kinowar.com

“Євродонбас”: український документальний фільм покажуть на найбільшому у Північній Америці фестивалі документального кіно Hot Docs

На фестивалі документального кіно Hot Docs, що проходить з 27 квітня по 3 травня у Торонто, покажуть український фільм “Євродонбас”. Це документальний фільм-розслідування, який націлений розвінчати радянські міфи та розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки.

фільм Євродонбас

Документальний фільм “Євродонбас” режисера Корнія Грицюка та виробництва 435 FILMS покажуть на канадському міжнародному фестивалі документального кіно у програмі “Made in Ukraine”. Покази стрічки відбудуться 30 квітня та 5 травня у Scotiabank Theatre Toronto. 

У документальному фільмі “Євродонбас” розвінчено багато міфів про український регіон Донбасу. Серед них найважливіший наратив сучасної російської пропаганди про “русский мир”, на якому побудовано сепаратистський рух та ідеології так званих “ДНР” та “ЛНР”. Коріння цього лежить у начебто радянській індустріалізації регіону, більшовики зробили все, аби світ та українці забули про прогресивний  бельгійський, британський, німецький, американський Донбас XIX століття. Проте, стерти всю пам’ять неможливо і автори фільму по крихтах збирали спогади, архіви та фото забутої історії Сходу України. У стрічці показано залишки унікальних споруд, будинків, лікарень, заводів, залишених європейцями. На жаль, зараз кадри фільму стали чи не єдиним доказом їх існування, адже більшість цих архітектурних пам’яток назавжди знищено російськими ракетами. 

Євродонбас документальний фільм

“Покази українських фільмів і така широка програма “Made in Ukraine” на кінофестивалі Hot Docs, в рамках якої показується наш документальний фільм, це можливість для українського контексту бути почутим в Канаді, де проживає велика українська діаспора, у тому числі новоприбулі українці. Теми війни, менталітету, культури, історії, національних особливостей, що піднімаються у стрічках, дозволять канадцям краще познайомитись із новими сусідами та зрозуміти біль, що вони переживають, а українцям відчути себе трохи ближчими до Батьківщини”, Анна Паленчук, продюсерка фільму.

Hot Docs є найбільшим фестивалем документального кіно у Північній Америці, на якому щорічно представлено більше 200 передових фільмів. Його було засновано в 1993 році Документальною організацією Канади (Documentary Organization of Canada), національною асоціацією незалежних документалістів. Цьогоріч Hot Docs святкує 30-річчя від початку своєї роботи.

Виробництво фільму здійснила ТОВ 435 ФІЛМС за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики України.

фільм Євродонбас

Режисер: Корній Грицюк

Оператор: Богдан Кінащук

Автори сценарію: Корній Грицюк, Анна Паленчук

Продюсер: Анна Паленчук

Жанр: документальний фільм

Виробництво: Кінокомпанія 435 ФІЛМС за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Тривалість: 73 хвилини

Про фільм

Наприкінці XIX століття Донбас був осередком бельгійських, німецьких, французьких, британських та американських поселень, а іноземні підприємці будували на цій землі міста, та підприємства. Після революції 1917 року та приходу радянської влади в іноземців відібрали заводи, та пам’ять про них була знищена.

Команда фільму віднайшла й анімувала ряд унікальних, проте маловідомих архівних матеріалів XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі. Експерти, історики та місцеві жителі у фільмі розказують про минуле регіону, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада, стираючи з пам’яті людей імена таких європейських підприємців як Джон Г’юз, Ернест Сольве, Генріх Лауде.

В документальному фільмі “Євродонбас” показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже неможливо побачити такими, як у фільмі, бо незабаром після зйомок майже всі відзняті об’єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.