Навколо світу за вісімдесят Павуків. Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь всесвіт»

Без дядька Бена нікого б з нас тут не було.

Мігель О’Хара

В прокат вийшов «Людина-павук: Крізь Всесвіт» (Spider-Man: Across the Spider-Verse) – продовження мультфільму 2018 року від Sony Pictures Animation, який здобув Оскар і повернув на великі екрани 2D анімацію. Стиль ожилого коміксу опісля ліг в основу таких класних мультів, як «Кіт у чоботях 2» від DreamWorks Animation та Entergalactic від Netflix.

За сюжетом підліток Майлз Моралес, якого вкусив мутований павук, пошкодив мультивсесвіт під час своїх пригод у минулій частині франшизи. Тепер лиходії випадково кочують між всесвітами і загрожують порушити Канон. Хоча який може бути канон у мультфільмі авторства Філа Лорда та Крістофера Міллера, що стоять за такими новаторськими мультфільмами як «Lego Фільм» та «Мітчелли супроти машин», а тепер задумали змішати в одній стрічці сотні різних Спайдерменів?

На захист мультивсесвіту стає загін ексцентричних Людей-павуків на чолі з досвідченим та жорстким Мігелем О’Харою. В цю ж команду потрапляє Ґвен Стейсі, дівчина-павук, в яку Майлз закохався ще в минулій стрічці. Звичайно, непосидючий Моралес набивається в команду до Мігеля без запрошення, чим ще більше утруднює порятунок мультивсесвіту, адже підліток і сам не вписується в канон.

Мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» після мегауспіху першої частини став ще потужнішим. Мова як про бюджет, який зріс до 100 мільйонів доларів, так і про масштаб історії. Якщо в минулій частині нам пропонували нуарного Спайді чи Свинку-павука, то тепер матимемо Павука-пота, Павука-Тиранозавра, Павука-Ковбоя, Павучиху-Байкершу, Павука-Панк-рокера і ще цілу купу різноманітних Спайдерменів.

Людина-павук Крізь всесвіт

Хронометраж мультфільму склав 2 години 20 хвилин, зробивши його найдовшою анімацією в історії Голлівуду. І зауважте, що це лише перша частина з двох, на яку розділили цю масштабну сагу Лорд та Міллер. Нам пропонують подорож через 6 різних вимірів і покажуть 240 різноманітних персонажів, більшість з них – Спайдермени, над якими працювали більше 1000 аніматорів.

Як втрата близьких робить Людину-павука тим, ким він є? Чи може справжній герой обирати між смертю одного та загибеллю цілого світу? Як залатати дірки у мультивсесвіті та ужитися з думкою, що ти всього лише один із цілої плеяди супергероїв? Відповіді на всі ці питання ми дізнаємося у другій частині – Spider-Man: Beyond the Spider-Verse, яка побачить світ наступного року.

Людина-павук Крізь всесвіт

А «Людина-павук: Крізь Всесвіт» пропонує нам розвиток героя через проблему батьків та дітей. Причому не одного Спайдермена, а одразу декількох, які по-різному переживають проблему приховування власного Я від найближчих людей. Як не дивно, у Лорда дійсно виходить цікаво розповісти по суті звичну для супергероїв, тим паче Спайдермена, історію. Мультфільм буде цікавим для дорослої публіки не менше, аніж для дітей. Тим паче кількість фан-сервісу на хвилину екранного часу просто зашкалює. Автори вставили відсилки до інших фільмів франшизи (дякуючи партнерству Sony з Marvel), вистібали головні меми по темі і не забули про персонажів майбутніх стрічок Sony.

Звісно, не можна не згадати візуальну складову мультфільму, адже цей психоделічний відеоряд, що змушує іноді сумніватися, чи нормально в кінотеатрі працює проєктор, пречудово сплітає різні стилі анімації, так само як композитор Деніел Пембертон міксує музику до стрічки, яка відображує усе культурне різноманіття не лише сім’ї Моралес (батьки Майлза – афроамериканець та пуерторіканка), але й мультивсесвіту. Причому робить це не в діснеєвській стерильно пластиковій манері, а дуже органічно, у стилі ідеального нью-йоркського melting pot.

Людина-павук Крізь всесвіт

Мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» вийшов прекрасним продовженням оскароносної стрічки, що спирається на ідеї оригіналу й розвиває їх до вражаючого масштабу. Найдовший мультиплікаційний проєкт із найбільшою командою творців нагадує своїм розмахом другого «Аватара» Джеймса Кемерона. Це ставка ва-банк із надією перевершити самих себе. Недаремно Джеймс Ганн, що створив одну із найкращих франшиз Marvel – «Вартові Галактики» та серіал «Миротворець» для DC, назвав своїм улюбленим супергеройським фільмом саме «Людину-павука: Навколо всесвіту». Пропускати продовження я теж не раджу.

Людина-павук Крізь всесвіт

Найкращі мультфільми всіх часів