kinowar.com

Статуетка European Film Awards перейде в Музей кіно

Продюсери України отримали нагороду European Film Awards

Статуетка European Film Awards перейде в Музей кіно

На церемонії нагородження European Film Awards вручили нагороду EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD всім українським продюсерам.

Юлія Сінкевич, Дар’я Бассель, Саша Костіна та Єгор Олєсов, які мали честь отримувати нагороду в Рейк’явіку, зі сцени оголосили, що передадуть статуетку в Музей кіно Довженко-Центру. 

Статуетка European Film Awards перейде в Музей кіно

У своїй промові продюсерки зазначили, що Довженко-Центр має отримати статус Державного фонду фільмів:

«Найвидатнійший фільм усіх часів – «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова – був знятий в Україні. Про це зазвичай не згадують на курсах історії кіно в усьому світі. Ви поцікавитеся, чому так? Бо його особистість було вкрадено. Як і сьогодні, наша національна ідентичність, ідентичність нашої культури та кіно знаходяться під загрозою знищення та розкрадання.

«Людина з кіноапаратом» починається такими словами: «Цей фільм було знято з метою створення автентичної, міжнародної та універсальної мови кіно». І це те, що ми всі робимо сьогодні своєю роботою.

З цією думкою ми хочемо передати цей трофей до Музею кіно Національного центру Довженка в Києві, єдиного в Україні кіноархіву, де зберігаються роботи наших великих майстрів, таких як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Кіра Муратова та інших.

Ми наполягаємо, що необхідно найближчим часом зробити кроки для забезпечення юридичного статусу Довженко-центру як Державного фонду фільмів, оскільки це правильний шлях до збереження української спадщини рухомого зображення».

Статуетка European Film Awards перейде в Музей кіно

Нагадаємо, що Довженко-Центр усе ще перебуває під загрозою знищення. Руйнівний наказ №100 про так звану “реорганізацію” Довженко-Центру Держкіно не відмінило, а лише “призупинило”. Натомість, замість законної керівниці Олени Гончарук у ручному режимі Держкіно призначило чергового тимчасово виконуючого обов’язки генерального директора Андрія Алфьорова.

Невизначеність щодо статусу, фінансування і призначення керівника є руйнівною для Центру, тоді як для його збереження достатньо 3 кроки:

1. Скасувати Наказ про реорганізацію.
2. Надати Довженко-Центру статус Державного фонду фільмів та забезпечити відповідне фінансування, щоб зберегти унікальні колекцію, колектив та діяльність Центру.
3. Призначити Олену Гончарук Генеральною директоркою Довженко-Центру як законну переможницю конкурсу.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі