kinowar.com

П’ять причин переглянути нову українську стрічку “Віддана”

Вже сьогодні на широкі кінотеатральні екрани виходить чуттєва романтично-фантазійна історія під назвою “Віддана”, виробництва FILM.UA Production за підтримки Уряду України та Міністерства культури України. Цей кінотвір створений на основі справжнього бестселеру – роману Софії Андрухович “Фелікс Австрія”, який був перекладений сімома мовами, а ВВС Україна в 2014 році визнала його Книгою Року.

11 січня відбувся перший показ стрічки у кінотеатрі Кінопалац, а 13 січня була проведена київська гала-прем’єра  в “Оскарі” (ТРЦ Gulliver). 15 січня, днем раніше старту прокату, кіно переглянули в Івано-Франківську в рамках допрем’єрного показу в кінотеатрі “Космос”.

Представники виробника називають 5 основних причин, чому варто звернути увагу на цю зворушливу, загадкову історію кохання.

  1. “Віддана” є одним з наймасштабніших костюмованих фільмів українського кінематографу. За цю ділянку відповідала художниця з костюмів Леся Патока, яка відома розробкою образів та співробітництвом з Onuka, The Maneken, Pianoboy, Бумбокс, Іван Дорн, Время и Стекло, Оля Полякова, Latexfauna тощо. Леся та її команда спеціально для стрічки пошили понад 150 костюмів і зібрали понад 300 образів періоду стику 19-го і 20-го століть, включно з повсякденними і святковими образами, формою жандармів, військових і медиків. Також було вироблено та знайдено багато оригінальних ювелірних прикрас, головних уборів, взуття та аксесуарів. Фантастичні образи та натхнення Леся шукала по барахолках та приватних колекціях не лише в Україні, а й поза її межами. Загалом для фільму було розроблено понад 3000 предметів одягу.

Віддана

  1. Акторський склад “Відданої” вражає розмаїттям: він наповнений артистами різних шкіл, сфер (кіно, театр, телебачення) країн, регіонів України, складається як з дебютантів, так із заслужених та титулованих акторів. Міжнародний каст представлений виконавицею головної ролі Маріанною Янушевич (Польща); також із Польщі актор Себастьян Цибульський, що зіграв загадкового Торна; а образ красеня Велвеле втілив грузинський актор Важа Годердзішвілі. В головних та другорядних ролях знялися такі відомі українські актори, як Роман Луцький, Олександр Кобзар, Ірма Вітовська, Ада Роговцева та Наталія Васько. Важливі ролі виконують менш відомі, проте дуже перспективні Сергій Волосовець та Марина Кошкіна. Український театральний цех представили Олена Галл-Савальська та Вікторія Тавріка. Також в стрічці задіяні  прима-балерина Національної опери України Катерина Кухар, актор гумористичної студії “Мамахохотала” Євген Янович та культовий письменник Юрій Андрухович.

Віддана

  1. Композитором, а також автором аранжування двух саундтреків – “Човен” від гурту “Один в Каное” та “Вільна” від Тіни Кароль та Юлії Саніної, став відомий музикант Євген Філатов (Maneken). Витончене, гіпнотичне, напрочуд атмосферне музичне оформлення “Відданої” є не просто аудіо-фоном чи музичним супроводом подій – тут музика Філатова стає таким же важливим і невід’ємним компонентом фільму, як костюми, декорації чи кулінарія.

Тіна Кароль та Юлія Саніна

  1. Романтично-фантезійну історію “Віддана” заслужено можна вважати “найсмачнішим”, найбільш кулінарним фільмом українського кінематографу. Головна героїня фільму служниця Стефа прекрасно готує різноманітні галицькі страви, і за допомогою високопрофесійної команди фудстилістів візуальну довершеність страв того часу було передано максимально достовірно і смачно. Перші відвідувачі стрічки відзначили, що на кіносеанс цього фільму вкрай не бажано йти на голодний шлунок. Кулінарна складова “Відданої” отримала своє продовження, і наприкінці минулого року вийшов довідник “Галицьки смаколики” – рецепти страв галицької кухні від відомої кулінарної блогерки пані Стефи.

Віддана

  1. Художній повнометражний фільм “Віддана” є безпрецедентним випадком жіночого кіно в українському кіновиробництві, адже його ключовими творцями є жінки. Авторкою літературного першоджерела, а також співавторкою сценарія є українська письменниця Софія Андрухович; продюсеркою стрічки стала Надія Зайончовська; уродженка Рівного Христина Сиволап зрежисувала цей фільм; разом із Андрухович над сценарієм працювала Аліна Семерякова; вражаючі костюми та образи створила Леся Патока; за підбір акторів відповідала Алла Самойленко; директоркою компанії «Вольга Україна», яка займається кінотеатральною дистрибуцією стрічки на території України, є Вероніка Ясінська; ну і головними героями цієї розповіді про складний калейдоскоп стосунків та любові стали чарівні актриси – Маріанна Янушевич та Алеся Романова. Виробник стрічки цілком раціонально вирішив, що ніхто краще за представниць прекрасної статі не може зрозуміти, переосмислити і перенести на широкі екрани внутрішній світ, побут, думки і мотивації жінок.

Нагадуємо, що в кінотеатрах країни романтично-фантазійна стрічка “Віддана” демонструється із 16 січня, і кожен глядач сам має змогу скласти свою власну думку щодо фільму.

Синопсис: Історія починається в Станіславові у другій половині 19 століття. Доктор Анґер втрачає в пожежі дружину, але вдається врятувати двох дівчат – рідну доньку Аделю і доньку хатніх робітників Стефанію. У момент розпачу доктор вирішує виховувати їх разом.

Віддана

Минає 25 років. Дівчата виросли і так само нерозлучні, хоча Аделя тепер заміжня. Стефа ж веде господарство, втамовуючи свою пристрасть у кулінарії. Та вони досі не розуміють, хто вони одна одній: сестри та подруги, чи служниця та господиня. У калейдоскопі любові та ревнощів, подвійних смислів та таємниць грань між реальністю і вигадкою остаточно зникає. Красиві наряди, вишукані страви та безкінечні шпацери… Що ж станеться, коли ілюзія почне розвіюватися, а замість неї вималюється реальність?

Продюсер проєкту: Надія Зайончковська

Автори сценарію: Аліна Семерякова в колаборації з Софією Андрухович

Режисер-постановник: Христина Сиволап

Оператор-постановник: Олексій Ламах

Художник-постановник: Олександр Батєнєв

Художник з костюмів: Леся Патока

Художник з гриму: Марія Коломієць

Кастинг-директор: Алла Самойленко

У ролях: Маріанна Янушевич, Алеся Романова, Роман Луцький, Олександр Кобзар, Сергій Волосовець, Ада Роговцева, Катерина Кухар, Євген Янович, Наталя Васько, Ірма Вітовська, Важа Годердзішвілі, Себастьян Цибульський, Ясін Фараджаллах, Марина Кошкіна

Виробництво: FILM.UA Production за підтримки Уряду України та Міністерства культури України

CGI/VFX: POSTMODERN Digital

Дистрибутор: Вольга Україна

Прем’єра: 16 січня 2020 року

Коментарі