kinowar.com

LINOLEUM 2024 оголосив переможців! Ґран-прі фестивалю отримала українська стрічка «Я померла в Ірпені»

Раніше фільм був показаний в рамках програми Perspective Short Films Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів в Ансі. Картину українки підтримали та профінансували національні кінофонди Чехії та Словаччини, Німецька кіноакадемія.

8 жовтня Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтв LINOLEUM оголосив переможців у трьох конкурсах: міжнародному, українському та конкурсі комерційної анімації.

У найчисельнішому міжнародному конкурсі за головний приз змагалися 33 талановиті роботи. Найкращу з них обирали: польська режисерка анімації, володарка багатьох нагород Марта Маґнуська; володарка “Кристалу” Ансі, режисерка й аніматорка з Роттердаму Нінке Дойц; співкуратор Dok Leipzig, незалежний режисер-аніматор з Берліну Мальте Штайн.

фільм «Я померла в Ірпені» отримала відома українська аніматорка Анастасія Фалілеєва

Ґран-прі фестивалю LINOLEUM 2024 за фільм «Я померла в Ірпені» отримала відома українська аніматорка Анастасія Фалілеєва. Ця робота — особиста рефлексія режисерки на 10 днів у місті, що було в облозі, і з якого вона змогла евакуюватися з останньою колоною. У фільмі також висвітлюється досвід насильства у стосунках з її хлопцем та взаємодія дівчини з його батьками. Вся картина була намальована вугіллям. 

Читайте також: Не соромтесь подаватись на державну чи грантову підтримку. Української анімації має бути більше: Анастасія Фалілеєва і Стас Сантімов про українську анімацію

фільм «Я померла в Ірпені» отримала відома українська аніматорка Анастасія Фалілеєва

Спеціальну відзнаку журі за «виразні візуальні ефекти, хаотичні образи у поєднанні з потужним звуковим оформленням, завдяки яким фільм переносить у темну й заплутану подорож, наповнюючи розповідь гумором та ніжністю» отримала стрічка «Кроляче життя» Мансі Махешварі з Великої Британії. Створений, як дипломний проєкт, раніше цей фільм був відібраний до показу в категорії La Cinèf на Каннському кінофестивалі. 

Конкурс комерційної анімації цьогоріч оцінювали член Американської кіноакадемії напрямку короткометражних та повнометражних анімаційних фільмів Лей Лей, українська ілюстраторка та аніматорка, що створює лайв-візуалізації для театру, Софія Мельник, та режисерка анімації, ілюстраторка Луца Тот, чий дипломний фільм The Age of Curious отримав Приз журі на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів в Ансі. 

Нагороду за найкращий фільм у конкурсі комерційної анімації здобула робота «Вмирання для початківців» Емілі Доун з Великої Британії. Фільм, озвучений лікаркою паліативної допомоги, докторкою Кетрін Меннікс, крок за кроком розповідає про процес вмирання.

Ще три картини отримали спеціальну відзнаку журі у цій категорії:

  • за «чарівну візуальну складову» Луца Тоц відзначила музичне відео на пісню «Мій шлях» авторства режисерки Джесіки Б’янкі з Аргентини;
  • за «красиву техніку ротоскопії» спецвідзнаку від Лея Лея отримав трейлер Фестивалю єврейського кіно у Маямі Дафни Авадіш Ґолан (США, Нідерланди);
  • третю спецвідзнаку від Софії Мельник отримала «прекрасна анімація, що  виходить далеко за рамки історичного змісту» «Вавилонська царівна» — короткометражний фільм української режисерки Марії Янко, знятий на замовлення France Televisions. Фільм заснований на однойменному романі Вольтера. 

В українському конкурсі переміг анімаційний фільм «З минулого» — сповнена меланхолії, ностальгії та аромату борщу робота аніматорки Ганни Паламарчук. Також переможиця отримала графічний дисплей Wacom One 12 від «Компанії «Новелла» – офіційного дистриб’ютора Wacom в Україні, що виступив ексклюзивним партнером українського конкурсу. 

Еліна Пупіна фестиваль LINOLEUM

Ще одна картина отримала спеціальну відзнаку від журі за «глибокий і емансипаційний наратив, який торкається сучасних проблем, водночас надихаючи на дослідження українських національних традицій і самосвідомості». Нею стала робота харківʼянки Еліни Пупіної «Нарости».

Читайте також: В нас дуже багато режисерів, яким є що сказати цьому світу: інтерв’ю з переможницею національного конкурсу LINOLEUM Еліною Пупіною

Цьогоріч український конкурс судили Фестивальна директорка та кінопродюсерка Лаура Алмантаіте, Маріам Канделакі, режисерка та продюсерка анімаційних фільмів, та Альона Пензій – керівниця Кіноархіву Довженко-центру, кінокритикиня та культурна менеджерка.

Команда фестивалю висловлює щиру подяку кожному гостю, що завітав на LINOLEUM 2024 впродовж цих насичених п’яти днів. Кожному учаснику, лектору освітніх програм, та, звісно, нашим партнерам за підтримку та допомогу у проведенні фестивалю! 

Всі заходи фестивалю відбулися в першому інноваційному парку UNIT.City у Києві.

LINOLEUM 2024 відбувся за підтримки Українського культурного фонду, Австрійського бюро кооперації у Львові, Ukraine Office Austria, Польського Інституту у Києві, Українського Інституту та Британської Ради в Україні.

Головний партнер: UNIT.City
Партнер українського конкурсу: Компанія «Новелла» – офіційний дистриб’ютор Wacom в Україні

Креативний партнер: mate agency

Медіапартнери: 1+1 Media, Kinowar.com, Klap, ПроШоКіно

Партнери: Довженко-Центр, Українська Анімаційна Асоціація, платформа кіно та телебачення Київстар ТБ, Tullamore D.E.W., Торговий Дім Вина Світу та Avalon 

Читайте також:

Найкращі мультфільми всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі