kinowar.com

Українське кіно на найбільшому кінофестивалі Австрії

З 24 жовтня по 6 листопада у Відні пройде найбільший австрійський кінофестиваль Viennale, на якому вперше буде представлена спеціальна програма українського кіно. В рамках програми будуть показані чотири найновіші українські стрічки, які вже встигли завоювати міжнародне визнання, а також відбудеться вечірка для професійного нетворкінгу. Українська програма на Віденському кінофестивалі організована Українським Інститутом спільно з компанією «Артхаус Трафік» як частина Двостороннього року культури Австрія-Україна 2019.

Цього року в рамках Viennale буде представлена українська програма, яка познайомить глядачів з роботами нового покоління українських режисерів: до неї увійшли стрічки-призери Венеції, Карлових Вар та Одеського кінофестивалю.

превью

Драма «Додому» – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Світова прем’єра фільму відбулася у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. В Україні фільм було відзначено Гран-прі Одеського кінофестивалю – «Золотим дюком», який присуджується за результатами глядацького голосування. Зараз фільм Алієва претендує на номінації Європейської кіноакадемії та представляє Україну у якості національного кандидата на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Атлантида

Світова прем’єра антиутопії «Атлантида» Валентина Васяновича відбулася у рамках офіційної конкурсної програми «Горизонти» Венеційського кінофестивалю, де стрічку відзначили як найкращий фільм секції. «Атлантиду» було також представлено у програмі Contemporary World Cinema Міжнародного кінофестивалю у Торонто і в рамках спеціального шоукейсу Українського інституту та Одеського кінофестивалю для міжнародних відбірників та дистриб’юторів. Події фільму розгортаються у постіндустріальному майбутньому, після повернення окупованого Донбасу до складу України.

Мої думки тихі

Комедія «Мої думки тихі» – дебютний повнометражний фільм режисера Антоніо Лукича. Вперше фільм було показано у секції East of West Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, де «Мої думки тихі» удостоїлись Спеціальної премії журі. Українська прем’єра відбулася в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, де робота Лукича отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за найкращий український фільм, премію за найкращу акторську роботу (Ірма Вітовська) та спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський). В основу сюжету лягла історія про молодого звукорежисера, для якого запис голосів закарпатських тварин може стати шансом переїхати до Канади. Однак це завдання виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі стає його мама.

Світова прем’єра документального фільму «Тато – мамин брат» Вадима Ількова відбулася у рамках європейського фестивалю документального кіно Visions du Réel у Ніоні, Швейцарія, де стрічка отримала приз як найбільш інноваційний фільм міжнародної конкурсної програми. На Одеському кінофестивалі «Тато – мамин брат» відзначено преміями за найкращий український повнометражний фільм та найкращого українського режисера. Головний герой – відомий український андеграундний перформер Анатолій Бєлов. Богемний співак та художник стає батьком своєї п’ятирічної племінниці, коли психічне здоров’я його сестри погіршується.

Viennale – щорічний кінофестиваль, який проводиться у Відні з 1960 року, аудиторія фестивалю становить понад 90 тисяч глядачів. У 2019 році фестиваль проходить з 24 жовтня по 6 листопада. Українська програма на Viennale організована Українським Інститутом спільно з компанією «Артхаус Трафік» в рамках Двостороннього року культури Австрія-Україна 2019.

Український інститут – державна інституція, яка розвиває культурні відносини між Україною та іншими країнами. Місія Інституту – сприяти кращому розумінню і гідному ставленню до України та створювати можливості для взаємодії українців зі світом.

Двосторонній рік культури Австрія-Україна 2019 – це двостороння ініціатива керівництва двох держав, проголошена з метою інтенсифікації культурного діалогу для розбудови довіри і взаєморозуміння. Основними організаторами року є: Австрійський культурний форум в Києві, Австрійське бюро кооперації у Львові, Український інститут та Посольство України в Австрії. Події, які здійснюються в рамках програми Року культури, можна знайти на тематичному сайті: www.austriaukraine2019.com

Коментарі