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі