kinowar.com

Євродонбас: у Великій Британії та Німеччині відбудуться перші покази документального фільму про європейську спадщину українського Донбасу

Документальний фільм “Євродонбас” починає покази за кордоном. Це документальний фільм-розслідування, який націлений розвінчати радянські міфи та розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки. 

Євродонбас документальний фільм

6 жовтня в рамках міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs відбулась прем’єра документального фільму “Євродонбас” режисера Корнія Грицюка. Показ пройшов успішно, фільм викликав значні дискусії та питання у глядачів, адже історія європейських промисловців майже невідома в Україні, але доводить, що Донбас не є частиною “русского міра”.

Команда фільму отримала численні запрошення від європейських країн із пропозиціями показати стрічку. Режисер фільму Корній Грицюк онлайн долучиться до показів у Великій Британії, а потім відправиться у Німеччину. 

21 жовтня в Ebbw Vale Institute, в Уельсі, відбудеться британська прем’єра фільму. Регіон Уельс батьківщина засновника Донецька Джона Г’юза. 25 жовтня заплановано показ фільму у Шотландії, в університеті Сент-Ендрюса в рамках the Byre World series. Після показів фільму заплановано секцію питань та відповідей з командою стрічки у складі продюсера та режисера, та дискусію за участю організаторів прем’єри фільму у Британії та глядачів. Зокрема, Вікторії Донован, яка є лекторкою університету Сент-Ендрюса та науковою консультанткою фільму. 

Євродонбас документальний фільм

“Для нас надзвичайно важливо показати фільм в Європі, хоча ми і робили його для українського глядача і сюжет фільму побудований на тому, як насаджували громадянам Радянського союзу міфи та стереотипи щодо Донбасу. Але саме зараз той час, коли ми розриваємо свої зв’язки з імперією і повертаємось до Західного світу. Покази фільму саме у Великій Британії та Німеччині важливі тим, що ці країни безпосередньо брали участь в індустріалізації Донбасу, в розвитку цього регіону в XIX столітті. І це дуже класно нагадати європейцям про таку сторінку нашої  спільної історії. 100 років тому європейці не змогли відстояти свої інтереси, капітали і навіть людей перед комуністичною навалою. Саме зараз відбувається новий виток історії, коли у нас і в них є шанс відстояти демократичну європейську Україну. Тому, ми сподіваємось, що фільм і дискусії навколо нього в Європі будуть помітними і привернуть увагу людей, а медіа допоможуть стимулювати економічну, військову, інституційну допомогу Україні”, — каже режисер Корній Грицюк.

Євродонбас документальний фільм

У рамках 32-го Фестивалю східноєвропейського кіно у Котбусі, що триватиме 8-13 листопада, відбудеться показ фільму “Євродонбас”. Також, в рамках фестивалю, режисер Корній Грицюк, братиме участь у дискусії „SlowTalk“ на тему „Current Ukrainian Cinema between war reflections and democratisation processes“ (“Сучасне українське кіно між відображеннями війни та процесами демократизації”). З огляду на російське вторгнення фестиваль фокусується на українській культурі та кіно, що є невіддільними частинами культурного ландшафту Європи.

Євродонбас документальний фільм

Виробництво фільму здійснила ТОВ 435 ФІЛМС за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Євродонбас документальний фільм

Режисер: Корній Грицюк

Оператор: Богдан Кінащук

Автори сценарію: Корній Грицюк, Анна Паленчук

Продюсер: Анна Паленчук

Жанр: документальний фільм

Виробництво: Кінокомпанія 435 ФІЛМС за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Тривалість: 73 хвилини

Євродонбас документальний фільм

Про фільм

На жаль, в Україні все ще маловідомим фактом є те, що наприкінці XIX століття Донбас був осередком бельгійських, німецьких, французьких, британських та американських поселень, а іноземні підприємці будували на цій землі міста, та підприємства. Після революції 1917 року та приходу радянської влади в іноземців відібрали заводи, та пам’ять про них була знищена.

Команда фільму віднайшла й анімувала ряд унікальних, проте маловідомих архівних матеріалів XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі. Експерти, історики та місцеві жителі у фільмі розказують про минуле регіону, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада, стираючи з пам’яті людей імена таких європейських підприємців як Джон Г’юз, Ернест Сольве, Генріх Лауде.

В документальному фільмі “Євродонбас” показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже не можливо побачити такими, як у фільмі, бо незабаром після зйомок майже всі відзняті об’єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.

Євродонбас документальний фільм

Facebook

Instagram

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі українські фільми про війну з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі