kinowar.com

Український фільм «Цензорка» отримав 10 номінацій на кінопремію Словаччини

Стрічка «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини та Чехії змагається за звання найкращого словацького фільму за 2021 рік та в цілому претендує на перемогу в десяти категоріях Національної словацької кінопремії, лауреати якої стануть відомі 9 квітня.

Премія носить назву «Сонце в сітці» (Slnko v sieti) на честь однойменного чехословацького кінофільму 1963 року, котрий відіграв ключову роль у розвитку чехословацького і згодом словацького кінематографу. «Цензорка» номінована як найкращий ігровий фільм, а також за режисуру, сценарій, операторську роботу, монтаж, звук, музику, костюми, головну жіночу роль (номіновані одразу дві українські акторки: Марина Клімова та Ірина Кір‘язева) та жіночу роль другого плану (українка Любов Василіна).

«Цензорка» – дебютна повнометражна ігрова картина словацького режисера і сценариста Петера Керекеша. Вона розповідає історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув’язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапила у світ, населений лише жінками: ув’язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто.

Зйомки проходили в Одесі в 2019 році. Світова прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі, де «Цензорку» відзначили нагородою за найкращий сценарій у паралельній конкурсній програмі «Горизонти».

Коментарі