kinowar.com

Фільм-переможець фестивалю «Санденс» покажуть у Києві на початку жовтня: «Будинок зі скалок» – у позаконкурсній програмі MeetDocs 2022

4 жовтня в кінотеатрі «Жовтень» відбудеться показ документального фільму режисера Сімона Леренґа Вільмонта 

Будинок зі скалок 2022

«Будинок зі скалок» оповідає, як поблизу лінії фронту на сході України невелика група вольових соціальних працівників та працівниць невтомно працює в одному особливому дитбудинку, створюючи такий необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю дитини та її сім’ї.

Позаконкурсний показ стрічки в межах кінофестивалю Kharkiv MeetDocs відбудеться 4 жовтня, у столичному кінотеатрі «Жовтень».

Будинок зі скалок

«У своїй попередній роботі «Віддалений гавкіт собак» я знімав хлопчика на ім’я Олег, який жив поблизу фронту зі своєю бабусею Олександрою. У них були напрочуд близькі відносини. Під час зйомок виявили, що в Олександри проблеми із серцем. Тоді я зрозумів, наскільки вразливе та цінне те життя, яке вони побудували разом. Я хвилювався за Олега й замислився над сценаріями того, що з ними може трапитися, якщо він залишиться сам.

Разом із моїм другим режисером, Азадом Сафаровим, та координаторкою Оленою Розвадовською ми зрозуміли, що поблизу лінії розмежування є чимало дітей, яких забрали з родин — їхні батьки не здатні піклуватися про них через травматичний досвід або ж алкогольну чи наркотичну залежність. Ми дізналися, що в цьому регіоні існують тимчасові притулки, де діти можуть перебувати до 9 місяців, поки держава вирішує, що з ними робити далі. Деякі діти повертаються додому, для когось знаходять прийомні родини, а інших направляють до постійних державних дитячих будинків. Ця трагічна ситуація дуже добре передає весь масштаб довгострокових наслідків та руйнувань, які приносить війна.

Я відчув, що мушу дослідити цю тему краще. Коли я вперше відвідав притулок Маргарити та Ольги, я відчув, що це особливе місце. Весь притулок випромінював людське тепло, співчуття і, найважливіше, – дарував трохи надії в таких складних та жорстоких життєвих обставинах», – ділиться Сімон Леренґ Вільмонт.

Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival цьогоріч виступає культурним голосом сходу України. Фільми, присвячені життю та проблемам східних областей – у фокусі цьогорічної програми. Організатори переконані, що саме під час повномасштабної війни, коли українські міста на сході щодня потерпають від жорстоких обстрілів, надзвичайно важливо розповідати історії людей, які бачили війну та живуть з нею пліч-о-пліч.

Будинок зі скалок 2022

«Символічно, що саме на нашому фестивалі відбудеться українська прем’єра фільму. «Будинок зі скалок» – щемлива історія про українських дітлахів, які залишаються безпорадними перед обличчям війни і саме завдяки любові та відповідальності працівників дитбудинку намагаються пізнати щасливі миті дитинства. Важко визнавати, що з приходом росіян діти щодня втрачають свій зв’язок з дитинством, втрачають батьків, рано дорослішають… Ці історії повинні бути почутими, цих дітей не повинні забути», – ділиться Євгенія Крігсхайм, фаундерка та продюсерка Kharkiv MeetDocs.

Стрічка «Будинок зі скалок» не лише спостерігає за життям дітей у прифронтовій зоні, які з різних причин опинилися у дитбудинку, через персональні історії вона розглядає війну на сході України та її тривалі наслідки для дітей і сімей. Фільмування завершили до початку повномасштабного вторгнення, а зараз глядачі можуть лише уявити, як проблеми, зображені творцями, масштабуються по всій Україні.

«Це були для мене найважчі зйомки з емоційної точки зору. Оскільки щодня ти спостерігаєш за тим, з якими труднощами стикаються діти з родин зі складними ситуаціями, де батьки зловживають алкоголем чи наркотиками, – говорить Азад Сафаров, лінійний продюсер та другий режисер фільму: – А Сімон – режисер чи не з найбільш чутливим до всього серцем. Він переймався кожною деталлю під час зйомки та, як губка, всотував історії і біль дітей. Кілька разів під час зйомок я бачив як він плакав, коли тримав у руках камеру.

Я долучився до роботи над цією історією – через те, що фільм мав показати більше, ніж ми бачимо в теленовинах. Фільм відкривав завісу того, як війна опосередковано впливає на людей і дітей. Адже війна це не лише видимі фізичні втрати, смерті і руйнування. Війна – це також і зміни в громаді, руйнація родин і травмування дітей. Цей фільм унікальний ще і тим, що він дав нам розуміння, наскільки величезними є виклики, з якими стикаються діти, які ростуть без батьків в притулках поруч з війною. Саме тоді я і правозахисниця Олена Розвадовська вирішили відкрити благодійний фонд «Голоси дітей», щоб надавати дітям психологічну допомогу масштабно. Нині “Голоси дітей” надають психологічну і гуманітарну допомогу тисячам дітей по всій Україні. Цього не було б якби фільм не дав нам поштовх».

Фільм є копродукцією чотирьох країн: Данії (продюсерка Моніка Геллстром / Final Cut for Real), Фінляндії (продюсер Самі Ягнукайнен / Donkey Hotel), Швеції (продюсер Тобіас Янсон / STORY) та України (продюсерки Дар’я Бассель та Віка Хоменко / «Мун Мен»). Це вже другий фільм режисера Сімона Леренґа Вільмонта, який було знято в Україні. 

Прем’єра стрічки відбулася на фестивалі «Санденс» наприкінці січня цього року. Там фільм отримав World Cinema Documentary Directing Award – приз за кращу режисуру в міжнародній конкурсній програмі документальних фільмів. Стрічка зібрала неймовірну кількість позитивних відгуків у закордонній пресі. IndieWire, Variety, Film Fest Report та багато інших написали про фільм.

«Принагідно, що більшість відгуків в зарубіжний пресі стосувалися тактовності, людяності та чуйності, з якими розказана історія дітей у фільмі. І це напрочуд важливий стрижень цієї стрічки. Фільм звучно, просто і з притаманною авторській камері вітальністю, говорить про виклики й трагедії через які проходять діти в притулку прифронтового містечка. І завдяки цьому розумієш, у який масштаб уражає війна кожного й кожну. Фільми – це спосіб оприявнювати, не забувати, укладати в нашу індивідуальну і колективну пам’ять трагедії та болі, через які ми проходимо. І тому так важливо було запросити до перегляду людей саме зараз», – співпродюсерки фільму Дар’я Бассель та Віка Хоменко.

Будинок зі скалок

Стрічка стала однією з переможців 14-го конкурсного відбору Держкіно України. Виробництво стало можливим завдяки підтримці Данського інституту кінематографії, Шведського інституту кінематографії, Фінської кінофундації, AVEK, Державного агентства України з питань кіно, Cкандинавського фонду кіно та телебачення, Підпрограми «МЕДІА» програми ЄС «Креативна Європа», IMS, Асоціації данських кінорежисерів, каналів ARTE, MDR, BBC, DR, SVT, Yle, VPRO та інших.

Міжнародний фестиваль документального та художнього кіно Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival цьогоріч триватиме з 1 по 6 жовтня у Києві. Покази наживо відбудуться у кінотеатрі «Жовтень», онлайн-програма – на сервісі MEGOGO, а пітчинги – на платформі Pitch the Doc.

Програмний координатор MeetDocs 2022 – Денис Буданов, який цьогоріч є експертом Оскарівського комітету, член міжнародної асоціації кінопреси FIPRESCI, Спілки кінокритиків України та Української кіноакадемії.

Партнерами фестивалю стали Одеський Міжнародний Кінофестиваль, FILM.UA Group Ukrainian Film School, B2B Doc та Human Rights Film Festival Berlin. Медіапартнери – Новое время, УП Життя, Український Тиждень, Кіно 24, Kinowar та Detector media. Радіопартнером проєкту стало Громадське радіо.

Фестиваль відбуватиметься за підтримки Федеративного міністерства закордонних справ Німеччини (Auswärtiges Amt).

ДОВІДКА

Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival (KMD EUFF) – міжнародний фестиваль документального та художнього кіно, який сприяє культурній інтеграції митців з різних регіонів України, зокрема східних, що значно постраждали внаслідок російської агресії. Фестиваль заснований у 2017 році. З 2022 року працює на благо культурної інтеграції України та її митців у світі. Ідеологиня і директорка фестивалю – кінопродюсерка Євгенія Крігсхайм.

БУДИНОК ЗІ СКАЛОК / A House Made Of Splinters

Країна: Данія, Фінляндія, Швеція, Україна

Виробництво: Final Cut for Real, Donkey Hotel, STORY, Moon Man, MDR, ARTE, BBC
Українське виробництво за підтримки Державного агентства України з питань кіно та фонду International Media Support (Данія).

Рік: 2022
Тривалість: 87 хв.
Режисер: Сімон Леренґ Вільмонт
Продюсерка: Моніка Геллстром
Оператор: Сімон Леренґ Вільмонт
Монтаж: Мікаель Оґлунд
Другий режисер та лінійний продюсер: Азад Сафаров
Координаторка: Олена Розвадовська
Копродюсери (Україна): Дар’я Бассель, Віка Хоменко (Moon Man) 

Міжнародний сейлз-агент: Cinephil 

Синопсис

У виснаженому війною містечку на сході України є безпечний притулок для дітей, тимчасово розлучених з батьками. “Будинок зі скалок” оповідає про трьох дітей, які очікують на вирішення своєї долі: повернення до старої домівки, або ж переїзду до нової. Тим часом самовіддані соцпрацівниці дарують дітям моменти радості та спокою і повертають у вже майже втрачене дитинство.

Після успіху свого першого повнометражного фільму «Віддалений гавкіт собак», режисер Сімон Леренґ Вільмонт повертається до теми довгострокових наслідків війни, і пропонує глибше подивитися на те, який відбиток залишає війна на найбільш вразливій частині суспільства. Це пронизливий і глибоко інтимний портрет тимчасового притулку, сповненого уваги, підтримки та довіри до дітей, які відчайдушно цього потребують.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.