kinowar.com

Фестиваль Миколайчук OPEN оголосив музу фестивалю, ретроспективний показ та фільм-закриття — фінський блокбастер «Незламність» (Sisu)

«Відстоювати своє» — під таким гаслом пройде з 15 до 20 червня 2023 року другий Миколайчук OPEN. Цей слоган підкреслює вдячність Збройним Силам України, завдяки яким фестиваль може відбутися. І також маніфестує, що за цей рік ми стали сильнішими, зміцнили наші переконання та відчули, що зараз українське кіно та культура як ніколи на часі. 

Уже традиційно Миколайчук OPEN обирає музу фестивалю. Це символічне запрошення для глядачів і глядачок відкривати та надихатися видатними акторками й акторами українського кіно. Цього року організатори вшановують акторку Людмилу Єфименко та її видатну гру у фільмі Юрія Іллєнка «Легенда про Княгиню Ольгу» 1984 року. Цей фільм буде показано в день народження легендарного українського актора та режисера Івана Миколайчука — 15 червня.

українська акторка Людмила Єфименко

«Ще студенткою інституту кінематографії, після перегляду фільму “Білий птах з чорною ознакою”, я мріяла зіграти разом із Іваном Миколайчуком у фільмі Юрія Іллєнка принаймні маленьку роль. Але щоби зіграти головну роль княгині Ольги у фільмі Юрія Іллєнка разом з Іваном Миколайчуком, який зіграв князя Володимира, я навіть і подумати не могла. Це були найдивовижніші дні в моєму житті. Дякую Богу, дякую долі, дякую Юрію Іллєнку та Івану Миколайчуку! А за понад 30 років після зйомок я мала можливість втілити свою мрію ще раз — і моя героїня нарешті заговорила з екрану українською мовою, продовжуючи руйнувати історичні міфи та колоніальний спадок», розповідає виконавиця головної ролі у стрічці Людмила Єфименко.

Фільм «Легенда про княгиню Ольгу» вважається однією з вершин творчості Юрія Іллєнка. Через ідеологічні обмеження з боку радянської влади фільм був знятий російською мовою і не мав іншої версії довгі роки.

«Пояснювали це тим, що княгиня Ольга та князь Володимир не могли розмовляти українською, оскільки її тоді нібито не існувало. Тому фільм вийшов російською мовою. Коли ж в Україні з’явилися провідні кінотехнології, Юрій Іллєнко замислився, щоби зробити український дубляж. Однак, тоді не змогли знайти відповідне фінансування», розповідає син режисера, український продюсер, голова Державного Агентства України з питань кіно у 2014-2019 роках Пилип Іллєнко. Сам він також зіграв роль у фільмі князя Святослава в дитинстві.

Вже після смерті митця, у 2015 році, до 1000-річчя зі дня смерті Князя Володимира, прагнення режисера вдалося здійснити. На Миколайчук OPEN фільм покажуть саме в українському дубляжі.

Фільмом-закриттям фестивалю стане українська прем’єра фінського блокбастера «Незламність» (Sisu у міжнародному прокаті) режисера Ялмарі Хеландера. Сісу є одним із національних слів-символів Фінляндії. Воно позначає поєднання стійкості, наполегливості, сміливості в умовах, коли програш видається неминучим. Головний герой фільму втілює цю характеристику.

Події стрічки відбуваються у Фінляндії в 1944 році. Колишній військовий добуває золото в диких землях Лапландії. Дорогою до міста йому трапляється німецький каральний загін, який помічає його здобич. Щоби доставити її додому, незламному солдату доведеться подолати непростий шлях, навіть якщо це означатиме вбивство кожного нациста, який стане на заваді.

«Під час Другої світової війни Фінляндія проявила неабияку відвагу та двічі встояла проти величезних тоталітарних держав — срср у 1940 році та Німеччиною у 1945-му. “Незламність” героїзує цей спротив та показує жорстоку, іронічну та звитяжну водночас історію битви однієї людини проти переважних сил противника. Це фільм про те, як відстоюють своє і саме тому, на нашу думку, він знайде неабиякий відгук в Україні», — коментує вибір програмний директор фестивалю Алекс Малишенко.

Фільм отримав рейтинг 96% на Rotten Tomatoes від критиків і переміг на головному жанровому фестивалі світу — Sitges Film Festival. Критики порівнюють «Незламність» зі стрічками Тарантіно й Серджо Леоне та сагами про Джона Віка й Рембо.

фіннський фільм Незламність

Фестиваль пройде з 15 до 20 червня за підтримки Чернівецької міської ради, Чернівецької обласної ради та Буковинської кінокомісії.

Спонсори: Клуб підприємців Буковини, компанія Grico, MTA.UA, ТЗОВ РОМА, «Водограй», «Ната Люкс», Nikonova, The Cult Ceramic, стоматологія Radent, «Чернівціжитлобуд», ПП «ЮГРО».

Партнери: готель Victoria Deluxe, «Бартка», Ciabatta Bakery, «Сито», корчма «У Вакули», готель «Київ», магазин «Камертон», кав’ярня «Чашка», Державне агентство з питань кіно, Divergent Agency, кіностудія імені Довженка.

Інформаційні партнери: LiRoom, Нове Українське Кіно, Тиктор медіа, Marie Claire, Шпальта, АСС, Радіо10, С4, Суспільне.Чернівці

Дистрибутор «Незламність» в Україні B&H Film Distribution Company

Стежте за новинами на наших сторінках Facebook та Instagram

Фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» став першим кінофестивалем, що відбувся офлайн у червні 2022 року за умов повномасштабного вторгнення росії в Україну. Було показано 10 українських фільмів, які ще не були в прокаті, а також ретроспектива Мантаса Кведаравічюса і фільм «Така пізня, така тепла осінь» Івана Миколайчука. Вшановувати пам’ять відомого уродженця Чернівецького регіону, на честь якого й отримав назву кінофестиваль Миколайчук Open, показами фільмів за його участі, вже є традицією заходу. Фестиваль виник як заклик не допустити руйнації національної кіноіндустрії й мав на меті продемонструвати значні успіхи українського кіно глядачеві. Зіркові гості (Ірма Вітовська, В’ячеслав Довженко, Віктор Жданов, Марина Кошкіна, Ольга Сумська, Богдан Бенюк та багато інших) та повні зали довели – українське кіно живе й потрібне.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі