kinowar.com

Голий король. Рецензія на фільм «Учень. Історія Трампа»

 12.10.2024  Рецензія

В той самий день, коли станеш королем

Ти першою за грати кинеш совість.

Бумбокс, «Голий король»

Голлівуд послідовно виступає проти Трампа з часів його першого балотування. «Коли сильні світу цього використовують своє становище для знущань над іншими, ми всі програємо», – казала Меріл Стріп. «Скрізь, куди б він не пішов, він зловживав владою і людьми, які мають меншу владу, ніж він», – журився Алек Болдвін. «Стає все більш очевидним, наскільки ця людина не здатна бути президентом Сполучених Штатів», – це вже Джордж Клуні.

Звісно, діставалося Трампу і у фільмах, навіть Френсіс Форд Коппола у своєму недавньому magnum opus «Мегалополіс», який він розробляв сорок років, не обійшов увагою загрозу Трампа при владі, зобразивши його в сатиричному персонажі, зіграному Шаєю Лабафом.

Напередодні нової спроби Трампа зайти в Овальний кабінет скандинавський режисер іранського походження Алі Аббасі, чий фільм «Священний павук» заборонений до показу в Ірані та Росії, випускає сатиричний псевдобайопік «Учень. Історія Трампа» (The Apprentice).

Учень. Історія Трампа

Сценарій до стрічки написав Габріель Шерман, відомий американський журналіст та письменник, колумніст Vanity Fair та New York magazine, якого ви можете знати за екранізацією історії про іншого скандально відомого персонажа – медіаменеджера й президента Fox News Роджера Айлса у серіалі «Найгучніший голос».

У фільмі «Учень. Історія Трампа» Шерман та Аббасі розповідають про становлення девелопера Дональда Трампа у 1970-80-х роках. Син забудовника соціального житла «Трамп-Вілледж», Дональд мріє побудувати грандіозний пам’ятник собі й нарешті втерти носа батькові-аб’юзеру, який токсично виховує двох синів справжніми чоловіками – «вбивцями», що беруть життя за грудки. Старшого, пілота, він принизливо називає водієм автобуса з крилами і цурається навіть згадувати на людях, а от з молодшого – Дональда – ще може вийти толк. Своїм проєктом мрії Трамп обирає готель «Комодор», який стояв занедбаним, як і багато інших будівель на Мангеттені під час кризи 1970-х.

Учень. Історія Трампа

От тільки для успіху проєкту Трампу потрібна податкова пільга від влади міста, без якої його мрія ніколи не забудеться. Тут-то на сцену й виходить інший важливий персонаж цієї історії – адвокат Рой Кон, відомий своїми зв’язками в місті та вмінням домовитися з будь-ким.

Саме Рой Кон стає для Трампа другим батьком і вчить його бути успішним в бізнесі часів дикого капіталізму. Три правила життя, які Трамп перейняв у Кона:

  1. Атакуй, атакуй, атакуй. Якщо на тебе нападають з ножем – стріляй з базуки.
  2. Бреши, адже що таке правда – це твоє слово проти мого.
  3. Ніколи не визнавай поразки, завжди жадай перемоги.

Тандем Трампа та Кона, в якому перший мав продаване обличчя, харизму, відоме прізвище й незаплямовану репутацію, а другий – мізки та зв’язки, досяг неабиякого успіху, забудувавши Нью-Йорк, Атланту та інші міста фалічними висотками готелів та казино, які недалеко пішли від творінь батька Трампа, хіба що оздоблені дорогим мармуром, і точно сподобались би київським забудовникам.

Учень. Історія Трампа

Та досягнення жаданого успіху остаточно зриває дах Трампу. Як будь-який нарцис з комплексом неповноцінності, він не жадає ділити успіх ні з ким. Тому за першої ж нагоди переступає через Кона, не забувши записати собі в актив усі спільні здобутки.

Так само він з часом вчиняє і зі своєю першою дружиною Іваною, яка народила йому двох синів та доньку. Про колись кохану жінку він скаже: «Дивлюся не неї і нічого не відчуваю. Добре хоч примусив її зробити цицьки, вони – офігезні».

Учень. Історія Трампа

Розробку стрічки анонсували ще у 2018 році, під час першого президентського строку Трампа, як копродукцію Канади, Данії, Ірландії та США. Та виявилося, що ніхто не хоче фінансувати кіно, яке напевне не сподобається Дональду, ані голлівудські студії-мейджори, ані незалежні A24 чи Neon, ані Безос з його Amazon, який недолюблює Трампа. Всі боялися відповіді президента, який не цурається використовувати владні повноваження проти неугодних.

Тому авторам фільму довелося шукати гроші самотужки. Іронічно, що вони знайшли їх в компанії Kinematics Марка Рапапорта. Він одружений на дочці мільярдера-республіканця Дена Снайдера, який і вклав гроші у Kinematics. Таким чином Аббасі та Шерман по суті зняли анти-трампівський фільм за гроші ярого прихильника й спонсора Трампа.

Коли ж фільм був готовий, і Рапапорт показав його Снайдеру, той просто вийшов під час показу на сцені ґвалтування Трампом власної дружини. Звісно, вони всіма силами намагалися зупинити вихід картини у світ. Спершу – на Каннському кінофестивалі, де відбулася прем’єра, а коли не вдалося, то перешкоджали прокату у США.

Учень. Історія Трампа

Трамп надіслав Шерману листа з вимогою припинити покази, його спікер назвав стрічку сміттям і «чистою вигадкою, яка сенсаційно висвітлює брехню, яка вже давно розвінчана». Шерман же відкидає звинувачення у тому, що він займається політичним кілерством кандидата в президенти. Натомість, як і в історії з Айлсом, автор каже про намагання дослідити феномен Трампа. Адже він не впав до нас із космосу, він реальна людина зі своїми недоліками, які цікаво розкрити як журналісту, так і митцю.

«Я був одержимий спробою зрозуміти, як хтось подібний може існувати», – пояснив Шерман.

Фільм Аббасі виглядає міксом ігрового та документального кіно, в якому використовуються кадри кінохронік, або ж їх дуже точне відтворення, як от перше інтерв’ю ще зовсім молодого Трампа, де він пожартував про балотування в президенти. Все це стилізовано таким чином, аби передати атмосферу брудного й аморального Нью-Йорку 1970-х з його нетрями й хмарочосами, дешевими забігайлівками, де обідають прокурори та судді, і дорогими закритими клубами з інтер’єрами ар-деко, в яких збираються справжні володарі життя й дівчата, яких манить успіх.

Стрічку доповнює чудовий акторський дует Себастіана Стена (франшиза «Месники»), який прекрасно відтворив Трампа з його ходою та мімікою, та Джеремі Стронга («Джентльмени», серіал «Спадкоємці») в ролі Роя Кона. Івану Трамп зіграла номінантка на премію Оскар Марія Бакалова («Борат 2»)

Учень (The Apprentice)

«Учень. Історія Трампа» вийшов антибайопіком, який хоч і з серйозним тоном, проте сатирично поєднує реальні факти про Трампа, як от його бізнес-підхід розширятися за рахунок постійного перекредитування, та чутки, наприклад, про запонки з фальшивими діамантами, що він їх зняв з власних манжетів і подарував Чарлі Шину, або підкуп посадових осіб. Стрічка розкриває Трампа як егоманіяка з відсутністю сорому, який зневажає мораль та закони, заключає угоди заради самих угод, готовий купувати прихильність жінок та журналістів, видаляти шкіру на голові і викачувати жир з живота, бо найбільше боїться здаватися слабким, адже це зачіпає його дитячу невпевненість у собі.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі серіали за реальними подіями

Найкращі серіали про політику

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі