kinowar.com

У Мюнхені відбулись «Дні українського кіно»

У Мюнхені за підтримки Держкіно України відбулись «Дні українського кіно»

Про це було повідомлено під час прес-конференції у кінотеатрі «Жовтень», участь у якій взяли:

  • Андрій Халпахчі, генеральний директор КМКФ «Молодість»
  • Людмила Русаліна, меценатка
  • Анатолій Матешко, режисер фільму «Фокстер & Макс»
  • Євген Д’яченко, продюсер фільму «Пекельна Хоругва, або Козацьке Різдво»
  • Артем Голосов, начальник управління державного регулювання та реалізації кінопроєктів Держкіно України

Із 11 по 13 жовтня у кінотеатрі Rio Filmpalast у Мюнхені відбулись «Дні українського кіно», де були показані створені за державної підтримки найсучасніші українські стрічки. Відкрила «Дні українського кіно» стрічка «Гуцулка Ксеня». Також до програми увійшли «Додому» (національний претендент на премію «Оскар»), «Дике Поле» та фільми для дитячої та підліткової аудиторії «Фокстер & Макс» та «Пекельна Хоругва, або Козацьке Різдво». Усі покази фільмів пройшли з аншлагами.

Українське кіно в Мюнхені

«Отримуєш велике задоволення від того, як на Заході сприймають українське кіно – із захватом, та більш щиро, ніж в Україні. Усі зазначили, наскільки виріс рівень нашого кінематографу за ці роки. Глядачі дякували і запропонували зробити фестиваль щорічним», – поділився враженнями генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі.

Кінофестиваль «Молодість» вже вдруге за останні 12 місяців проводить «Дні українського кіно» за кордоном за підтримки Державного агентства України з питань кіно. У листопаді 2018-го був організований «Тиждень українського кіно» у Празі. Окрім того, у 2019-му кінофестиваль «Молодість» за підтримки Держкіно традиційно організовував український павільйон у Каннах із 14 по 25 травня.

«Усі фільми, представлені у програмі «Днів українського кіно» у Мюнхені, створені за державної підтримки. Популяризувати українські фільми закордоном надзвичайно важливо і Держкіно приділяє цьому багато уваги», – підкреслив начальник управління державного регулювання та реалізації кінопроєктів Держкіно України Артем Голосов.

«В цьому році “Дні Українського кіно” у Мюнхені знову зібрали повні зали. Приємно, що на покази приходили не лише представники української діаспори, але і багато німецьких глядачів. Різноманітна добірка фільмів дозволила кожному підібрати картину на свій смак. Нові українські фільми: яскраві, провокаційні, інколи політичні, а переважно – емоційні і дуже правдиві – підкорили серця Мюнхенської публіки», – розповіла співорганізаторка заходу, режисерка Дар’я Онищенко.

«Дні українського кіно» у Мюнхені підтримали й традиційні партнери кінофестивалю «Молодість» – меценатка Людмила Русаліна та торгівельна марка Status.

«Українському кінематографу потрібна підтримка та допомога як від держави, так і від усіх, кому небайдуже українське кіно і хто має можливість його підтримати. За умов гідної підтримки вітчизняне кіно зможе конкурувати з  провідними кінодержавами світу, адже у нас чимало талановитих режисерів та кінодіячів», – наголосила Людмила Русаліна.

Майже усі картини глядачам у Мюнхені представляли творчі групи:

  • режисерка Олена Дем’яненко та виконавиця головної ролі Варя Лущик («Гуцулка Ксеня»)
  • режисер Наріман Алієв («Додому»)
  • режисер Анатолій Матешко та сценаристка Анастасія Матешко («Фокстер & Макс»)
  • продюсер Євген Д’яченко («Пекельна Хоругва, або Козацьке Різдво»)

Режисер стрічки «Фокстер & Макс» Анатолій Матешко зізнався, що вперше брав участь у показах українських фільмів закордоном.

«Під час показу був повний зал. Мені здалось, що глядачі зрозуміли нашу картину – після показу у Мюнхені до мене підійшли мама з хлопцем. Вона сказала: «Все, вирішено! Просто зараз прямуємо до притулку і забираємо звідти собаку!» – в я відчув, що це дуже важлива перемога»,  – розповів Анатолій Матешко.

Організатори «Днів українського кіно» у Мюнхені:

  • Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» за підтримки Державного агентства України з питань кіно;
  • Манана Палагашвілі у співпраці з режисером Дарією Онищенко 
  • Генеральне консульство України в Мюнхені

 Партнери:

  • МАУ – «Міжнародні українські авіалінії»
  • Меценатка Людмила Русаліна
  • Торгівельна марка Status

 

Коментарі