kinowar.com

Фестивальні хіти, класика антиутопій та найкраще українське кіно: 4-й «Київський тиждень критики» стартує 22 жовтня

22 жовтня у кінотеатрі «Жовтень» стартує щорічний фестиваль «Київський тиждень критики», який знайомить українських глядачів з найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. У 2020 році він проходить вчетверте.

Київський тиждень критики

За традицією, «Київський тиждень критики» відкриє церемонія нагородження третьої премії кінокритиків України КІНОКОЛО, яка була заснована в рамках фестивалю у 2018 році. На головну премію за найкращий фільм претендують чотири стрічки: «Атлантида» Валентина Васяновича, «Погані дороги» Наталки Ворожбит, «Пофарбоване пташеня» Вацлава Марула та «Ціна правди» Аґнєшки Голланд.

Земля кочевников Фрэнсис Макдорманд

Програма «Київського тижня критики» складається з трьох традиційних секцій. До міжнародної програми відібрані хайлайти програм світових кінофестивалів класу «А» – Каннського, Венеційського, міжнародних кінофестивалів у Торонто, Сан-Себастьяні та Роттердамі: «Земля кочівників» Хлої Чжао, «Ширлі» Жозефін Декер, «Ще по одній» Томаса Вінтерберга, «Дні» Цая Мінляня, «Початок» Деї Кулумбегашвілі, «Новий порядок» Мішеля Франко й «Повільна машина» Джо Денардо та Пола Фелтена.

Трейлер: Ещё по одной (Druk)

Ретроспективна програма цього року носить назву «Дивні дні» та містить науково-фантастичні фільми всесвітньо відомих режисерів – «2001 рік: Космічна одіссея» Стенлі Кубрика, «Відеодром» Девіда Кроненберґа, «Привид у броні» Мамору Осії, «Бразилія» Террі Гілліама, «Чужі серед нас» Джона Карпентера та «Парк покарань» Пітера Воткінса.

9. Космическая одиссея 2001 года 2001: A Space Odyssey (1968), оператор Джеффри Ансуорт, дополнительный оператор Джон Олкотт (режиссер Стэнли Кубрик)

Українське кіно цього року представлене у «Фокус: Україна-Франція» – пілотній програмі Київського тижня критики та Українського інституту, який організовує шоукейси українського кіно для міжнародної фахової спільноти. Щороку програма змінюватиме географічний фокус. Цього року її партнером виступає Французький інститут в Україні. Критики обох країн обрали фільми для фестивальної програми та після показів долучаться до дискусії спільно із режисерами. В рамках програми відбудуться перші київські покази фільмів «Атлантида» Валентина Васяновича, «Погані дороги» Наталки Ворожбит і «Номери» Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва. Також будуть показані французькі стрічки – «Південний термінал» Рабаха Аммера-Займеша, «Ти заслуговуєш на любов» Афсії Ерзі та «Сліпа зона» Патріка-Маріо Бернара та П’єра Трівідіка.

превью

У рамках фестивалю пройдуть онлайн-дискусії: «Нова реальність: кіно під час пандемії», до якої долучаться куратори Київського тижня критики та французькі куратори фестивальної програми «Фокус: Україна-Франція», та презентація рейтингу 100 найкращих українських фільмів всіх часів, організованого Національним центром Олександра Довженка в співпраці зі Спілкою кінокритиків України. Події транслюватимуться на сторінці «Київського тижня критики» у facebook.

Кураторами фестивалю виступають кінокритики Дарія Бадьйoр, Станіслав Битюцький, Сергій Ксаверов та Анна Дацюк. Після кожного показу на глядачів чекає обговорення фільму з кінокритиком. Всі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами.

Київський тиждень критики – міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. 4-й фестиваль пройде у кінотеатрі «Жовтень» з 22 по 28 жовтня. На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною національною премією кінокритиків «КІНОКОЛО».

Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіноПартнер відкриття Київського тижня критики – бренд Finlandia Vodka.

Медіапартнери фестивалю: ТижденьKinowarLB.uaPlatfor.maРадіо АристократиBit.uaНове українське кіноThe Village Україна

Коментарі