Романтика апокаліпсису. Рецензія на фільм «Тихе місце: День перший»

30.06.2024  Рецензія

Третій фільм своєї франшизи — «Тихе місце: День перший» (A Quiet Place: Day One) Джон Красінскі та студія Paramount довірили спершу Джеффу Ніколсу («Байкери»), але потім проєкт перейшов до Майкла Сарноскі. Його ви можете знати, як автора фільму «Свиня», що дав чергове нове дихання кар’єрі Ніколаса Кейджа.

«Тихе місце: День перший» не продовжує історію перших двох стрічок авторства Красінскі, а є спінофом і приквелом до них, розповідаючи передісторію апокаліпсису з «Тихого місця» з іншими героями. Хоча один старий герой тут є, мова про камео Джимона Гонсу, який грав у «Тихому місці 2» чоловіка на острові. А загалом, дивитися попередні стрічки для розуміння історії необов’язково. І я навіть сказав би, що не бажано, бо робота Сарноскі все ж програє фільмам Красінскі як за саспенсом, так і за оригінальністю.

Проте фільм все одно вийшов якісним і тримає увагу глядача. Мінімум діалогів у фільмі, як і в минулих стрічках, змушує режисера більше покладатися на візуальне оповідання та звук. Не просто так слоган фільму звучить: «Почуй, як це все почалося». Робота зі звуком у стрічці реально вражає, автори постійно підтримують потрібну атмосферу приглушуючи довкілля заради затриманого подиху персонажів або, навпаки, підвищуючи гучність, аби збудити темп.

Не відстає і гра акторів, які за мінімалізмом діалогів вимушені вдаватися до тілесної виразності. Це занурює глядачів глибше в переживання персонажів та небезпечний світ, у якому вони опинилися. Відсутність зайвих слів потребує розкриття думок та емоцій героїв через мову тіла, вираз обличчя та інші невербальні знаки. Це робить історію більш напруженою та захоплюючою.

«Тихе місце: День перший» (A Quiet Place: Day One)

За сюжетом головна героїня Сем (Люпіта Ніонго) — хвора на рак пацієнтка хоспісу в Нью-Йорку. Вона вже давно змирилася зі смертю, яка все ніяк не настане попри прогнози лікарів. Тому Сем мовчазна й інертна, що дуже зручно, зважаючи на те, що прибульці реагують на звук, тому першими гинуть найбільш галасливі й метушливі люди. А ще в героїні є милий котик, який навіть більш мовчазний за хазяйку — за увесь фільм жодного разу не нявкнув.

Разом зі своїм котом та сусідами по хоспісу Сем застає навалу прибульців у самісінькому центрі Нью-Йорку — Мангеттені. І замість того, аби шукати шлях для порятунку, вона вирішує востаннє з’їсти піццу у культовому ресторанчику з дитинства Patsy’s Pizzeria у Гарлемі. Проте на шляху туди Сем зустрічає Еріка (Джозеф Квінн) — ще одного одинака, який почувається чужинцем у Великому яблуку. Ця зустріч, як у типовому любовному кіно, переверне їхні життя ледь не більше, аніж страховиська з космосу.

Фільм «Тихе місце: День перший» вийшов цікавою романтичною драмою, загорнутою в форму трилеру з елементами горору, що дещо глибше розкриває всесвіт оригінальної дилогії Красінскі, проте поступається йому за саспенсом. Зважаючи на найбільший у трилогії бюджет — 67 мільйонів доларів, нам покажуть сцени масових нападів прибульців у центрі Нью-Йорку та підрив мостів, проте тут, наприклад, немає жодного кадру з убивством прибульця. Це сприймається дуже дивно, але лише на перший погляд. Бо, насправді, перед нами все ще камерна історія часів оригінальної дилогії.

Тихе місце: День перший (A Quiet Place: Day One)

Це історія пошуку втраченого сенсу буття, дорога спокути людини, що втратила віру, як і багато інших мешканців мегаполісу, які попри шум довкола мають мовчати і тягнути лямку, забувши, як і навіщо вони взагалі сюди потрапили, і що було хорошого у житті, бо спогади втонули у галасі навколо. Це класна алюзія на життя в Нью-Йорку, де середній рівень шуму становить 90 децибел, що дорівнює гучному крику, а темп життя сягає спринтерських рекордів, і саме в таких умовах від напруги хочеться просто заволати, але робити цього не дозволено, тому ризикуєш просто збожеволіти. І врятувати від цього може лише людська доброта, турбота та близькість.

Найкращі фільми про постапокаліпсис