kinowar.com

Українська анімація у фокусі форуму з копродукції Cartoon Movie 2023 у Бордо

Цього року центром уваги форуму з копродукції повнометражних анімаційних фільмів Cartoon Movie, що відбудеться з 7 по 9 березня у Бордо (Франція), стане Україна. Зокрема, організатори оформлюють стенд української анімації, електронний каталог анімаційних проєктів за останні три роки, а також тематичні ролики для представлення анімаційної індустрії України в програмі фестивалю. Робота стенду буде присвячена популяризації сучасної української анімації, сприянню її дистрибуції та міжнародної копродукції.

Cartoon Movie 2023 у Бордо

Участь українських студій анімації та молодих аніматорів в межах форуму Cartoon Movie відбудеться завдяки підтримці Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” за організації фестивалю сучасної анімації та медіамистецтва LINOLEUM спільно з компанією Media Resources Management (MRM).

Cartoon Movie є одним з найбільших майданчиків для пошуку партнерів у виробництві повнометражних анімаційних фільмів у Європі.  Протягом двох днів Форуму продюсери матимуть можливість пітчити свої проєкти, щоб пришвидшити фінансування, знайти співпродюсерів та зацікавлених міжнародних дистриб’юторів. З моменту створення Cartoon Movie в 1999 році 437 фільмів знайшли фінансування в межах Форуму, їх загальний бюджет становить 2,86 мільярда євро. Кожного року Cartoon Movie обирає регіон або країну центром уваги секції Spotlight, де розповідає про їх унікальність, особливі риси або визначний внесок в історію світової анімації. Команда Cartoon Movie уже опублікувала розгорнутий огляд, де учасники Форуму з усього світу можуть дізнатися про історію та поточний стан української анімації.

Делегація, яка представлятиме українську анімаційну індустрію в межах Форуму, складається з семи студій анімації та шести молодих талантів, й налічує близько 20 осіб.

Зокрема, учасниками секції Young Talents (молоді таланти) стали:

  1. Поліна Піддубна (“Моя бабуся парашутистка” (спільно з Університетом кінофільму ім. Конрада Вольфа у Бабельсберзі)
  2. Ірина Гаркавець (“Соломія Мія”, “Обіцянка”, “Війна, яка завжди поруч”)
  3. Еліна Пупіна (“Дивовижний день удома”, “Hapocти” спільно зі Школою мистецтв LUCA (Брюссель), та інші)
  4. Валерія Белькевич (розробка персонажів для анімаційних проєктів та комп’ютерних ігор)
  5. Анастасія Фалілеєва “Тигр блукає поруч” спільно зі Studio KAPI, “Пес Патрон” cпільно з компанією Not Sleeping Patron, “Я померла в Ірпені” спільно з MAUR film та інші)
  6. Софія Розуменко (“Сіль землі” спільно із анімаційною студією Червоний собака)

А в секції лідерів української анімації такі студії:

  1. Avtoritetstudio та Олег Маламуж – режисер, аніматор, засновник студії з головним проєктом “Maria’s City”
  2. Анатолій Лавренішин – режисер проєкту “Віктор_Робот”, режисер і продюсер студії з проєктами “The Book of Shadows”, “Darling Zhu” та “The Last Forest”
  3. Студія Lisenbart Film та Дмитро Лісенбарт – продюсер та засновник студії з проєктом “Останній козак”
  4. Студія Sun Stories та Ірина Маламуж – режисерка, продюсерка, співзасновниця, яка представить свій головний проєкт “Нана і Габу”
  5. Studio KAPI зі своїми головними проєктами “Trouble Nubble Gum” та “Dahlia and the Red Book”. Представник – Михаль Маргуліс
  6. Анімаційна студія “Червоний собака” з проєктом “Voice Solo”, яку представлятиме Олена Голубєва – виконавча директорка Української Анімаційної Асоціації, продюсерка студії Червоний собака
  7. Студія YARKI, її співзасновники Яна Паламаренко та Роман Кепкало з проєктом “Pin the Penguin” та “School for Little Monsters”

Також визначною подією для Форуму і української анімаціі є те, що мультфільм “Мавка. Лісова пісня”, який розпочав свою міжнародну історію саме з пітчингу на Cartoon Movie у 2017 році, наразі повертається сюди готовим фільмом якраз напередодні кінотеатральної прем’єри у Франції. Шість років тому, проєкт став першим з української анімації, відібраним на престижний пітчинг. Організатори дуже тішаться, що саме тут Мавка знайшла своїх перших прихильників і партнерів, і тепер хочуть відзначити команду і проєкт особливою увагою – одна з основних подій Форуму – установчий сніданок, на якому збираються усі учасники Cartoon Movie і де презентуються усі проєкти-учасники поточного року, – буде брендована віжуалами Мавки. Це неймовірна честь для мультфільму і його творців.

Але на тому хороші новини не закінчуються. На пітчинг вдруге в історії української анімації відібрано наступний проєкт студії Animagrad – “Роксолана”. У якійсь мірі творці надихались історією тієї самої історичної Роксолани, але сюжет майбутнього мультфільму повністю вигаданий. Так, Роксолона живе у Славії та потрапляє у полон вояків Султанабаду, де вона зустрічає султана Нарімана. Між ними одразу спалахує ненависть, та так стається, що саме Роксолана має врятувати султана від наслідків чорної магії його ворогів – його душа потрапила у тіло його власного кота. До того ж Роксолана і кіт Наріман мають зупинити нову світову війну. На героїв чекає шалена подорож та щасливий кінець. Варто відзначити, що сценарій мультфільму писався до повномасштабного вторгнення росії, та раптом набув неймовірної актуальності.

 Анастасія Верлінська, директорка анімаційного фестивалю LINOLEUM

“Фестиваль LINOLEUM уже 10 років спостерігає за досягненнями українських митців, у нас дуже багато талантів у сфері анімації. Я вдячна Cartoon Movie та нашим митцям за довіру, маю за честь представляти українську анімацію та обов’язково поділюся всіма напрацюваннями під час Форуму. Сподіваюсь, наша присутність на форумі такого рівня спонукає міжнародну спільноту до більшої уваги та партнерства із українськими студіями та митцями”Анастасія Верлінська, директорка анімаційного фестивалю LINOLEUM.

Алла Преловська, менеджерка міжнародних проєктів Media Resources Management

“Cartoon Movie – це один з найефективніших форумів для пошуку партнерів для тих, хто створює повнометражні анімаційні фільми. Під час війни в Україні міжнародна дистрибуція та міжнародне партнерство є життєво важливими для індустрії. Ми зробимо все можливе, аби українська анімація була дійсно у Spotlight на Cartoon Movie”Алла Преловська, менеджерка міжнародних проєктів Media Resources Management.

“Креативна галузь України динамічно розвивалася протягом останніх років завдяки пулу талантів та стрімкому розвитку інноваційних технологій, долучаючись до світової креативної індустрії. Те, що цього року на фестивалі Cartoon Movies Україна буде офіційним гостем, ще раз доводить зацікавленість в якісному українському продукті та креативах, які генерують українські аніматори. Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує представлення української анімації під час Cartoon Movie, який є одним з найбільш впливових майданчиків в Європі для пошуку партнерів для виробництва анімаційних фільмів” – Олеся Залуська, керівниця Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

Фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM – найбільший показ авторської анімації в Україні. Фестиваль складається з трьох конкурсних програм, серії майстер-класів та лекцій від професіоналів індустрії, показів експериментальної анімації та відеоарту, тематичних позаконкурсних скринінгів та дитячої програми. Основна ціль – промотування незалежної анімації та створення сприятливих умов для розвитку анімаційної та суміжних індустрій в Україні.

Media Resources Management (MRM) – перша в Україні медіаконсалтингова компанія, яка з 2005 року надає комплексні послуги у сфері кіно, ТБ та інших креативних індустрій. Входить до складу FILM.UA Group. Вибрані проєкти MRM: KYIV MEDIA WEEK, MEDIA BUSINESS REPORTS, PITCH UA, #ucancoproduce, Ukrainian Content. Global Cooperation, MEDIABOOK та інші.

Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України” підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Читайте також:

Найкращі мультфільми всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі