kinowar.com

Україна в російських фільмах – детальний аналіз від каналу Загін кіноманів

 16.05.2022  Новини

Віталій Гордієнко на своєму YouTube-каналі Загін Кіноманів зробив детальний аналіз того, як Україна була показана в новітньому російському кіно. Матеріал від розділив на дві частини: до 2014 року і після нього. І якщо відношення до України в російському кіно після анексії Криму та вторгненню на Донбас було цілком зрозуміле, то більш ранні стрічки мають чим здивувати з боку того, як планомірно та перманентно пропаганда вбудовувалася в кіно. Звісно, всі пам’ятають “вы мне еще за Севастополь ответите” з фільму Балабанова “Брат-2”, але таких прикладів куди більше, при чому не тільки в маловідомих фільмах та серіалах, які ніхто не бачив, а й у хітах прокату з провідними акторами.

Отже, перша частина розповідає про фільми до 2014 року – тут є “Матч”, “Кандагар”, “Тарас Бульба”, “Ми з майбутнього 2” та багато іншого. Створення образу українця або як завзятого націоналіста та бандерівця, або як недолугого телепня, якого розумний та сильний русский повинен чи то захистити, чи то наставити “путь истинный” (у другому варіанті вони навіть нічого нового не придумали, цей стереотипний образ експлуатувався роками, згадати хоча б Папанова у “Діамантовій руці” або “Бережись автомобіля”).

Другу частину, напевно, було робити ще важче, адже для цього довелось переглянути такі “перлини” як “Крим”, “Кримський міст” та “Чорнобиль” (і мова не про “Чорнобиль” від HBO, мова про “Чорнобиль” від Даніли Козловського). Україна в російському кіно після 2014 року.

Ще раз дякуємо Віталію за те, що він переглянув те, що нам тепер дивитися не доведеться (а також висловлюємо наші співчуття з цього приводу).

Підпишіться на канал Загін Кіноманів – там ще багато цікавого (і здається, далі буде тільки цікавіше).

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Читайте також:

Найкращі українські YouTube-канали

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі